Musaka malo drugače

Klasična musaka je pripravljena s krompirjem, mletim mesom in s kislo ali navadno smetano. Taka musaka nam zaradi krompirja vzame kar nekaj časa. Temu se izognemo tako, da le-tega nadomestimo s toastom in popestrimo svoj obrok z nečim novim.

Za pripravo musake po­trebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 1 por (približno 300 g), 1 čebulo, 3 stroke česna, pol žličke rožmarina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 žlico moke, sol, poper, 3 dl jušne osnove, 0,5 kg toasta, 7 dl mleka, 5 jajc, 15 dag sira.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na hitro ju pre­pražimo do zlato rjave barve. Por narežemo na ožje rezine ter ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu. Zalijemo z decilitrom jušne osnove in mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi. K poru vmešamo mleto meso, osolimo ter začinimo s paradižnikovim koncentratom, poprom, rožmarinom in mleto papriko. Meso pražimo približno 10 minut, da dobi rjavo barvo, potresemo z moko ter zalijemo s preostalo jušno osnovo. Meso na zmerni temperaturi dušimo še pol ure.

Za preliv razžvrkljamo jajca in jih stepemo skupaj z mlekom. Pripravimo si globok pekač, ki ga namastimo z oljem ali maslom. Na dno položimo plast toasta in ga namočimo s prelivom. Toast prekrijemo s plastjo mesa. Na meso ponovno položimo kruh, ga prelijemo s prelivom in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Musako zaključimo s plastjo toasta, ki ga po vrhu prav tako dobro prelijemo s prelivom. Nazadnje potresemo s sirom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Za bolj zdravo različico uporabimo polnozrnati toast ali z dodatkom semen. Toast lahko nadomestimo z navadnim kruhom, ki ga predhodno narežemo na tanke rezine. Če ste ljubitelji sirov, vam predlagam, da meso osolite nekoliko manj in med plastmi kruha in mesa potresete feta sir. Lahko uporabimo tudi navadni sir, ki bo musako naredil še bolj kremasto. Torej, nadevu prilagajmo sestavine tako, da bo najbolj ustrezal našemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 18. marec 2016 / 10:58

Jutri bo v temi tudi Blejski grad

Jutrišnji mednarodni okoljski kampanji Ura za Zemljo se bodo pridružile tudi nekatere gorenjske občine in vsaj za eno uro ponekod ugasnile luči.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 18. marec 2020 / 21:44

Umrl gledališki in filmski igralec Peter Musevski

Ljubljana – V 55. letu starosti je umrl igralec Peter Musevski, so za STA potrdili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla. Uveljavil se je kot izrazito karakterni ig...

Slovenija / sreda, 18. marec 2020 / 20:56

Informacije le po telefonu ali elektronski pošti

Kranj – V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so zaradi širjenja okužb s koronavirusom spremenili poslovanje s strankami. Do preklica bodo informacije o pravicah iz pokojninsk...

Kranj / sreda, 18. marec 2020 / 20:56

Posebno obvestilo Zdravstvenega doma Kranj

Kranj – Zdravstveni dom (ZD) Kranj uvaja telefonsko linijo, kjer bodo občani lahko vprašali vse, kar jih zanima v zvezi z novim koronavirusom z zdravstvenega vidika. Sprva je bila predvidena telefo...

Zanimivosti / sreda, 18. marec 2020 / 20:52

Župnik, ki mašuje na spletu

Župnik iz Srednje vasi v Bohinju Martin Golob se je odločil, da bo v obdobju, ko so cerkve za vernike zaprle vrata, sveto mašo na družbenem omrežju Facebook prenašal v živo – vsak dan ob sedmih zvečer...

Škofja Loka / sreda, 18. marec 2020 / 20:51

V Škofji Loki bo vozil minibus

Škofja Loka – V občini Škofja Loka razmišljajo o uvedbi električnega minibusa, ki bi vozil predvsem v starem mestnem jedru, ki je zaprto za avtomobile, skozi pa ne poteka nobena linija javnega potn...