Popestrimo testenine

Testenine so kot nalašč za hiter in hranljiv obrok. Za popestritev jedilnika jih pripravimo z lososom ali vitkim somom.

Za pripravo rezancev z lososom za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 0,5 kg lososovega fileja, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove ali vode, sol, 2 čebuli, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, pol žlice moke, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje, čebulo in česen ter ščep soli. Temperaturo nekoliko zmanjšamo, da se čebula in česen počasi pražita in se razpustita. Lososov file speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na manjše kocke ter ga narahlo osolimo. Losos dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Pečemo ga približno 5 minut in vmes večkrat premešamo, da se meso zapeče z vseh strani. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vsa tekočina izhlapi. Potresemo z rožmarinom in moko ter prilijemo jušno osnovo. Ko vse skupaj zavre, vmešamo še smetano za kuhanje. Omako kuhamo še 5 minut. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih stresemo k omaki. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi druge testenine. Posebej primerne so školjke ali podobne votle testenine, saj se napolnijo z omako.

Za pripravo žajbljeve ribe z rezanci za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 0,5 kg rezancev, 100 g masla, 2 čajni žlički suhega žajblja, sol.

Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. Ribe speremo pod tekočo vodo in jih osolimo z obeh strani. V ponvi segrejemo maslo, nanj položimo fileje ter jih takoj posujemo z žajbljem. Ribe pečemo 5 minut na vsaki strani in jih poberemo iz ponve. Kuhane rezance stresemo v ponev in premešamo, da se povežejo z maslom in žajbljem. Nazadnje dodamo še ribe in pokuhamo še kakšno minuto. Na krožnik najprej serviramo rezance, nato dodamo ribo.

Nasvet: Kot k vsaki ribi se tudi k tej prileže limona. Zato zraven ponudite še rezino limone, da izpopolni okus ribe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Iskal gotiko, našel hiperrealizem

Eden najpomembnejših predstavnikov hiperrealizma v jugovzhodni Evropi, v Sloveniji dolga leta po krivici prezrte likovne smeri, slikar in grafik Berko iz Škofje Loke, je pred dnevi prejel osrednjo nag...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 10. april 2017 / 20:42

Najmlajše učijo demokracije

Vrtec Tržič je gostil vzgojitelje iz Islandije, Poljske in Španije, sodelavce v projektu Erasmus+ z naslovom Skozi demokracijo k pismenosti. Strokovne vsebine je bogatilo druženje z otroki, skupaj so...

GG Plus / ponedeljek, 10. april 2017 / 20:41

V Kranju in Pragi, vedno doma

Če v spletni brskalnik vtipkamo Uroš Trefalt, lahko v wikipediji spoznavamo gledališkega režiserja, scenarista, publicista, mojstra televizijskega oblikovanja, poznavalca lutkovne umetnosti – v češkem...

Kronika / ponedeljek, 10. april 2017 / 20:40

Osvežile znanje prve pomoči

Znanja o temeljnih postopkih oživljanja ni nikoli preveč, zato sta poklicna gasilca Andrej Roblek in Urban Markič organizirala predavanje in delavnico na to temo za partnerke kranjskih poklicnih gasil...

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. april 2017 / 20:38

Niko letos že polno zaseden

V Niku Železniki imajo do konca leta že polno zasedeno proizvodnjo mehanizmov za registratorje, njihovega glavnega programa. Uveljavljajo se tudi v avtoindustriji.

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. april 2017 / 20:38

Prevzem Heliosa je zaključen

Količevo – Z zaključkom transakcije v petek, 31. marca, je japonska družba Kansai Paint, ki je pogodbo o nakupu vseh delnic podpisala v začetku lanskega decembra, postala edini lastnik Evropske pre...