Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. september 2013 / 14:27

Starejši so skeptični, mlajši navdušeni

Pred časom smo si ogledali tehnološko najbolj moderno montažno hišo podjetja Lumar. V njej so združene skoraj vse novosti, ki so v uporabo prišle pred nekaj leti, pa naj gre za alternativne vire ogrev...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 8. julij 2020 / 21:00

Diamantna Francka in Jernej Nunar

V soboto sta šestdeseto obletnico poroke slavnostno praznovala Francka in Jernej Nunar. Diamantna zakonca Nunar živita na Zgornji Beli pri Preddvoru. Francka šteje 82 let, Jernej pa jih je ravno dopol...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Znani občinski nagrajenci v Cerkljah

Cerklje – Občinski svetniki so na junijski seji potrdili predlagane prejemnike občinskih nagrad in priznanj v občini Cerklje. Veliko plaketo bo letos prejela Veronika Sirc, malo plaketo pa Marjan L...

Slovenija / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Uporaba plačilnih kartic v tujini

Kje in kako menjati evre v kune, kako dvigovati kune na bankomatu na Hrvaškem ...

Tržič / sreda, 8. julij 2020 / 20:56

Povezani v dobrodelnosti

Rotary klub Tržič Naklo je imel zadnji sestanek v rotarijskem letu 2019/2020, Jožef Perne je verigo predal novemu predsedniku Antonu Kavčiču.

Kultura / sreda, 8. julij 2020 / 20:55

A Cuerdas – na strunah flamenka

Kranj – V petek ob 20. uri bo v Stolpu Škrlovec koncert A Cuerdas – na strunah flamenka. Trio prinaša spoj flamenka in tradicionalnih pesmi Iberskega in Balkanskega polotoka.