Martinova gos
Zadnja leta se martinova gos na njegov praznik pojavlja na jedilniku v precej modernejši obliki. Kadar pa martinovo pride na delovni dan, ga praznujemo lahko dvakrat: en dan med vikendom prej in potem.
Hotel Triglav Bled je umirjeno in okusno moderno martinovo večerjo gostil preteklo soboto. Tokrat je za goste skrbela ekipa kuharskega mojstra Jureta Kordeža, pila so se Jakončičeva vina iz Kozane. Njihovo mlado vino 2014 je tokrat prevzelo vlogo uvodnega vinskega pozdrava, v nadaljevanju pa so postregli še sivi pinot 2013, Carolina malvazijo 2010, rdečo Carolina Select 2005 in rumeni muškat letnik 2011. Večina se je strinjala, da je bila Select najboljše vino večera, osebno me je navdušila žlahtnost malvazije, muškat pa je bil po okusu daleč stran od pričakovanega. Sicer je sosed pri mizi trdil, da je sladko, moje brbončice pa so ga zaznale kot prijetno kombinacijo že rahlo svežega okusa. Zame, ki nisem strašna ljubiteljica sladkih vin, je bilo vino ravno pravšnje, s prav posebno noto.
Večerja pa je bila tokrat nadgradnja martinove pojedine. Na mizi so se znašle dimljene račje prsi, juha peteršiljevega korena, zlatovčica, jelenov hrbet in njegova krača, pa seveda tudi rdeče zelje. Božanski pa je bil okus rabarbarinega sladoleda, ki je bil izjemno kisel, v kombinaciji s karameliziranim kostanjem. Ženske so bile v veliki večini navdušene nad krožnikom z ribo, moškim je prijal divjačinski, štrukelj s tepko pa je na krožniku lepo zaokrožil okus.
Slovenski kuharski reprezentanci, tako članska kot mladinska, pa konec novembra odhajata na Kulinarično svetovno prvenstvo v Luksemburg. Člani so se nedavno s svojim jedilnikom predstavili na Bledu v Grand Hotelu Toplice. V bistvu je bil to neke vrste 'kuharski trening' in zaenkrat so se Alma Rekić (vodja slaščičarne Sava Hoteli Bled), Simon Bertoncelj (Grand Hotel Toplice Bled), Marino Furlan (Park Casino & Hotel, Nova Gorica) Davor Družinec (Hotel Brdo), Grega Rozman (Hotel Golf Bled) pod vodstvom Janeza Dolšaka (Grand Hotel Union Ljubljana) dobro odrezali. Gurmanska izkušnja je bila sestavljena iz treh hodov, kjer so kraljevali file piranskega brancina z rakovico, pegatka in pa kefirjeva strjenka s kopico sladkih dodatkov. Stalni gostje hotela, ki so bili prisotni na večerji, so bili brez pripomb.