
Šefi brez meja
Pred Drugo violino so kuharski mojstri poskrbeli za okusen golaž, Z roko v roki do lepšega jutri pa poimenovali gala večerjo, ki so jo v dobrodelne namene pripravili na Bledu. Prisotne je navdušil tudi spremljevalni kulturno-umetniški program.
Restavracija Druga violina v Ljubljani je bila prizorišče dogodka, kjer so medijem predstavili dobrodelno gala večerjo Z roko v roki do lepšega jutri, ki jo je nedavno gostil blejski Grand Hotel Toplice. Zanjo so poskrbeli »kuharski mojstri brez meja« oziroma WCBS (World Chefs Without Borders) in Kuharska Akademija Slovenije skupaj z WACS (World Association of Chefs Societies), omenjenim hotelom in Rotary Districtom 1912. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Tokrat so zbirali denar za nakup prilagojene invalidske opreme za počitniški dom, ki ga na Debelem rtiču gradi Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga.
Blejska večerja je mogoče celo manj pritegnila s samo hrano kot s konceptom, polnim simpatičnih in dobrodelnih gest. Popestrili so jo še s kulturno-umetniškim programom, kjer je nastopila odlična Manca Izmajlova, prisluhnili pa smo še domačinom, triu Šimberi in enajstletni Taši Mihelčič. Gostje so spoznali življenje in delo v strežbi posameznikov s posebnimi potrebami v Drugi violini, opazovali pa tudi nastajanje abstraktne slike mladega Miha Murna, ki so jo še isti večer na dobrodelni dražbi ponudili v nakup.
Za uvod v večerjo je s prigrizki poskrbel malezijski kuharski mojster Yao Kok Kheong. Nadaljevali so s krožnikom sicer Singapurca, ki živi na Tajskem, Willmenta Leonga, ki je tudi predsednik društva Chefi brez meja v okviru svetovnega združenja chefov. Pri jedi mu je asistiral Juenmeesuk Jatuporen. Kokosovo juho s piščancem in riževimi rezanci je pripravil Mjanmarčan Oliver Esser Soe That, Singapurec Tony Khoo pa je bil prvi, ki je s svojo kreacijo izzval okuse: pripravil je namreč gosja jetra z morskimi ježki ter omako miso, vse skupaj pa postregel v skodelici za espresso. Thomas A. Gugler iz Nemčije in Američan Ray McCue sta se skupaj lotila glavne jedi, medtem ko je bila sladica delo mojstra Jožefa Oselija. Za zaključek je pripravil Labodji spev, kjer je tortici iz bele in temne čokolade delal družbo jogurtov sladoled z gozdnimi sadeži in svežimi borovnicami.