Pripravljali so kislo zelje
Osnovnošolci iz podružnične šole Ovsiše so se pred dobrim tednom dni odpravili do svojih prvih sosedov, Fistrovih na ekološki kmetiji Porta, kjer so se v živo naučili, kako se pripravlja okusno in zdravo kislo zelje.
Ovsiše – Da živiš na vasi, kjer hodiš v majhno podružnično šolo, je pogosto prednost. Otroci se med seboj poznajo, povezani so med seboj, z učitelji in s krajem. Zato ni naključje, da so imajo posebno prijateljske odnose s svojimi prvimi sosedi, Fistrovimi, ki imajo znano ekološko kmetijo Porta. Tam se naravi in človeku prijaznega kmetovanja vse leto učijo tudi šolarji. Imajo celo svoj vrt, na katerem pridelujejo zelenjavo.
To jesen pa so se odločili, da se naučijo tudi stare gorenjske umetnosti pridelave okusnega in zdravega kislega zelja. Na kmetiji so jim pokazali, kako ga razrežemo, naribamo, osolimo in potlačimo ter obtežimo s kamni, da dozori v slastno in hranljivo jed, ki pozimi nadomesti sveže sadje in zelenjavo.