Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Najmlajši dočakali svoj turnir

Še preden so začeli topiti led na novem kranjskem drsališču ledene dvorane Arena, so domači led na prvem turnirju preizkusili najmlajši Triglavovi hokejisti.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / petek, 10. julij 2020 / 18:46

Nadaljujejo obnovo ceste Murave–Gorenja Žetina

Gorenja vas, Poljane – Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic sta v torek podpisala gradbeno pogodbo za nadaljevanje obnove ceste Murav...

GG Plus / petek, 10. julij 2020 / 18:45

Ohranjajo vleko ploha

Vleka ploha, pustna šega, ki simbolizira poroko in jo v pustnem času uprizarjajo v krajih, kjer se v predpustnem času ali v preteklem letu ni poročilo nobeno dekle, je od sredine junija vpisana v Regi...

Šport / petek, 10. julij 2020 / 16:10

Poraza Domžal in Triglava

Domžale, Kranj – V 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije je ekipa Domžal v torek gostovala v Celju. Celjani so bili boljši in Domžale premagali s 4 : 1 (1 : 1). Za Domžalčane je gol zadel Nikola Vu...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 10. julij 2020 / 16:09

Spoznavajo Adergas

Adergas – Letošnji poletni študijski krožek v organizaciji Kulturnega kluba Liberius Cerklje je ob branju izbrane literature namenjen raziskovanju vasice Adergas. Srečanja potekajo od torka do petk...

Gospodarstvo / petek, 10. julij 2020 / 16:08

Vloge za odlog posojilnih obveznosti

Kranj – Po podatkih Banke Slovenije so banke in hranilnice v prvih treh mesecih od uveljavitve interventnega zakona prejele 23.705 vlog za odobritev odloga posojilnih obveznosti v skupnem znesku ne...