Damir Salkić in kuharski mojster Jure Kordež / Foto: AB

Martinova gos

Zadnja leta se martinova gos na njegov praznik pojavlja na jedilniku v precej modernejši obliki. Kadar pa martinovo pride na delovni dan, ga praznujemo lahko dvakrat: en dan med vikendom prej in potem.

Hotel Triglav Bled je umirjeno in okusno moderno martinovo večerjo gostil preteklo soboto. Tokrat je za goste skrbela ekipa kuharskega mojstra Jureta Kordeža, pila so se Jakončičeva vina iz Kozane. Njihovo mlado vino 2014 je tokrat prevzelo vlogo uvodnega vinskega pozdrava, v nadaljevanju pa so postregli še sivi pinot 2013, Carolina malvazijo 2010, rdečo Carolina Select 2005 in rumeni muškat letnik 2011. Večina se je strinjala, da je bila Select najboljše vino večera, osebno me je navdušila žlahtnost malvazije, muškat pa je bil po okusu daleč stran od pričakovanega. Sicer je sosed pri mizi trdil, da je sladko, moje brbončice pa so ga zaznale kot prijetno kombinacijo že rahlo svežega okusa. Zame, ki nisem strašna ljubiteljica sladkih vin, je bilo vino ravno pravšnje, s prav posebno noto.

Večerja pa je bila tokrat nadgradnja martinove pojedine. Na mizi so se znašle dimljene račje prsi, juha peteršiljevega korena, zlatovčica, jelenov hrbet in njegova krača, pa seveda tudi rdeče zelje. Božanski pa je bil okus rabarbarinega sladoleda, ki je bil izjemno kisel, v kombinaciji s karameliziranim kostanjem. Ženske so bile v veliki večini navdušene nad krožnikom z ribo, moškim je prijal divjačinski, štrukelj s tepko pa je na krožniku lepo zaokrožil okus.

Slovenski kuharski re­prezentanci, tako članska kot mladinska, pa konec novembra odhajata na Kulinarično svetovno prvenstvo v Luksemburg. Člani so se nedavno s svojim jedilnikom predstavili na Bledu v Grand Hotelu Toplice. V bistvu je bil to neke vrste 'kuharski trening' in zaenkrat so se Alma Rekić (vodja slaščičarne Sava Hoteli Bled), Simon Bertoncelj (Grand Hotel Toplice Bled), Marino Furlan (Park Casino & Hotel, Nova Gorica) Davor Družinec (Hotel Brdo), Grega Rozman (Hotel Golf Bled) pod vodstvom Janeza Dolšaka (Grand Hotel Union Ljubljana) dobro odrezali. Gurmanska izkušnja je bila sestavljena iz treh hodov, kjer so kraljevali file piranskega brancina z rakovico, pegatka in pa kefirjeva strjenka s kopico sladkih dodatkov. Stalni gostje hotela, ki so bili prisotni na večerji, so bili brez pripomb.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 13. november 2018 / 10:35

Nesreča pri rdeči luči

Kamnik – V začetku tedna je v Kamniku voznik osebnega vozila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v voznico osebnega vozila, ki je čakala v križišču pri rdeči luči. Vozilo voznice je nato odbilo nap...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Na izredni seji tudi o izhodni strategiji

Ljubljana - Včeraj so se poslanci državnega zbora sestali na izredni seji. Obravnavali so predlog priporočila v zvezi z neobjavljenimi javnimi razpisi Službe vlade za lokalno sam...

Prosti čas / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Ko Gorenjec na sejem gre ...

Vsako leto nam takoj po januarskem petminutnem predahu že predstavljajo novosti, okuse, storitve in dejavnosti na naših sejmiščih. Žal se moramo Gorenjci voziti v druge dele Slovenije, saj kranjskega...

Kultura / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Med poezijo in sliko

Včeraj so v galeriji Kranjske hiše odprli razstavo z naslovom Likovne dimenzije poezije. Priznane likovne ustvarjalce iz štirih držav so k ustvarjanju spodbudile pesmi.

Prosti čas / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Na Emo za deset evrov

Letošnja Ema bo potekala v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer 20. (predizbor) in 21. februarja (izbor). Voditelja predizbora bosta Bernarda Žarn

Gospodarstvo / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Še zadnja delitev ob stečaju Elana

Begunje - Vse je pripravljeno še za zadnjo delitev stečajne mase Elana v višini štiristo tisoč evrov, ko naj bi se stečaj Elana po dvanajstih letih končno zaključil. Stečajnemu u...