Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 6. maj 2009 / 07:00

Najboljša prijateljica žensk

V ljudskem zdravilstvu velja prepričanje, da pri ginekoloških težavah nobena rastlina ni tako učinkovita kot prav plahtica. Urejala naj bi težave najstnic, mladih žensk, nosečnic, žensk, ki jih mučijo...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 10. januar 2016 / 19:57

Peter Prevc prepričljivo zmagal tudi v Willingenu

Willingen – Peter Prevc je prepričljivo zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Willingenu. Skočil je 148,5 in 145,5 m in zbral 264,9 točke. Drugi je bil Norvežan Kenneth G...

Kranjska Gora / nedelja, 10. januar 2016 / 15:29

Šolo vodi vršilka dolžnosti

Potem ko je Jure Žerjav, od marca lani ravnatelj Osnovne šole Josipa Vandota Kranjska Gora, v začetku decembra prevzel vodenje Nordijskega centra Planica, je vršilka dolžnosti ravnateljice postala Mar...

Škofja Loka / nedelja, 10. januar 2016 / 15:26

Trije kralji pri staroloških jaslicah

Stara Loka – V središču Stare Loke pred Marijino kapelico so letos znova postavili jaslice. Prvič so jih postavili pred tremi leti, na ogled pa so vedno v času od božiča pa do treh kraljev...

Kultura / nedelja, 10. januar 2016 / 15:23

Mazziniju nagrada modra ptica

Ljubljana – Letošnji dobitnik nagrade modra ptica 2016 za mladinski roman Zvezde vabijo je pisatelj Miha Mazzini. Pisatelj se v njem dotika virtualnih svetov, kot je zapisala strokovna žirija, pa m...

Šport / nedelja, 10. januar 2016 / 15:19

Brane Pavlin trener Zarice Kranj

Na klop rdečih se je vrnil po štirih letih in pol. S pripravami začnejo prihodnji teden.