Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 9. september 2022 / 14:20

Jutri spremenjen prometni režim na železniški postaji v Kranju

Kranj – Jutri bo na Železniški postaji Kranj potekala regijska reševalna vaja, zato bo na območju spremenjen prometni režim. Vadbene aktivnosti bodo potekale med 9. in 15. uro. Promet bo na glavni...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / petek, 6. september 2019 / 06:00

Kravca s Krvavca Fest

Krvavec – To nedeljo bo potekal tradicionalni praznik planšarstva na Krvavcu, Kravca s Krvavca Fest. Ob 10. uri se bo predstavila Godba Cerklje, hkrati pa bo sledil tudi voden pravljični pohod po P...

GG Plus / petek, 6. september 2019 / 18:16

Pod Ratitovcem sprva dvajset hub

Miha Markelj iz Železnikov se je v svoji doktorski disertaciji poglobil v srednjeveško naselitev Tirolcev v zgornji del Selške doline. Prve kmetije so bile ob koncu 13. stoletja osnovane v Sorici in p...

Kultura / petek, 6. september 2019 / 18:06

Prisluhni glasbi

Nik Bertoncelj z Jesenic je star komaj devetnajst let, pa nocoj odpira že svojo trinajsto samostojno razstavo. Njen naslov je Prisluhni glasbi, na ogled pa so fotografije s koncertov.

Železniki / petek, 6. september 2019 / 18:05

Pozdrav jeseni

Sorica – Turistično društvo (TD) Sorica vabi ta konec tedna na tradicionalno kulturno, etnološko in zabavno prireditev Pozdrav jeseni. Letošnja tema bo srednjeveška naselitev Tirolcev v zgornji del...

Zanimivosti / petek, 6. september 2019 / 18:05

Srečanje sosedov na Dobraču

Dobrač – Na eni od najbolj poznanih koroških gora, na 2166 metrov visokem Dobraču, ki mu Avstrijci rečejo Dobratsch ali Villacher Alpe, bo jutri, 7. septembra, srečanje sosedov iz Koroške, Kanalske...