Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. marec 2023 / 15:24

V nadzoru »napihal« en voznik

Kranj – V torek popoldan je na območju Škofje Loke, Kranja in Jesenic potekal poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Policisti so odredili preizkus alkoholiziranosti 114 voznikom. Pod...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 28. januar 2011 / 07:00

Naš sodelavec Štefan Žargi se je upokojil

Ob koncu lanskega leta je po 24 letih dela na Gorenjskem glasu upokojitev dočakal novinar Štefan Žargi iz Škofje Loke. Ob tej priložnosti je minuli petek sodelavce povabil v gostilno na Kr...

Kultura / petek, 28. januar 2011 / 07:00

Projekt leta bo Slovenika

V založbi Mladinska knjiga so napovedali bogat program knjižnih izdaj, ki jih pripravljajo za letošnje leto.

Gorenjska / petek, 28. januar 2011 / 07:00

Znesek na februarski položnici za RTV bo občutno nižji

Ljubljana - Zavezanci za plačilo RTV prispevka bodo februarja dobili občutno nižji znesek na položnici - namesto dvanajst le 3,87 evra, saj bo RTV Slovenija opravila poračun za t...

Kranj / petek, 28. januar 2011 / 07:00

Gorenjske občine prvič skupaj

Kranj - Včeraj se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začel sejem Turizem in prosti čas, ki bo trajal do nedelje, letos pa bo nekaj posebnega tudi za Gorenjsko. Kar šestna...

Zanimivosti / petek, 28. januar 2011 / 07:00

Večer srbske kulture

Kranj - Jutri ob 19. uri bo tradicionalna Svetosavska proslava v Domu krajanov na Primskovem v organizaciji Srbskega kulturno prosvetnega društva (SKPD) Sveti Sava Kranj. V kultu...