Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 13. december 2014 / 13:38

Ponudba štipendij na enem mestu

Kranj – Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je pozval delodajalce, da do 31. januarja oddajo potrebe po kadrovskih štipendijah za šolsko oz. študijsko leto 2015/2016. Po 31. januarju bo skla...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 20. februar 2008 / 07:00

Podvojili komunalni prispevek

Škofjeloški občinski svetniki so v prvem branju ob številnih vprašanjih in pomislekih potrdili merila za odmerjanje komunalnega prispevka.

Škofja Loka / sreda, 20. februar 2008 / 07:00

Zadnji pri novorojenčkih, prvi pri vrtcih

Škofja Loka - Med vprašanji in pobudami svetnikov, ki jih vsakokrat uvrstijo na začetek zasedanja občinskega sveta, je Anton Peršin (SDS) predlagal, naj v Škofji Loki prvi...

Zanimivosti / sreda, 20. februar 2008 / 07:00

Slike na ledu

Učenci osnovne šole iz Preddvora so s slikami na ledu sodelovali na istoimenski prireditvi na avstrijskem jezeru Weissensee.

Zanimivosti / sreda, 20. februar 2008 / 07:00

Bogatejša ponudba v Jalnovi hiši

Rodine - Pred kratkim so v Jalnovi hiši na Rodinah ponudbo obogatili z muzejsko vitrino, v kateri so na ogled kopije predmetov iz dva tisoč let stare rimskodobne kmetije, ki so j...

Gospodarstvo / sreda, 20. februar 2008 / 07:00

V IBI-ju zamenjali direktorja

Novi nadzorniki kranjskega IBI-ja niso želeli sodelovati z dosedanjim direktorjem Matjažem Božičem.