Zdravljica prijetno zveni tudi v drugih jezikih, kar so na proslavi dokazali učenci OŠ Jakoba Aljaža. / Foto: Tina Dokl

Učijo se spoštovati različnost

Na Osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju so ob dnevu samostojnosti in enotnosti pripravili prav posebno proslavo, saj so učenci deklamirali Zdravljico v kar desetih različnih jezikih.

Kranj – »Našo šolo obiskujejo učenci različnih narodov in kultur in zato različnost in medkulturnost poudarjamo kot kvaliteto sobivanja. Trudimo se, da je del vzgoje tudi spoštovanje vseh ljudi in narodov. Prav tako poudarjamo pomoč med sošolci,« je ob letošnji proslavi ob prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga tradicionalno pripravljajo na Osnovni šoli Jakoba Aljaža, povedal ravnatelj Milan Rogelj.

Praznovanje so letos namreč pripravili ne le s pesmijo in plesom, temveč so učenci deklamirali Zdravljico v ruskem, hrvaškem, bosanskem, albanskem, srbskem, bolgarskem, makedonskem, italijanskem, moldavskem in nemškem jeziku, prav vsi po vrsti pa so poželi glasen aplavz sošolcev. Dejstvo je namreč, da naša himna oziroma France Prešeren v svoji sedmi kitici Zdravljice nagovarja narode k medsebojni spravi in miru.

Tako je v današnjem času povezovanja narodov in migracij Zdravljica lahko za zgled, tega pa se še kako zavedajo na šoli, ki jo obiskujejo učenci toliko različnih narodov in kultur. V letoš­njem letu so na šoli dali še poseben poudarek pomoči sošolcem, ki je del projekta Dvig socialnega in kulturnega potenciala v lokalnih skupnostih. Kot je povedala profesorica naravoslovja Andreja Longer, učenci prostovoljci nudijo pomoč mlajšim učencem, pomagajo pa tudi učencem, ki so se priselili iz drugih držav in še ne zanjo slovenskega jezika. Tako jim pri pouku prevajajo, pomagajo jim pri domačih nalogah, obiskujejo jih tudi na domu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Dogovor o Kranjski klobasi

Slovenija in Avstrija sta dosegli dogovor, po katerem bo Slovenija brez pogojevanja Avstrije lahko zaščitila Kranjsko klobaso na ravni Evropske unije.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Bojan Križaj ni več direktor

Nekdanji odlični tržiški smučar je bil v iskanju denarja za slovensko alpsko smučanje očitno premalo uspešen.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Waltin je novi selektor hokejske reprezentance

Od danes naprej ima naša hokejska reprezentanca novega selektorja, to je izkušeni 54-letni Šved Mats Waltin.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Z Zvonetom nazaj v Afriko

Ob okrogli polstoletnici si človek lahko želi marsikaj, eden naših najbolj znanih svetovnih popotnikov Zvone Šeruga pa si je po skoraj dveh desetletjih spet zaželel potovanja z motorjem v Afriko.

Kronika / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Nesreče

Padel pod traktor Košiše - V petek okoli 16.30 so Policijsko postajo Kamnik obvestili, da se je v gozdu pri kraju Košiše smrtno ponesrečil 75-letni do...

Kranj / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Večina volivcev za Tenetiše

Na referendumu je 85,19 odstotka volivcev podprlo gradnjo centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše pravi, da je referendum padel, ker je nekaj čez tisoč tamkajšnjih...