Ob odprtju razstave so si strokovnjaki s področja financ in profesorji z Gimnazije Franceta Prešerna skupaj z dijakinjami ogledali ustvarjena dela. / Foto: Igor Kavčič

Prešeren na finančnem uradu

V prostorih Finančnega urada Kranj so dijaki Gimnazije Franceta Prešerna razstavili likovna dela in izdelke iz keramike. Sodelovanje v projektu davčnega in finančnega opismenjevanja mladih.

Kranj – Od prvih aprilskih dni je osrednji prostor Finančnega urada Kranj v pritličju bogatejši za razstavo likovnih del dijakov Gimnazije Franceta Prešerna. Da njihova šola in Finančni urad Kranj uspešno sodelujeta zadnja tri leta, je ob odprtju razstave povedala ravnateljica Mirjam Bizjak in dodala: »Za šolo in dijake je pomembno sodelovanje z okoljem, v katerem živimo, in institucijami z različnih področij, ki nas obkrožajo. S tem dijaki dobijo tudi znanje iz realnega sveta.« Dobro sodelovanje je potrdila tudi direktorica Finančnega urada Kranj Cilka Habjan: »Gimnazija Franceta Prešerna je edina šola na Gorenjskem, ki se je takoj odzvala našemu vabilu v projekt davčnega in finančnega opismenjevanja mladih. Prepričana sem, da je obisk v našem uradu in pogovor o tem, zakaj davki, čemu služijo, kakšen je pomen plačevanja in kakšne posledice neplačevanja davkov, dodatna nadgradnja tistega, kar dijaki slišijo v šoli.«

Zanimivo razstavo si je ogledal tudi Tomaž Perše, vodja službe generalne direktorice Finančnega urada Republike Slovenije, ki je dodal, da sta kultura in umetnost z davki povezani, saj prek sistema razdeljevanja sredstev tudi ustvarjalci na različne načine pridejo do sredstev za svoje delovanje. Že lani so dobro sodelovanje s finančno upravo v okviru predmeta podjetništvo, ki ga vodi Natalija Majes, nadgradili z likovnim ustvarjanjem, ki poteka v okviru ur umetnosti, in pripravili prvo razstavo. Tokrat predstavljajo lončarske izdelke, ki so jih dijaki poslikali pod mentorstvom prof. Bojane Zavolovšek, na ogled pa je tudi nekaj slik Franceta Prešerna, ki so nastajale pod mentorstvom akademskega slikarja Zmaga Puharja. »Dijaki so pri slikanju Prešerna na različne načine likovno doživljali pesnikovo veličino. Pri lončarstvu pa so s stiliziranimi vzorci izdelovali prepoznavne komplete skodelic s podstavki in krožniki,« je razložila profesorica slovenščine in umetnostne zgodovine Irena Koncut Marolt. Na ogled so trije najboljši kompleti dijakinj tretjega letnika Žive Janškovec, Žive Kous ter Urške Torkar, ki so v en glas povedale, da je bilo poslikavanje keramike prava sprostitev ob siceršnjih šolskih obveznostih in so vesele, da je njihova keramika na ogled tudi drugim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 20. april 2021 / 13:01

Za zmago »prekratki«

Hokejistom Jesenic se ni uspelo uvrstiti v finale Alpske hokejske lige.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...