Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Konferenca o raziskovalni infrastrukturi

Brdo - Prihodnji teden bo v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji na Brdu potekala konferenca Raziskovalna infrastruktura in njena strukturna umeščenost v evropski razisk...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 20. julij 2018 / 12:13

Obvezno zatiranje ambrozije

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč na obvezno zatiranje pelinolistne ambrozije.

Slovenija / petek, 20. julij 2018 / 12:10

Korte, Galicija, Sveče …

Prihajajoča nedelja bo zanesljivo ena tistih z največ dogodki, ki jih organizirajo slovenske organizacije in društva na Koroškem in na katere prihajajo tudi udeleženci z naše, gorenjske strani. Dop...

Kronika / petek, 20. julij 2018 / 12:03

Ukradli gorski kolesi

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo tatvino dveh gorskih koles višjega cenovnega razreda, ki so ju neznani storilci ukradli v torek med 16. in 17. uro izpred okrepčevalnice Nace v Brezn...

Zanimivosti / petek, 20. julij 2018 / 12:00

Bolj kislo kot vroče poletje

Domala vsakodnevne padavinske osvežitve, pogosto žal močna neurja, so tudi na Gorenjskem vzrok za (za zdaj) bolj kislo poletje. Smo se takšnega vremena že navadili?

Šport / petek, 20. julij 2018 / 11:53

Blejski plavalni izziv

Bled – Kranjsko plavalno društvo Zvezda bo v sodelovanju z Veslaško zvezo Slovenije jutri, 21. julija, pripravilo veliki (pet tisoč metrov) in mali (1250 metrov) blejski plavalni izziv. Tekmovanje...