Direktor Komunale Radovljica Matija Žiberna, direktorica socialnega podjetja Fundacija Vincenca Drakslerja Nada Bogataj Kržan in radovljiški župan Ciril Globočnik so v sredo na slovesnosti odprli središče ponovne rabe v zbirnem centru Komunale Radovljica. / Foto: Gorazd Kavčič

Odprli središče ponovne rabe

V sredo so tudi v Radovljici v zbirnem centru Komunale ob centralni čistilni napravi odprli središče ponovne rabe.

Radovljica – »Ponovna raba pomeni obdelavo odvrženih predmetov, ki bi sicer končali kot odpadek, s predelavo ali obnovo pa znova postanejo uporabni. V centrih ponovne rabe jih obnovijo, popravijo ali uporabijo za izdelavo novih inovativnih izdelkov, ki predstavljajo novo dodano vrednost. Pri tem varčujemo z naravnimi viri, kot so voda, nafta, les, energija ...« pojasnjujejo v socialnem podjetju Fundacija Vincenca Drakslerja, kjer so skupaj z Občino in Komunalo Radovljica pristopili k projektu vzpostavitve radovljiškega centra. »Zbiramo različne kose pohištva, elektroniko, računalniško opremo, opremo za dom in prosti čas, oblačila, knjige, igrače, kolesa, športno opremo, dekorativne predmete ... skratka vse, čemur s popravilom ali obnovo lahko podaljšamo življenjsko dobo. Vse obnovljene predmete pa ponudimo po ugodni ceni v naših prodajalnah ponovne rabe.« Na Gorenjskem so takšni že trije – dva v Kranju in eden v Tržiču, radovljiški je četrti.

V njem je od srede na­prej tako urejen zbirni kotiček za sprejem uporabnih predmetov, v sosednji upravni stavbi čistilne naprave pa so v prvem nadstropju uredili trgovino Štacuna Brvač, v kateri bo moč obnovljene predmete kupiti po ugodnih cenah. Na voljo bodo tudi novi izdelki, ki nastajajo v delavnicah socialnega podjetja na Pristavi pri Tržiču. Obnovo prostora je v višini 30 tisoč evrov financirala Občina Radovljica, socialno podjetje pa jih je dobilo v brezplačno uporabo. V središču sta v okviru programa javnih del dobila zaposlitev dva delavca.

Kot je ob odprtju dejal direktor Komunale Radovljica Matija Žiberna, center pomeni veliko priložnost, saj predstavlja učinkovit, gospodaren in okolju prijazen način ravnanja z odpadki. Župan Ciril Globočnik je ob tem pojasnil, da izraz brvač izhaja iz obdobja, ko Fuksove brvi v bližini zbirnega centra še ni bilo in so morali na tem mestu Savo prebresti; brvač pa je bil tisti človek, ki je nosil ljudi in tovor čez vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 11:25

Za vojsko veliko zanimanja

Čeprav v kranjski vojašnici vsako leto pripravijo Dan odprtih vrat, je zanimanja za delo vojakov in vojaško tehniko vedno veliko.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:59

Razlogov za odpoklic ni bilo

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Marije Ogrin zoper lanski sklep kranjskega mestnega sveta o njenem odpoklicu z mesta direktorice Gorenjskega muzeja.

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:00

Noče miloščine, le menjavo stanovanja

V silvestrskem požaru na Mestnem trgu 35 je zaradi gašenja močno poškodovano tudi lastniško stanovanje Ivanke Fajfar. Z občino se ne more dogovoriti o zamenjavi.

GG Plus / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:59

Unikati, skovani po občutku

V Kovaštvu Krmelj v Logu nad Škofjo Loko gozdarsko orodje še danes izdelujejo ročno pod kladivom. »Vsi izdelki so enaki, a hkrati drugačni, unikatni,« pravi Jože Krmelj. Za njihov najpogostejši izdele...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:58

Od satelitskih krožnikov do helikopterjev

Podjetje Flycom iz Žirovnice je eno vodilnih evropskih podjetij na področju helikopterskih pregledov iz zraka in obdelave podatkov. Ustanovitelj podjetja Roman Bernard se je najprej ukvarjal s satelit...

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:56

Naše korenine že v Noriškem kraljestvu

V Stari Loki so minuli teden predstavili zgodovinski roman Noriško kraljestvo, Beli panter, ki ga je napisal Janez Janša. Korenine Slovencev sežejo v prvo stoletje pred Kristusom.