Glavna dejavnost podjetja Agro Gorenjska na treh posestvih ostaja prireja mleka.

Sloga prodala KŽK podjetju Agro Gorenjska

Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga Kranj je prodala podjetje KŽK novoustanovljeni družbi Agro Gorenjska, ki želi postati največje kmetijsko podjetje na Gorenjskem in tudi v Sloveniji.

Kranj – Obe strani, tako prodajalci kot kupci, sta ob pomembnem poslovnem dogodku precej skopi z informacijami, iz javno dostopnih podatkov pa je razvidno, da se je kupčija uradno zgodila že lansko jesen in da je družba Agro Gorenjska postala 100-odstotna lastnica KŽK-ja 10. oktobra. KŽK je tudi 100-odstotni lastnik družbe Veterinarska ambulanta KŽK, ima pa tudi 5,8-odstotni lastniški delež v Mlekopu, to je v družbi, ki so jo gorenjske zadruge in KŽK še kot odvisno podjetje Sloge pred približno desetimi leti ustanovili za trženje gorenjskega mleka.

In kdo je kupec KŽK-ja? Ustanovitelji in družbeniki družbe Agro Gorenjska so vsak s tretjinskim deležem 24-letni Nejc Kodrič, 27-letni Aleš Štern in družba Merlak Investicije, upravljanje naložb, katere ustanovitelj in edini družbenik je 27-letni Damijan Merlak. Kodrič in Merlak sta v javnosti znana kot ustanovitelja virtualne menjalnice Bitstamp za trgovanje z virtualno valuto bitcoin in po tem, da sta se lani s 23 milijonov evrov vrednim premoženjem na les­tvici revije Manager uvrstila na 43. mesto najbogatejših Slovencev. Aleš Štern, ki je tudi direktor podjetja Agro Gorenjska, je 27-letni kmet iz Srednje vasi pri Šenčurju, ki doma gospodari na kmetiji s sodobnim hlevom z robotsko molžo.

Kot so v Agro Gorenjski zapisali na svoji spletni strani, so mlado podjetje z vizijo, da v najkrajšem mož­nem času postanejo največje kmetijsko podjetje v regiji in sčasoma tudi v državi.

Želijo imeti najsodobnejšo tehnologijo tako v govedoreji kot v poljedelstvu, postati vzor manjšim kmetijskim podjetjem in biti vodilno podjetje v dejavnosti. Z nakupom KŽK-ja so pridobili v obdelavo od 900 do 950 hektarjev kmetijskih zemljišč in za rejo okoli 1300 goved. Imajo štiri poslovne enote, od tega tri vključujejo posestva Cerklje na Gorenjskem, Hrastje in Sorško polje, ter enoto Poljedelstvo, v njihovi ponudbi pa so tudi prodaja kmetijske mehanizacije, rezervnih delov, naftnih derivatov, maziv in olja, gnojil, škropiv, krmil in drugega reprodukcijskega materiala, servisne storitve, storitve s kmetijsko, gozdarsko in gradbeno mehanizacijo ... Glavna dejavnost na posestvih je prireja mleka. Podjetje Veterinarska ambulanta KŽK ima ambulanto za male živali na Trati pri Škofji Loki, veterinarska služba pa skrbi za živali na posestvih in opravlja storitve tudi drugim.

Nastanek podjetja KŽK sega v leto 1955, iz novejše zgodovine pa je pomembno, da ga je leta 2003 kupila Semenarna Ljubljana, ki pa je kmalu zatem kmetijski del KŽK-ja prodala Kmetijsko gozdarski zadrugi Sloga Kranj, ta pa lansko jesen podjetju Agro Gorenjska. Kot je ob tem na kratko pojasnil predsednik zadruge Janez Porenta, so se za prodajo odločili zato, ker podjetje ni prinašalo pričakovanih rezultatov in ker bi v posestva morali veliko investirati, da bi izboljšali poslovanje.

V Slogi ekipa za finančno sanacijo

Da finančno stanje Sloge ni zavidljivo, dokazuje tudi pismo, ki so ga zadružniki prejeli pred novim letom. Pod pismo se je podpisala ekipa za finančno sanacijo zadruge, v kateri so poleg predsednika upravnega in predsednika nadzornega odbora še dve vodji zadružnih služb in vodja zunanjih sodelavcev. Ekipa ugotavlja, da se je zadruga zaradi nekaterih preteklih odločitev, ki so dale slabše rezultate, kot je načrtovalo vodstvo, znašla v finančnih težavah oz. je po določilih finančnega zakona preveč zadolžena. Ker ima zadruga po oceni ekipe dovolj notranjega potenciala za normalizacijo finančnega poslovanja (veliko neizkoriščenih možnosti naj bi bilo zlasti na nabavnem področju), je ne bodo sanirali na plečih kupcev oz. članov zadruge. V zvezi s tem ekipa zavrača dezinformacije, da bodo sanacijo izvajali s povišanjem prodajnih cen, hkrati pa zadružnikom zagotavlja, da jim bo zadruga še naprej plačevala odkupljene pridelke po primerljivih cenah in v dogovorjenem plačilnem roku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 26. maj 2019 / 13:10

Lojze Križnar tretji med veterani

Kranj – V nedeljo je bilo v Selu na Goričkem 15. mednarodno tekmovanje v košnji z ročno koso, na katerem je sodelovalo 54 koscev iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Tekmovanje je potekal...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

104-letna Menžarjeva Tončka najstarejša občanka

Stari ljudje so nekaj posebnega. Vedno imajo čas, kar je danes redkost. Antoniji Žbontar - 104-letni gospe, doma iz Kamne Gorice, je uspelo zaustaviti proces staranja, saj ne pozna tipičnih starostnih...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Azbest v vodi ni nevaren

V Komunali Kranj zagotavljajo, da zaradi azbestno-cementnih cevi pitna voda ni zdravju nevarna.

Železniki / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Dodatni prostori za knjižnico

Krajevni knjižnici Ivana Tavčarja v Železnikih, ki ima prostore na Češnjici, se letos obeta širitev.

Šport / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Trenerski poklic dolgoletna želja

Urška Potočnik, nekdanja odlična plavalka, svoje bogato znanje posreduje mlajšim radovljiškim plavalcem.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.