Decembrska peka

December je mesec praznične peke. V tem času spečemo veliko dobrot in preizkušamo nove recepte. Z moje strani sta dobro preizkušena recepta za sovine očke in marmorni kolač z ovsenimi kosmiči.

Za pripravo sovinih očk potrebujemo: za testo: 40 dag moke, 4 rumenjake, 18 dag margarine ali masla, 3 žlice kisle smetane, 2 dag kvasa, 1 žlico sladkorja, 2 dl mleka; za nadev: domačo marmelado, 4 beljake, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10–15 dag orehov.

Kvas nadrobimo, posujemo z žlico sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pu­stimo na toplem, da vzhaja. Moko presejemo v posodo. Najprej dodamo na koščke narezano margarino in mešamo, dokler se sestavini popolnoma ne pomešata med seboj. Dodamo rumenjake, kislo smetano ter nazadnje še vzhajajoči kvas. Zamesimo testo. Po potrebi dodajamo še moko. Testo pustimo počivati 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev. Beljake stepemo do polovice, dodamo sladkor in stepamo naprej, da dobimo trd sneg. Dodamo še vanilin sladkor in orehe ter vse skupaj narahlo zmešamo. Vzhajano testo razdelimo na 6 enakih delov. Vsak del testa posebej razvaljamo na pol centimetra debele pravokotnike. Po vrhu testa namažemo s poljubno marmelado. Namazano testo zvijemo po dolžini iz obeh strani do polovice. Po sredini posameznega zavitka porazdelimo prej pripravljen orehov nadev. Zavitke zložimo na pekač s peki papirjem in pečemo pri 170 °C 45 minut. Ohlajeno pecivo narežemo na centimeter debele rezine.

Za pripravo marmornega kolača s kosmiči potrebujemo: 3 jajca, 150 g margarine, 100 g sladkorja, 50 g čokolade, 50 g rozin, sok ene limone, 2,5 dl jogurta, 200 g moke, 1 žlico kakava, pol pecilnega praška, 80 g ovsenih kosmičev, 1 dl ruma.

Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo narezano margarino in mešamo, dokler masa ne naraste. Moko pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Med mešanjem jo dodajamo sladkorni masi. Dodamo še raztopljeno čokolado, jogurt, sok limone, rozine, namočene v rumu, in ovsene kosmiče. Narahlo premešamo ter testo porazdelimo po pomaščenem pekaču. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 19. avgust 2020 / 23:45

V dolini stotih slapov

To poletje me vedno znova in znova vleče v Posočje. V posoške Julijce in dolino Trente na svež alpski zrak in v neokrnjeno naravo. Danes vas bom popeljala v dolino stotih slapov – v dolino Loška Ko...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Super je gnezditi na knjigi

Včeraj so v Mali galeriji v Kranju odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Franceta Beštra. Poleg slik avtor tokrat predstavlja še ilustracije in male skulpture.

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Cvetličarna live2: Crvena jabuka, 13. marec, 21.00

Jutri, 13. marca, vam ljubljanska Cvetličarna predstavlja mojstre ljubezenske lirike. S koncertom praznuje tudi 25. obletnico delovanja. V Slovenijo se vrača Crvena jabuka, legendarni sara...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

V Ambasadi Gavioli bo spet vroče

Jutri se lahko pridružite ekipi Fetch The Vibe, ki bo spet poskrbela za nepozaben clubbing večer. V goste prihaja svetovna zvezda house glasbe Roger Sanchez. Za ogrevanje in pregrevanje bo...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Lasje v Ljubljani

Prihaja poslastica za ljubitelje glasbe, teatra ter miru in ljubezni. Najbolj obiskan muzikal vseh časov, Hair, v izvedbi The Island Music Theater si lahko ogledate jutri, v soboto, 13. marca, ob 20....

Slovenija / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Nova afera v slovenski politiki

Slovenijo je ta teden razburila nova afera, v katero so vpleteni trije visoki politiki, poslanca SNS Zmago Jelinčič in Srečko Prijatelj ter kmetijski minister Milan Pogačnik.