Dobrodelne večerje na Bledu se je udeležil tudi gorenjski gostinec Tomaž Bolka iz Predoselj. / Foto: AB

Šefi brez meja

Pred Drugo violino so kuharski mojstri poskrbeli za okusen golaž, Z roko v roki do lepšega jutri pa poimenovali gala večerjo, ki so jo v dobrodelne namene pripravili na Bledu. Prisotne je navdušil tudi spremljevalni kulturno-umetniški program.

Restavracija Druga violina v Ljubljani je bila prizorišče dogodka, kjer so medijem predstavili dobrodelno gala večerjo Z roko v roki do lepšega ju­tri, ki jo je nedavno gostil blejski Grand Hotel Toplice. Za­njo so poskrbeli »kuharski mojstri brez meja« oziroma WCBS (World Chefs With­out Borders) in Kuharska Akademija Slovenije skupaj z WACS (World Association of Chefs Societies), omenjenim hotelom in Rotary Districtom 1912. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Tokrat so zbirali denar za nakup prilagojene invalidske opreme za počitniški dom, ki ga na Debelem rtiču gradi Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga.

Blejska večerja je mogoče celo manj pritegnila s samo hrano kot s konceptom, polnim simpatičnih in dobrodelnih gest. Popestrili so jo še s kulturno-umetniškim programom, kjer je nastopila odlična Manca Izmajlova, prisluhnili pa smo še domačinom, triu Šimberi in enajstletni Taši Mihelčič. Gostje so spoznali življenje in delo v strežbi posameznikov s posebnimi potrebami v Drugi violini, opazovali pa tudi nastajanje abstraktne slike mladega Miha Murna, ki so jo še isti večer na dobrodelni dražbi ponudili v nakup.

Za uvod v večerjo je s prigrizki poskrbel malezijski kuharski mojster Yao Kok Kheong. Nadaljevali so s krožnikom sicer Singapurca, ki živi na Tajskem, Will­menta Leonga, ki je tudi predsednik društva Chefi brez meja v okviru svetov­nega združenja chefov. Pri jedi mu je asistiral Juenmee­suk Jatuporen. Kokosovo juho s piščancem in riževimi rezanci je pripravil Mjanmarčan Oliver Esser Soe That, Singapurec Tony Khoo pa je bil prvi, ki je s svojo kreacijo izzval okuse: pripravil je namreč gosja jetra z morskimi ježki ter omako miso, vse skupaj pa postregel v skodelici za espresso. Thomas A. Gugler iz Nemčije in Američan Ray McCue sta se skupaj lotila glavne jedi, medtem ko je bila sladica delo mojstra Jožefa Oselija. Za zaključek je pripravil Labodji spev, kjer je tortici iz bele in temne čokolade delal družbo jogurtov sladoled z gozdnimi sadeži in svežimi borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Izborili smo si državni denar

Napeli smo vse sile, da je v državnem proračunu ostal denar za cesto Britof-Hotemaže, pravi župan Miro Kozelj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 28. december 2019 / 19:18

Spremenili potni list za govedo

Kranj – Iz agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja sporočajo, da bo 1. januarja prihodnje leto začel veljati prenovljeni potni list za goveda. Spremenila se bo le oblika, ne pa tudi pravila...

Gospodarstvo / sobota, 28. december 2019 / 19:17

Triglav končal pripojitev Alta Skladov

Kranj – Triglav Skladi so 19. decembra z vpisom v sodni register končali pripojitev družbe za upravljanje Alta Skladi. S pripojitvijo so obseg sredstev v upravljanju vzajemnih skladov povečali za d...

Kronika / sobota, 28. december 2019 / 19:16

Sodba krovcu pravnomočna

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo pogojno zaporno kazen krovcu Ismetu Silahiću, ki je priznal odgovornost za nastanek požara v stopnici v Domžalah pred dobrimi šestimi leti.

Kronika / sobota, 28. december 2019 / 19:14

Smučarka se je ponesrečila

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti so obravnavali nesrečo in poškodbo smučarke. Ta je trčila z drugim smučarjem in nato padla ter si zlomila zapestje. Policisti znova opozarjajo, da na smučiš...

Gospodarstvo / sobota, 28. december 2019 / 19:14

Iz ostankov embalaže naredijo koristne izdelke

Ljubljana – Ljubljanske mlekarne so se pred leti priključile projektu krožnega gospodarstva za embalažo, v katerem sodelujejo še Tetra Pak, Dana in skupnost Eko iniciativa. V mlekarni nastane pri p...