Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 17. november 2020 / 12:00

Marjana Lavrič umrla v stotretjem letu starosti

Šmartno pri Cerkljah – V četrtek, 12. novembra, je v Domu Taber v Šmartnem po krajši bolezni v 103. letu starosti umrla Marjana Lavrič, prva stanovalka, ki je od odprtja doma v letu 2015 praznovala...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. oktober 2007 / 07:00

Da za Kapucinsko predmestje

Občinski lokacijski načrt za Kapucinsko predmestje je po nedavni seji občinskega sveta slednjič sprejet.

Gospodarstvo / četrtek, 4. oktober 2007 / 07:00

Anketa: Dražja hrana

Cene osnovnih živil v Sloveniji spet naraščajo. Po nedavni podražitvi moke in kruha so že napovedali dvig cen za mlečne izdelke in meso. Kupce v Tržiču smo vprašali, ali so opazili podražitve tudi pri...

Prosti čas / četrtek, 4. oktober 2007 / 07:00

V Pliberk na dobrodelni koncert za Železnike

Fanclub Avsenikove narodne glasbe vabi v nedeljo, 7. oktobra, ob 14.30 v Kulturni dom v Pliberku (Bleiburg) v Avstriji, na dobrodelni koncert za humanitarno pomoč občini Železniki. Nastopili bodo...

Bohinj / četrtek, 4. oktober 2007 / 07:00

Nadomestni avtobus za vse vlake

Bohinj - Ker je sanacija ceste v Soteski končana, je od srede dalje med železniškima postajama Bled Jezero in Bohinjska Bistrica v obeh smereh organiziran nadomestni avtobusni pr...

Šport / četrtek, 4. oktober 2007 / 07:00

Pakira kovčke in zmaguje

Francoski Chamonix, kitajski Šining in minuli konec tedna še belgijski Puurs so bila zadnja tri prizorišča svetovnega pokala v športnem plezanju, vselej pa se je zmage veselila Škofjeločanka Maja Vidm...