Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 26. julij 2019 / 14:12

Mladi Risi v Podmežakli

Jesenice – Včeraj se je na Jesenicah zbrala mlada slovenska izbrana moška vrsta hokejistov do dvajset let. V Dvorani Podmežakla bodo namreč fantje opravili tradicionalne julijske priprave. Te bodo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Izšla vodnik in planinska karta občine Preddvor

Preddvor - V okviru evropskega projekta Brezmejna doživetja narave sta pravkar izšla Planinska karta občine Preddvor in Vodnik po občini, slednji v slovenskem, nemškem, angleškem...

Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Študenti iz Minnesote med starostniki

Škofja Loka - V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka se je na obisku mudila skupina študentk ter študentov z uglednega ameriškega Augsburg College iz Minneapolisa...

GG Plus / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Zoisove skodelice

V sredini 18. stoletja se je v Ljubljano preselil italijanski trgovec Michelangelo Zois, ki se je ukvarjal z veletrgovino, s fužinarstvom in prodajo železa tudi zunaj tedanje Kranjske. Njegova na...

Slovenija / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

SDS predlaga program razvoja Slovenije

Ljubljana - Strokovni svet SDS je v javno razpravo poslal predlog programa razvoja Slovenije in nujnih ukrepov proti krizi. Predlogi vsebujejo politična izhodišča, predloge ustav...

Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Velik praznik za gasilce na Kokrici

Kokrica pri Kranju - Ob nedavnem visokem jubileju, devetdesetletnici Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kokrica so bili števili dogodki. Na demonstrativni vaji v cerkvi sv....