Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 10. julij 2010 / 07:00

Slovo slovenskega generalnega konzula

Na junijskem koncertu v počastitev 25. junija, slovenskega državnega praznika, se je od dežele Koroške, njenih državljank in državljanov ter še posebej od Slovenk in Slovencev, živečih v tej deželi, u...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 18. marec 2015 / 12:22

Štirideset let društva invalidov

Prostovoljci in poverjeniki Medobčinskega društva invalidov Kamnik, ki letos praznuje štiridesetletnico delovanja, so lani v socialnih programih opravili kar 4500 prostovoljnih ur.

Kultura / sreda, 18. marec 2015 / 12:21

V spomin na pokojnega režiserja

Železniki – Dramska skupina KUD-a France Koblar Železniki je v soboto premierno uprizorila komedijo Stari grehi češkega dramatika in pisatelja Josipa Štolbe. Z veseloigro v treh dejanjih je devetčl...

Slovenija / sreda, 18. marec 2015 / 12:20

Jezuit Cvikl novi mariborski nadškof

V Ljubljani so v nedeljo v škofa posvetili novega ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja.

Kranj / sreda, 18. marec 2015 / 12:20

Zahtevajo odstop podžupana

Pri kranjski SD zahtevajo odstop podžupana Jakoba Klofutarja, prav tako pa njegovo razrešitev pričakuje svet lokalnega odbora SMC.

Tržič / sreda, 18. marec 2015 / 12:15

Novo je priznanje župana Občine Tržič

Tržič – Po hitrem postopku so občinski svetniki na marčevski seji sprejeli odlok o priznanjih Občine Tržič. Direktor občinske uprave Drago Zadnikar je pojasnil, da so bile spremembe posameznih dolo...