Kava brez piškota ni prava kava
Piškoti, preprosta popestritev kave, kakava ali čaja. Njihova prednost je v tem, da jih lahko spečemo večjo količino, saj v dobro zaprti posodi ostanejo sveži dalj časa. Da ne bodo v naših posodah samo klasični keksi, predlagam, da tokrat spečemo upognjene piškote z marmelado (marmeladni žepki) in vaniljeve rogljičke z orehi.
Za pripravo upognjenih piškotov z marmelado potrebujemo: 40 dag moke, 2 žlici sladkorja v prahu, 250 g margarine, ščep soli, 1 sladko smetano (2 dl), marmelado za polnilo, sladkor v prahu za posip.
Moko presejemo in pomešamo z dvema žlicama sladkorja in soljo. Margarino narežemo na manjše kose in jo pomešamo v moko. Dodamo še sladko smetano in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S srednjim velikim kozarcem (premer od 5 do 8 cm) izrežemo kroge. Na sredino vsakega kroga damo polovico žličke marmelade. Krog prepognemo čez marmelado in testo z vilicami stisnemo skupaj, da se robova sprimeta in da dobimo rebrast rob. Piškote polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut oziroma dokler ne dobijo lepe rjavkaste barve. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.
Pa pripravo vaniljevih rogljičkov z orehi potrebujemo: 42 dag moke, pol pecilnega praška, 2 vaniljeva sladkorja, 110 g sladkorja v prahu, 120 g mletih orehov, 280 g masla, 2 rumenjaka, 4 žlice kisle smetane.
Moko premešamo s pecilnim praškom, sladkorjem, orehi in vaniljevim sladkorjem. V mešanico narežemo mehko maslo in na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka ter kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Iz testa oblikujemo rogljičke in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem.
Nasvet: V testo dodamo še pravo vaniljo, ki bo obogatila okus in piškotom bomo zares lahko rekli vaniljevi rogljički.