Zdravljica prijetno zveni tudi v drugih jezikih, kar so na proslavi dokazali učenci OŠ Jakoba Aljaža. / Foto: Tina Dokl

Učijo se spoštovati različnost

Na Osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju so ob dnevu samostojnosti in enotnosti pripravili prav posebno proslavo, saj so učenci deklamirali Zdravljico v kar desetih različnih jezikih.

Kranj – »Našo šolo obiskujejo učenci različnih narodov in kultur in zato različnost in medkulturnost poudarjamo kot kvaliteto sobivanja. Trudimo se, da je del vzgoje tudi spoštovanje vseh ljudi in narodov. Prav tako poudarjamo pomoč med sošolci,« je ob letošnji proslavi ob prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga tradicionalno pripravljajo na Osnovni šoli Jakoba Aljaža, povedal ravnatelj Milan Rogelj.

Praznovanje so letos namreč pripravili ne le s pesmijo in plesom, temveč so učenci deklamirali Zdravljico v ruskem, hrvaškem, bosanskem, albanskem, srbskem, bolgarskem, makedonskem, italijanskem, moldavskem in nemškem jeziku, prav vsi po vrsti pa so poželi glasen aplavz sošolcev. Dejstvo je namreč, da naša himna oziroma France Prešeren v svoji sedmi kitici Zdravljice nagovarja narode k medsebojni spravi in miru.

Tako je v današnjem času povezovanja narodov in migracij Zdravljica lahko za zgled, tega pa se še kako zavedajo na šoli, ki jo obiskujejo učenci toliko različnih narodov in kultur. V letoš­njem letu so na šoli dali še poseben poudarek pomoči sošolcem, ki je del projekta Dvig socialnega in kulturnega potenciala v lokalnih skupnostih. Kot je povedala profesorica naravoslovja Andreja Longer, učenci prostovoljci nudijo pomoč mlajšim učencem, pomagajo pa tudi učencem, ki so se priselili iz drugih držav in še ne zanjo slovenskega jezika. Tako jim pri pouku prevajajo, pomagajo jim pri domačih nalogah, obiskujejo jih tudi na domu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 23. september 2015 / 14:42

Soglasja naj ne bi dobila

Petra Puhar Kejžar naj po predlogu komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na današnji seji sveta Mestne občine Kranj ne bi dobila soglasja za direktorico Mestne knjižnice Kranj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 7. junij 2016 / 14:02

Na žrebu imel srečo Janez Porenta

Kranj – Na volitvah v svet Kmetijsko gozdarske zbornice, ki šteje 49 članov, sta v volilni enoti Kranj med kandidati kmetijskih podjetij, zadrug in drugih pravnih oseb dobila enako število...

Zanimivosti / torek, 7. junij 2016 / 13:57

Porscheji zavzeli promenado

Na Bledu so se v sredo zbrali vozniki več kot dvestotih vozil znamke Porsche, ki so se udeležili letošnje Porsche parade Evrope 2016. Evropski porsche klubi jo zadnjih trideset let organizirajo na vsa...

Mularija / torek, 7. junij 2016 / 13:54

Gozdni vrtec

Skupina otrok iz vrtca Čriček na Zgornji Beli in njihovi vzgojiteljici so v skritem kotičku bližnjega gozda uredili Micino igralnico.

Rekreacija / torek, 7. junij 2016 / 13:46

Moški prvič na svojem teku

Svoj tek imajo od letos tudi moški. V soboto jih je bilo v Kranju 251. Ženske so bile njihove »zajčice«. Del startnine bo šel v dobrodelne namene – za Varno hišo Gorenjske.

Šport / torek, 7. junij 2016 / 13:43

Šport na kratko

Avtomotošport – Za tekmovalci v državnem prvenstvu v reliju je druga dirka 6. reli Vipavska dolina. Dobila ga je posadka Aleks Humar in Jaka Cevc (renault clio R3T). Le dobri dve sekundi je za njim...