Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 18. marec 2021 / 09:36

Terase gostinskih lokalov se odpirajo v še eni regiji

Obalno-kraška regija je znova obarvana v oranžno, zato se odpravljajo omejitve glede gibanja med to in drugimi regijami. Terase gostinskih lokalov bodo lahko odprli tudi v primorsko-notranjski regiji....

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 21. oktober 2020 / 20:24

Odstopil direktor preddvorskega doma starejših

V torek je na zboru delavcev s svojim odstopom zaposlene seznanil Matej Križanič, direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor, ki je pred tem o odstopu obvestil tudi svet zavoda in ministrstvo za d...

Gorenjska / sreda, 21. oktober 2020 / 17:05

Za vse bolnike bo poskrbljeno

Ljubljana – Po rekordnem številu okužb v Sloveniji (v torek kar 1503), sta na popoldanski novinarski konferenci spregovorila minister za zdravje Tomaž Gantar in ministrica za izobraževanje, znanost...

Gorenjska / sreda, 21. oktober 2020 / 14:47

Pregledali 118 gostinskih obratov na Gorenjskem

Ljubljana – Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so v prvih devetih mesecih letošnjega leta pregledali 769 gostinskih obratov. Njihovi inšpektorji z Območneg...

Zanimivosti / sreda, 21. oktober 2020 / 14:46

Bogata bera asimin

Franc Globočnik iz Podboršta pri Komendi se je letošnjo jesen razveselil bogate bere asimin.

Izleti GG / sreda, 21. oktober 2020 / 14:40

Rateška Ponca

Ko se pelješ proti mejnemu prehodu z Italijo, v Ratečah, nekaj kilometrov naprej od Kranjske Gore, na levi zagledaš gostilno s sobami, ki sliši na ime Ponca. Slabi dve leti ima novega lastnika. Nin...