Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 24. junij 2015 / 11:10

Historial je bil živ

V soboto je živahno dogajanje v srednjeveško mesto prinesel vsakoletni festival zgodovine, Historial.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Dež poskrbel za prve gobe

Kranj - »Letos marčevk ni bilo, saj je bilo presuho, zato pa mi je zaigralo srce, ko sem na Meji našel prve letošnje smrčke in jurjevke. Smrčki namreč največ rastejo aprila, seda...

Zanimivosti / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Tulipani v družbi orjaških živali

V Arboretumu Volčji Potok so na široko odprli vrata v novo sezono. Pripravljeni so na že 21. spomladansko razstavo tulipanov, ki jo bo letos obogatila razstava orjaških žuželk in izumrlih velikanov mo...

GG Plus / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Lesena hiša, ki lahko plava

V lukovškem podjetju Cibos so realizirali inovacijo slovenske lesene gradnje in pred dnevi izdelali prvo plavajočo mobilno leseno hišo pri nas.

GG Plus / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Najem kredita mora biti premišljena odločitev

"Kolikor se nekdo zadolži, mora z obrestmi tudi vrniti. Pred leti je del kredita vzela inflacija, a takšnih časov ne bo nikoli več," pravi Igor Poljšak iz Gorenjske banke. V njej opažajo, da so po nas...

Kronika / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Na policijski akademiji odprli razstavo o Romih

Tacen - Ob svetovnem dnevu Romov (8. aprila) so na policijski akademiji v Tacnu odprli fotografsko razstavo Utrinki iz romskega življenja in pripravili projekcijo dokumentarnega...