Decembrska peka

December je mesec praznične peke. V tem času spečemo veliko dobrot in preizkušamo nove recepte. Z moje strani sta dobro preizkušena recepta za sovine očke in marmorni kolač z ovsenimi kosmiči.

Za pripravo sovinih očk potrebujemo: za testo: 40 dag moke, 4 rumenjake, 18 dag margarine ali masla, 3 žlice kisle smetane, 2 dag kvasa, 1 žlico sladkorja, 2 dl mleka; za nadev: domačo marmelado, 4 beljake, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10–15 dag orehov.

Kvas nadrobimo, posujemo z žlico sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pu­stimo na toplem, da vzhaja. Moko presejemo v posodo. Najprej dodamo na koščke narezano margarino in mešamo, dokler se sestavini popolnoma ne pomešata med seboj. Dodamo rumenjake, kislo smetano ter nazadnje še vzhajajoči kvas. Zamesimo testo. Po potrebi dodajamo še moko. Testo pustimo počivati 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev. Beljake stepemo do polovice, dodamo sladkor in stepamo naprej, da dobimo trd sneg. Dodamo še vanilin sladkor in orehe ter vse skupaj narahlo zmešamo. Vzhajano testo razdelimo na 6 enakih delov. Vsak del testa posebej razvaljamo na pol centimetra debele pravokotnike. Po vrhu testa namažemo s poljubno marmelado. Namazano testo zvijemo po dolžini iz obeh strani do polovice. Po sredini posameznega zavitka porazdelimo prej pripravljen orehov nadev. Zavitke zložimo na pekač s peki papirjem in pečemo pri 170 °C 45 minut. Ohlajeno pecivo narežemo na centimeter debele rezine.

Za pripravo marmornega kolača s kosmiči potrebujemo: 3 jajca, 150 g margarine, 100 g sladkorja, 50 g čokolade, 50 g rozin, sok ene limone, 2,5 dl jogurta, 200 g moke, 1 žlico kakava, pol pecilnega praška, 80 g ovsenih kosmičev, 1 dl ruma.

Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo narezano margarino in mešamo, dokler masa ne naraste. Moko pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Med mešanjem jo dodajamo sladkorni masi. Dodamo še raztopljeno čokolado, jogurt, sok limone, rozine, namočene v rumu, in ovsene kosmiče. Narahlo premešamo ter testo porazdelimo po pomaščenem pekaču. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. november 2016 / 19:53

Iz nevidne strani neba

»Knjiga Iz nevidne strani neba obsega pripovedno, stvarno in slikovno gradivo iz zahodne Slovenije, prvenstveno iz Posočja, ki ga je z izjemnim občutkom za tematiko, ljudi in prostor zbral Pavel Me...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Sporočilo za javnost 1988-2008

Ljubljana - Na novem razstavišču Mestnega muzeja Ljubljana so ob dvajsetletnici Odbora za varstvo človekovih pravic na prostem odprli razstavo fotografij mojstra fotografije T...

Slovenija / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Še ena pokrajina

Ljubljana - Koalicijski poslanci spet predlagajo spremembo pokrajinskega zemljevida, o katerem naj bi se odločalo na posvetovalnem referendumu (predvidoma 22. junija). Po novem p...

Tržič / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Koliko nagrade ravnateljici

Tržiški svetnik Jože Kuhelj kritizira nagrado ravnateljici VVZ Tržič. Ana Jerman je povedala, koliko bo denarja.

Kranj / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Evropski parlamentarci na Brdu

Sredi tedna je v kongresnem centru na Brdu potekalo zasedanje konference odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC).

Slovenija / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Barroso v Sloveniji

Ljubljana - Na povabilo predsednika slovenske vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše se je včeraj na delovnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Evropske komisije