Okusi Radol'ce in ajdova moka

Bilo je živo na Linhartovem trgu v četrtek pred prazniki, na dan ob odprtju Okusov Radol'ce v organizaciji Turizma Radovljica. Stojnice, vedrina, klepeti ob kozarčku. Andrej Šifrer je navdušil s svojimi zelenčicami in nekaterimi pesmimi mlajšega datuma. Ob 18. uri pa so se na široko odprla vrata Lectarjeve gostilne za dogodek ob odprtju, večerjo s pe­timi hodi, ki so jo pripravljali chefi iz osmih gostišč radovljiške občine iz sestavin okoliških dobaviteljev. Včasih so imeli ljudje navado reči, če se je zgodilo kaj zares dobrega, da je bilo tip-top. In večer je bil res tip-top. Dobrovoljno vzdušje, polno pričakovanja, vredno veselih gostij z rujno kapljico, ki jo je predstavljal sommelier, in slastnimi, zanimivimi hodi. Razpoloženje je podžgala še živa glasba. Ob prihodu je vsak gost, prostega mesta ni bilo nobenega, dobil tudi srečko. Nagrade so bile različne, od vikenda za razvajanje do najra­zličnejših dobrot. Meni takšna žrebanja niso naklonjena. Ali dobim »ništrc«, torej prazno srečko, ali pa kakšno skoraj neuporabno malenkost. Ko sem razvila papirček, se je pokazala številka 80. Ko so bile razdeljene že skoraj vse nagrade in sem si rekla, pa drugič, sem zaslišala osemdeset in zadela 0,5 kg ajdove moke iz kmečkega mlina. Zdelo se mi je imenitno, ker sem zadela nekaj uporabnega. »Bo za žgance ali kaj drugega?« so spraševali pri mizi. In ker so bili potem prazniki, sem pobrskala po spominih, kje sem jedla kaj ajdovega. In našla dvoje dobrih predjedi, bretonske galette in ruske bline s kefirjem, ki jim pravijo tudi oladji. Oboji prenesejo najrazličnejše priloge, gale­tte tudi pražen por in jakobove školjke, oladji pa so slas­tni s svežim sadjem, posebno z jagodičjem.

Bretonske galettes

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g ajdove moke, 1 jajce, 350 ml vode, 350 ml mleka, sol, 50 g mlačnega stopljenega masla, 12 rezin šunke, 12 rezin sira, 2 majhna paradižnika, vejice drobnjaka.

Presejano moko, sol in jajce zmešamo. Počasi dodamo mleko in vodo, da dobimo gladko testo, ki ga damo za 1 uro na hladno. V ne prevročo ponev damo za lešnik masla, vlijemo vanjo zajemalko testa in ko testo odstopi od robu, ga obrnemo in spečemo do konca. Galette damo na toplo. Ko je peka pri kraju, jih zložimo v kvadrate, damo na vsako rezino šunke in sira ter 2 rezini paradižnika. Okrasimo z vejicami drobnjaka.

Oladji z lososom in kislo smetano

Za 4 osebe potrebujemo: 125 g bele moke, 125 g ajdove moke, 60 ml mlačne vode, 300 ml mlačnega kefirja, 2 beljaka, 1 majhno žličko medu, sol, pol pecilnega praška, olje za peko, prekajen losos, nekaj vejic koprca, reženj limone.

V primerno posodo presejemo obe vrsti moke. Dodamo najprej mlačno vodo, zmešamo in nato počasi pridajamo mlačen kefir. Iz beljakov naredimo trd sneg. Testo solimo, vmešamo med, pecilni prašek in beljakov sneg. Oladje pečemo v manjši ponvici in jih dajemo na toplo. Ponudimo jih z zvitimi rezinami prekajenega lososa, žličko kisle smetane, režnjem limone in koprcem. Lahko jih okrasimo tudi z žličko kaviarja. Lahko pa jih prelijemo samo s toplim maslom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Koncert ob prvem maju

Ženski pevski zbor Društva upokojencev Javornik-Koroška Bela je pod vodstvom pevovodje Francija Rihterja pripravil samostojni koncert v počastitev 1. maja, dneva upora proti okupatorju ter v poča...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Glikogenske zaloge

Do zdaj smo v naših nadaljevankah spoznali, kako utripa naše srce takrat, ko vadimo oziroma treniramo. Brez tega znanja lahko uživamo v športni rekreaciji, vendar takrat potem ne smemo bentiti, č...

Zanimivosti / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

S koristnim robotom na državno tekmovanje

Učenci osnovne šole Predoslje so z izvirnim projektom in odličnim programiranjem robota zasedli prvo mesto v kvalifikacijah in se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 2. februarja v Kranju.

Šport / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Pohodi so postali navada

Šenčur - Turistično društvo Šenčur, ki je predlani začelo z akcijo Prijatelji Apnišča, je dalo pravo pobudo za razmah pohodništva. V knjigi na najvišjem vrhu občine Še...

Gospodarstvo / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Predstavili novo jadrnico Elan 400

Begunje - Elan je na enem najpomembnejših navtičnih sejmov v Düsseldorfu premierno predstavil najnovejšo jadrnico v seriji zmogljivih jadrnic - Elan 400, ki med strokovno ja...

Gospodarstvo / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Neposredna plačila do 20. februarja

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v tem tednu začela izdajati odločbe in izplačevati neposredna plačila v skupni vrednosti okrog 75 milijonov evrov,...