Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 18. marec 2020 / 20:49

Bohinjci na strehi Afrike (3)

Naslednji dan se je skupina z džipi odpravila še na safari okrog jezera Manyara.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 3. november 2021 / 00:03

Tragični padec duhovnika

Na območju gore Ogradi se je v petek tragično ponesrečil duhovnik Matjaž Zupan. Zadnje leto je služboval v Srednji vasi v Bohinju.

Mularija / torek, 2. november 2021 / 18:57

Čarovniški vajenci

Za nadarjene in radovedne učence na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj so v tednu pred t. i. krompirjevimi počitnicami pripravili dva čarovniška večera, na katera je bil vstop dovoljen le s čarovniškim pr...

Razvedrilo / torek, 2. november 2021 / 18:45

Mlada v spominih

Glasbeni duet z imenom Uroš in Tjaša sestavljata zakonca Uroš Steklasa in Tjaša Hrovat Steklasa. Pred enim letom sta (sedaj Domžalčana) predstavila svoj prvi album, letos poleti pa smo lahko prislu...

Kranjska Gora / torek, 2. november 2021 / 18:44

Josip Lavtižar in njegov čas

Z znanstvenim posvetom so sklenili že 24. Lavtižarjeve dneve. Člani Kulturno-prosvetnega društva Josip Lavtižar so po lanskoletnem premoru ponovno pripravili raznolik kulturni program.

Kronika / torek, 2. november 2021 / 16:32

Zabeležili potres v bližini Medvod

Medvode – V nedeljo zvečer, nekaj pred 22. uro, so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Medvod, 14 k...