Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 9. julij 2014 / 11:23

V Luzern brez Špika

Kranj – Blejski veslač Luka Špik ne bo nastopil na sklepni tekmi svetovnega pokala konec tedna v Luzernu, na kateri bodo na­stopili štirje slovenski čolni. Nosilec olimpijskih medalj namreč še ni o...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 5. september 2014 / 16:00

Zapeljiva lirika Črne mačke

Chatte Noire je rokovska skupina, katere člani prihajajo iz Škofje Loke. Črno mačko sestavljajo pevka Tina Veselinovič, kitarist Gregor Prosen, bas kitarist Davor Tavčar in bobnar Andi Smole. Že od za...

Tržič / petek, 5. september 2014 / 17:00

Odprli bodo čevljarsko zbirko

Tržiški muzej v nedeljo odpira največjo čevljarsko zbirko v Sloveniji, od rokodelstva do industrije in od copat do škornjev. Med najstarejšimi razstavljenimi predmeti je izjemna cehovska knjiga iz let...

Gospodarstvo / petek, 5. september 2014 / 16:14

Ponudbo dala še dva kupca

Pogajanja za nakup večinskega deleža Aerodroma Ljubljana včeraj še niso bila zaključena, saj sta svojo ponudbo tik pred koncem podala še dva tekmeca. Letališče je v prvem polletju zabeležilo rast prom...

Šport / petek, 5. september 2014 / 15:15

Sezono začenjajo s turnirjem

Naklo – Članska ekipa deklet RK Naklo Peko Tržič si je ob koncu lanske sezone zagotovila obstanek v elitni ženski rokometni družbi, poleti pa so dekleta začela priprave na novo sezono. »Ekipa se je...

Kranj / petek, 5. september 2014 / 13:57

Živ žav na Pungertu

Kranj – Tradicija je, da otroški Živ žav vsako leto polepša prve dni v šolskem letu. Tako ste najmlajši in starši tudi jutri vabljeni v stari del mesta Kranja, kjer vas bodo na Maistrovem trgu ob 1...