Prav grozljivo je, koliko hrane konča v smeteh
V Tržiču so na ogled postavili 82 kilogramov hrane, to je količina, ki jo povprečni Slovenec vsako leto zavrže.
Tržič – Komunalna podjetja, povezana pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva, so oblikovala pobudo Skupaj za boljšo družbo, prve skupne aktivnosti pa so se odvile v okviru Evropskega tedna zavržene hrane. V Tržiču so v sredo dopoldne pred občinsko stavbo postavili 82 kilogramov hrane, to je količina, ki jo povprečni Slovenec vsako leto zavrže. »Izračunali smo tudi, da v povprečju Tržičan na deponijo odvrže 87 kilogramov drugih odpadkov in če bo šlo tako naprej, bomo kmalu zavrgli več hrane kot ostalih odpadkov. Zato je še toliko pomembnejša zaveza k trajnostnemu razvoju, ki smo jo komunalna podjetja sprejela na jesenski problemski konferenci in eden od ukrepov je ozaveščanje potrošnikov,« je povedal Sebastijan Zupanc, direktor Komunale Tržič.
V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane v gospodinjstvih, javnih ustanovah, gospodarstvu … Sebastijan Zupanc je ob tem opozoril, da je to še najbolj »optimističen« podatek, saj so Ekologi brez meja izračunali, da zavržemo celo do 250 tisoč ton hrane na leto. Z majhnimi spremembami v načinu, kako nakupujemo, pripravljamo hrano in razmišljamo o njej, pa lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in storimo nekaj dobrega zase, za okolje in tudi za svojo denarnico. Največ hrane med odpadki namreč pristane, ker porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in pripravimo več hrane, kot jo potrebujemo, ostankov hrane pa ne znamo izkoristiti. Žalostno in skrb vzbujajoče je tudi, da nekateri nimajo česa dati na krožnik, in takih je v Sloveniji čedalje več, po drugi strani pa tudi zaradi brezvestnega nakupovanja tistih, ki imajo, toliko hrane pristane v smeteh.