Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami. Receptov za potico je na internetu malo morje, jaz pa vam predstavljam svojega, po katerem potica vedno uspe.

Za pripravo orehove potice potrebujemo: za testo: 60 dag moke, 2,1 dag kvasa (pol kocke), 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, naribano limonino lupino, 1 žličko soli, 6 dag masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 40 dag mletih orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlico kakava, pol čajne žličke cimeta, 2 žlici drobtin, 2 dl sladke smetane, 1 jajce in 2 beljaka, rum, rozine; za premaz: 1 jajce.

Najprej pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, mu dodamo 1 čajno žličko moke in eno žlico sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo, ob strani posujemo s soljo in naribano limonino lupino ter na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka, vanilin sladkor, nadrobljeno maslo ali margarino, vlijemo mleko in na koncu dodamo še vzhajan kvas. Vse skupaj zamesimo v testo. Po po­trebi dodamo še malo moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.

Med tem, ko vzhaja testo, pripravimo nadev. Rozine namočimo v rumu. Orehe na rahlo prepražimo, da lepo zadišijo. Dodamo jim cimet, kakav in sladkor. Zalijemo s smetano in kuhamo na zelo nizki temperaturi 5 minut. V nadev vmešamo limonino lupino in razžvrkljano jajce. Stepemo sneg iz dveh beljakov ter ga med mešanjem dodajamo nadevu.

Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo in ga razvaljamo na pol centime­tra debelo. Pripravljeno testo namažemo z nadevom in posujemo z drobtinami. Testo zvijemo, ga damo v namaščen model in ga večkrat prebodemo. Potico vzhajamo eno uro in 15 minut. Vzhajano jo premažemo s stepenim jajcem in jo damo v ogreto pečico na 180 °C za eno uro. Pečeno potico zvrnemo iz modela ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Za peko potice je ključen nadev; ta ne sme biti premehak, saj bo potica zbita. Prav tako ne sme biti premehko testo. Pomembno je, da potico pred vzhajanjem dobro prebodemo do dna, saj tako omogočimo, da med vzhajanjem in peko pride zrak tudi do spodnjih plasti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. maj 2016 / 13:20

Stalna razstava kiparja Franceta Ahčina

Domžale – Danes, v torek, 17. maja, ob 19. uri bodo v muzejski hiši Menačnkova domačija v Domžalah odprli stalno razstavo Kipar France Adam (1919–1989). Ob tej priložnosti bo na ogled tudi spremlja...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 25. julij 2017 / 15:38

Triglavski narodni park brez direktorja

Brez direktorja s polnim mandatom že od leta 2013

Škofja Loka / torek, 25. julij 2017 / 15:36

Razpis za subvencije podaljšali

Škofja Loka – Občina Škofja Loka želi tudi s sofinanciranjem najemnin poslovnih prostorov spodbuditi poslovne in druge mestotvorne dejavnosti v starem mestnem središču, zato je pred kratkim z razpi...

Kronika / torek, 25. julij 2017 / 15:36

Kampirala na črno

Ribno – Blejski policisti so v nedeljo v Ribnem obravnavali dva kršitelja, ki sta nedovoljeno kampirala. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, zakon prepoveduje kampiranje na mestih, ki za t...

Slovenija / torek, 25. julij 2017 / 15:35

Človeško ribico vrnili v naravo

Vipava – Ekipa prostovoljcev jamskega laboratorija Tular iz Kranja je prejšnji teden spustila v naravno okolje človeško ribico, ki jo je pred časom naplavilo neurje, nato pa je našla zatočišče v ja...

Zanimivosti / torek, 25. julij 2017 / 14:44

Mesto naj večkrat zaživi

Minuli konec tedna je bilo v Kranju res živahno, saj je Kranfest s Kranjsko nočjo privabil obiskovalce od blizu in daleč. Zato smo tokrat domačine spraševali, zakaj prihajajo na množične p...