Samo krofov ne!
Pustna sobota. Radovljiški pustni sprevod. Le dan poprej sem lahko snela belo opornico in spet postala opravilno dvoročna. En dan za kostum? Ali naj grem samo firbca past? Pa me prešine, da so popularni »selfiji«, z mobilnikom sprožene lastne podobe! Kaj ko bi to jaz malo nadgradila? Žrtvujem vitek mafiozni klobuk, ki ga coprniško spretne roke, ne moje, spremenijo v razkošno gnezdo, iz katerega se dvigajo prave vejice, na katerih sedi v različnih položajih sedem s snežinkami posutih vrabčkov. Sprevod. Pod krajci v pentljo zavezan širok svilen trak zagotavlja, da gnezda ne izgubim. Komentarji mimoidočih so različni, še najboljši je tisti, ki ga zaslišim, ko me majčken mičen klovn vpraša: A si ti dlevo? … Ko zvečer premišljujem, kaj bi oblekla še za pustni ples, da glede na naglavno nadgradnjo ne bi stilsko grešila, nenadoma sporočilo: A lahko pridemo v vas? Ob ljubem glasu mi je jasno, da bom plesala po kuhinji, ne med maskami. Odgovorim: Boste jedli? Odgovor: Samo krofov ne! … Tisto, kar imam zmeraj doma, je sir! Kakršen koli že ... Glede na oddaljenost »sporočilnežev« sem imela pičlo uro časa in joj, nič pustnih rekvizitov. Ko sta solatki počivali, sem s stene v predsobi snela srebrno beneško masko, jo dala na sredo mize in črno vrečo za smeti razstrigla v trakove. Imeli smo dober rej, razigran rock besed in razpoloženja – pa kristal je zvenel.
Opomba: domače krofe so gosti prinesli s seboj!
Sirova solata »csárda«
Za 6 oseb potrebujemo: 200 g gavde, 2 rdeči papriki, 1 zeleno papriko, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 mesnat paradižnik, 1 malo pločevinko koruze, 3–4 žlice olja, 1–2 žlici zeliščnega kisa, 1 žlico drobnjaka, pol žličke sladke paprike, sol, poper po okusu.
Sir in očiščeno papriko zrežemo na kockice, prepolovljeno čebulo na tanke lističe. Koruzo dobro splaknemo in odcedimo. Česen stremo, drobnjak narežemo. V olje najprej zamešamo sladko papriko, dodamo kis, sol in poper po okusu ter drobnjak. Sir, papriko, čebulo in česen dobro zmešamo in oblijemo s prelivom. Počakamo, da se okusi prepojijo. Nato paradižnik zrežemo na krhlje in z njim okrasimo solato. Ponudimo s polnozrnatim kruhom.
Sirova solata na kreši
Za 6 oseb potrebujemo: 6 trdo kuhanih jajc, 200 g edamca ali gavde, 1 glavico belgijskega radiča ali vitlofa, 1 steblo stebelne zelene, 125 g jogurta, 3 žlice majoneze, 1 žličko pehtranove gorčice, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici grenivkinega soka, pol žličke curryja, 50 g kalčkov kreše, 12 lističev bazilike, sol po okusu.
Sir narežemo na tenke, 2,5 cm dolge paličke. Vitlofu izrežemo grenki koren in ga narežemo na čim bolj tenke kolobarčke. Stebelni zeleni odstranimo niti in jo grobo sesekljamo. Zmešamo jogurt, gorčico, kislo smetano in 1 žlico grenivkinega soka, da dobimo gostljat preliv. Dodamo curry in sol po okusu. Zmešamo sir, zelenjavo, polovico kalčkov ter vmešamo preliv. S preostankom grenivkinega soka poškropimo drugo polovico kalčkov, jih nadevamo po robu solate, ki jo okrasimo še s polovicami jajc, ter na vsako položimo majhen listič bazilike. Ponudimo z opečencem.
Pa dober tek!