Igor Luzar je za predstavitev na Linhartovem trgu oblekel svečano 'čebelarsko' obleko. / Foto: AB

Od porekla do krožnika

Medved, buča, bikec, smuč, potočni rak, zlatovčica, zajec, fižol, smrekovi vršički, rdeča pesa, zelišča, korenje so bili glavni predstavniki menija, ki so ga ob odprtju novembrskih Okusov Radol'ce predstavili na edinstveni večerji v gostilni Lectar v Radovljici.

Da v Radovljici kulinarične razvade igrajo še kako pomembno vlogo, smo ugotovili že drugič. Po lanskoletni premierni akciji Okusov Radol'ce se gostinci z območja občine Radovljica tokrat povezujejo v še večjem obsegu. Verjamejo, da je 'vse več dobrih gostiln', kar so uporabili tudi za slogan letošnje novembrske akcije.

V projektu Okusi Radol'ce se združujejo restavracije in gostilne z območja občine Radovljica. Tako bo novembra kar deset sodelujočih gostiln in restavracij ponujalo poseben, lokalni meni. Teh bo šestnajst po enotni ceni petnajst evrov; vključujejo pa najmanj tri hode. Posebnost menija pa je prav v tem, da sestavine zanj prihajajo od lokalnih pridelovalcev in ponudnikov, kar je zapisano tudi pri vsaki jedi, tako da točno veste, od kod neka sestavina prihaja.

Uvodni dogodek v novembrske Okuse so organizirali prejšnji četrtek na Linhartovem trgu v Radovljici. Predstavili so se kmetje, čebelarji, zeliščarji, sirarji, ki bodo ves mesec radovljiške kuharje zalagali z lokalnimi sestavinami. V duhu dobrih gostiln pa je ob odprtju zaigral tudi Andrej Šifrer.

Nadgradnja uvodnega dne pa je bila edinstvena večerja pri Lectarju, kjer so različni radovljiški kuharski mojstri pripravili pethodni meni, ki so ga pospremila tudi vina, ki jih je za k hrani izbral Aleš Čebašek, zaradi njegove odsotnosti pa gostom predstavil Stanislav Žlebnik. Glasbeno so večer razigrali narodnozabavni napevi. Prisluhnili smo tudi znamenitemu zvoku orglic Jožeta Andrejaša.

Pri aperitivu, prigrizkih in sestavi menija so sodelovali: Trgovina 18sedem3, Gostišče Draga, Gostišče Tulipan, Restavracija Hotela Krek, Joštov hram, Vila Podvin, Gostilna Lectar, restavracija hotela Lambergh Chateau in Gostilna Kunstelj. Okusi, ki so se nam najbolj vtisnili v spomin, pa so bili zelenjavni aperitiv, simpatično postreženi vampi na žaru, medvedova pašteta s sirupom smrekovih vršičkov, krema česnovih cvetov in zeliščna omaka, ki so jo postregli k izvrstni zlatovčici, in krona večera: korenčkova tortica z zelenjavo in sladoledom, umetnija, ki jo je zakrivila Kunstljeva kulinarična mojstrica Maja Buden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 7. november 2016 / 11:10

Tobačni zakon moti gostince

Zaostritev tobačnega zakona bo marsikaterega gostinca prisilila k »zaprtju« gostinske terase, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.