Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Branje za politično ozaveščene

France Bučar je tudi v Kranju predstavil svojo novo knjigo Rojstvo države.

Objavljeno na isti dan


Volitve 2019 / petek, 2. november 2018 / 07:00

Stevanović se je pritožil

Kranj – Kranjska občinska volilna komisija je z odločbo potrdila listo kandidatov z imenom Stranka Alenke Bratušek in Več za Kranj, Boštjan Trilar, ki jo je sprva zavrnila, nato pa je lista dopolni...

Gospodarstvo / petek, 2. november 2018 / 07:00

O razvoju kmetijstva po letu 2020

Naklo – DeSUS – občinski odbor Naklo in Konjeniško društvo Naklo bosta v nedeljo, 4. novembra, ob 10. uri pripravila v Domu Janeza Filipiča v Naklem pogovor o zaščiti in reševanju v Sloveniji ter o...

Šport / petek, 2. november 2018 / 18:48

Domen Škofic znova na vrhu: Kot bi zmagal prvič

Športni plezalci so sezono svetovnega pokala zaključili na Kitajskem. V moški konkurenci je zadnjo tekmo v težavnosti dobil Radovljičan Domen Škofic in se v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto. N...

Slovenija / petek, 2. november 2018 / 18:47

Rdeč alarm vremenarjev

Opozorila vremenoslovcev, ki so zaradi močnega vetra in naraslih voda v začetku tedna izdali rdeč alarm za večji del Slovenije, so se v veliki meri uresničila. Gasilci so imeli polne roke dela povsod...

Šenčur / petek, 2. november 2018 / 18:45

V Šenčurju mini tržnica

Šenčur – V Šenčurju se nadaljuje tradicija mini tržnic, ki jih prirejajo vsako prvo soboto v mesecu. Tako bodo jutri, 3. novembra, na prostoru pred krajevnim domom od 8. do 14. ure spet stojnice z...