Zlatoporočenca v družbi sorodnikov, prijateljev in duhovnika Roberta Friškovca

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Da je vsak, ki dočaka zlato poroko, lahko ponosen, v en glas pravita Branka in Miha Tominc. Spoznala sta se v Lučinah na gledališki predstavi. Iz Lučin prihaja Branka (dekliško Cankar). Miha je živel blizu, na Planini. Po nekaj spoznavnih letih sta se odločila za pomemben korak v svojem življenju. Pisal se je 21. november 1964, ko sta si obljubila večno zvestobo.

Civilna poroka je bila v Škofji Loki, sledilo je kosilo v Slavkovem domu, cerkvena poroka v cerkvi v Lučinah, ohcet pa na nevestinem domu. Vozila sta se z avtomobilom DKV, ki je bil takrat zelo popularen. Leta so hitro tekla. »Bilo je veliko dela, predvsem ko sva gradila hišo. Bilo pa je tudi veliko lepega,« na krat­ko opisujeta pet desetletij. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, sin Miha in hči Maja. Imata pet vnukov in eno vnukinjo. Hišo sta zgradila v Retečah. Pred tem sta živela pri Branki doma v Lučinah, nato v gasilskem domu v Škofji Loki, kjer sta opravljala hišniška dela, Miha je bil tudi gasilec. Leta 1970 je začel delati kot avtoprevoznik in to delo opravljal 27 let, vse do upokojitve. Branka je najprej deset let delala v podjetju LTH, potem do upokojitve kot varuhinja v škofjeloškem vrtcu.

Vesela sta, da sta dočakala petdeset let poroke. S sorodniki in prijatelji sta jih obeležila 15. novembra. Najprej je bila sveta maša na Godešiču. Daroval jo je duhovnik Robert Friškovec. Sledilo je kosilo in zabava do poznih večernih ur v gostilni Pr' Starman v Stari Loki. In če pred petdesetimi leti ni bilo poročnega potovanja, tokrat bo. Eno izmed daril je bilo tudi dopust na slovenski obali. »Veselila sva se tega dne. Prva poroka je bila prekrasna, plesali smo do zjutraj, zlata pa prav tako. Lepo bi bilo, če bi šla čez deset let še tretjič pred oltar,« še pravita. Branki se ni uresničila le ena želja: da bi bilo letos dvojno praznovanje. Poleg njune zlate poroke bi letos sto let praznovala njena mama, ki pa je žal lani umrla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 23. april 2009 / 07:00

Balastne snovi

Balastne snovi morajo biti del našega prehranjevalnega vsakdana. Ugodno vplivajo na prebavo, z njihovim zaužitjem pa v telo ne vnašamo dodatnih kalorij.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. december 2014 / 15:53

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Kranj / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Vse več jih potrebuje pomoč

V Osnovni šoli Jakoba Aljaža je skupina staršev ustanovila fundacijo za pomoč učencem. Zbrana sredstva bodo namenili za plačilo naravoslovnih taborov, ekskurzij in podobno.

Šenčur / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Letošnjo novoletno jelko pripeljali vaščani Luž

Šenčur – Prvi decembrski petek je v Šenčurju že tradicionalno namenjen postavitvi božično-novoletnega drevesa, letos se je to zgodilo že šestnajstič. V središče občine so ga tokrat pripeljali vašča...

Jesenice / četrtek, 11. december 2014 / 15:45

Priznanja medicinskim sestram

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je podelilo stanovska priznanja. Prejeli so jih Marjana Bratkovič, Katja Vrankar, Helena Dolžan Lindič, Aleksandra Vodopivec in Bla...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 11. december 2014 / 15:43

Občina bi kupila ves RTC Krvavec

V zreškem Uniorju za nakup RTC Krvavec čakajo še kakšnega kupca, za zdaj pa so nezavezujočo ponudbo prejeli le od Občine Cerklje na Gorenjskem.