Okusi Radol'ce in ajdova moka

Bilo je živo na Linhartovem trgu v četrtek pred prazniki, na dan ob odprtju Okusov Radol'ce v organizaciji Turizma Radovljica. Stojnice, vedrina, klepeti ob kozarčku. Andrej Šifrer je navdušil s svojimi zelenčicami in nekaterimi pesmimi mlajšega datuma. Ob 18. uri pa so se na široko odprla vrata Lectarjeve gostilne za dogodek ob odprtju, večerjo s pe­timi hodi, ki so jo pripravljali chefi iz osmih gostišč radovljiške občine iz sestavin okoliških dobaviteljev. Včasih so imeli ljudje navado reči, če se je zgodilo kaj zares dobrega, da je bilo tip-top. In večer je bil res tip-top. Dobrovoljno vzdušje, polno pričakovanja, vredno veselih gostij z rujno kapljico, ki jo je predstavljal sommelier, in slastnimi, zanimivimi hodi. Razpoloženje je podžgala še živa glasba. Ob prihodu je vsak gost, prostega mesta ni bilo nobenega, dobil tudi srečko. Nagrade so bile različne, od vikenda za razvajanje do najra­zličnejših dobrot. Meni takšna žrebanja niso naklonjena. Ali dobim »ništrc«, torej prazno srečko, ali pa kakšno skoraj neuporabno malenkost. Ko sem razvila papirček, se je pokazala številka 80. Ko so bile razdeljene že skoraj vse nagrade in sem si rekla, pa drugič, sem zaslišala osemdeset in zadela 0,5 kg ajdove moke iz kmečkega mlina. Zdelo se mi je imenitno, ker sem zadela nekaj uporabnega. »Bo za žgance ali kaj drugega?« so spraševali pri mizi. In ker so bili potem prazniki, sem pobrskala po spominih, kje sem jedla kaj ajdovega. In našla dvoje dobrih predjedi, bretonske galette in ruske bline s kefirjem, ki jim pravijo tudi oladji. Oboji prenesejo najrazličnejše priloge, gale­tte tudi pražen por in jakobove školjke, oladji pa so slas­tni s svežim sadjem, posebno z jagodičjem.

Bretonske galettes

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g ajdove moke, 1 jajce, 350 ml vode, 350 ml mleka, sol, 50 g mlačnega stopljenega masla, 12 rezin šunke, 12 rezin sira, 2 majhna paradižnika, vejice drobnjaka.

Presejano moko, sol in jajce zmešamo. Počasi dodamo mleko in vodo, da dobimo gladko testo, ki ga damo za 1 uro na hladno. V ne prevročo ponev damo za lešnik masla, vlijemo vanjo zajemalko testa in ko testo odstopi od robu, ga obrnemo in spečemo do konca. Galette damo na toplo. Ko je peka pri kraju, jih zložimo v kvadrate, damo na vsako rezino šunke in sira ter 2 rezini paradižnika. Okrasimo z vejicami drobnjaka.

Oladji z lososom in kislo smetano

Za 4 osebe potrebujemo: 125 g bele moke, 125 g ajdove moke, 60 ml mlačne vode, 300 ml mlačnega kefirja, 2 beljaka, 1 majhno žličko medu, sol, pol pecilnega praška, olje za peko, prekajen losos, nekaj vejic koprca, reženj limone.

V primerno posodo presejemo obe vrsti moke. Dodamo najprej mlačno vodo, zmešamo in nato počasi pridajamo mlačen kefir. Iz beljakov naredimo trd sneg. Testo solimo, vmešamo med, pecilni prašek in beljakov sneg. Oladje pečemo v manjši ponvici in jih dajemo na toplo. Ponudimo jih z zvitimi rezinami prekajenega lososa, žličko kisle smetane, režnjem limone in koprcem. Lahko jih okrasimo tudi z žličko kaviarja. Lahko pa jih prelijemo samo s toplim maslom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. maj 2018 / 15:08

Želimo policiste, ki radi pomagajo

Simon Velički je večino kariere v policiji zgradil na Gorenjskem. Po slabih osmih letih vodenja Policijske uprave Kranj je konec leta 2016 postal namestnik generalnega direktorja policije, januarja le...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sprejeli poročilo STC Stari vrh

Todraž - Matej Demšar, direktor Smučarsko turističnega centra Stari vrh, je na zadnji seji občinskega sveta Gorenja vas-Poljane drugič predstavil poročilo o poslovanju podjetja,...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sedemdeset let gasilstva na Trsteniku

Trstenik - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trstenik letos praznuje 70-letnico obstoja. Društvo so ustanovili šestega maja leta 1937. Prva seja je potekala pri Petru Zaplotniku,...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Šestnajsti rojstni dan

Pred šestnajstimi leti je sedanja generacija Slovenk in Slovencev uresničila večstoletni sen po neodvisni in samostojni državi. Slovenska osamosvojitev je bila enkratno dejanje, ki je jasno začrtal...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ptujske vedute ali "Ljubezen na prvi pogled"

OO NSi Žirovnica je v soboto, 16. junija, organiziral izlet na Ptuj. To ni prvič, da smo svoje člane in prijatelje popeljali po naši prelepi Sloveniji: ogledali smo si že Vipavsko dolino in Koroško...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ustvarjalne delavnice v knjižnici

V knjižnici Matije Čopa Žirovnica bodo tudi tokrat z ustvarjalnimi delavnicami skušali poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Delavnice bodo potekale v naslednjih termin...