Pred čebelarskim centrom v Lescah so postavili stojnice z domačimi in čebeljimi izdelki in pripravili ustvarjalne delavnice za otroke.

V znamenju medenih dobrot

Čebelarska zveza Slovenije in čebelarska svetovalna služba sta skupaj s Čebelarskim društvom Radovljica prejšnjo soboto v Lescah pripravili Dan medu v kulinariki in Tretji festival medu.

Lesce – Predvsem sladke dobrote, pripravljene z medom, so zaznamovale tretji festival medu v Lescah. Obiskovalci o z užitkom okušali jedi, ki so jim jih ponudili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: od predjedi do sladic, vsak od ponujenih grižljajev je bil ponujen z vsaj kapljico medu. Dijake je na prireditev pripravila učiteljica Marija Arh Ivanšek, odlična poznavalka uporabe medu v kulinariki. »Pripravili smo sedemnajst različnih jedi in pri vsaki uporabili med: lipov, gozdni ali cvetlični. Vsak od njih da jedi drugačno barvo ali okus.«

Svoje izkušnje s pripravo jedi z medom je z obiskovalci delil tudi kuharski mojster Uroš Štefelin, barman Edin Halačevič pa je razkril nekaj skrivnosti uporabe medu pri mešanju pijač.

Organizatorji so za otroke ves dan pripravljali ustvarjalne delavnice, delavnice izdelave dražgoških kruhkov, za obiskovalce so odprli vrata v čebelnjak. Pred centrom so postavili bogato obložene stojnice s čebeljimi pridelki, predstavili so tudi masažo z medom, pripravili delavnice o pripravi medu z dodatki ter rabo čebeljih pridelkov pri apiterapiji.

Čebelarji so bili s prireditvijo zadovoljni, z letošnjo čebelarsko sezono so seveda bistveno manj. »Letos medu praktično ne bo; sam imam čebele na sedmih različnih lokacijah v Radovljici in okolici, a sem ga komaj kaj pridelal,« je povedal Brane Kozinc, tudi avtor zanimive razstave z naslovom Satje – shramba spomina, ki je na ogled v Čebelarskem centru v Lescah. Soustvaril jo je skupaj z umetnico Anjo Bunderla in čebelami. »V ustvarjanje reliefov, ki so jih nato preoblikovale čebele, je šlo ogromno energije. Vsakokrat sem presenečen nad končnim rezultatom, ki je prav zaradi čebel enkraten. Idejo je mogoče kopirati, končnega izdelka pa pač ne ...«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. avgust 2023 / 12:31

Sijalke LED kmalu edina nakupna izbira

V državah Evropske unije velika večina klasičnih žarnic ter fluorescentnih in halogenskih sijalk že nekaj let ni v prodaji, prepoved prodaje klasičnih žarnic so, na primer, začeli uveljavljati že v...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 20. oktober 2009 / 07:00

Res orjaški dežnik

Puštal - Po zadnjem deževju so množično rasli orjaški dežniki (Macrolepiota procera). Prav posebno velik je zrasel v Puštalu (občina Škofja Loka), v okolici kmetije Burjov...

Prosti čas / torek, 20. oktober 2009 / 07:00

Tekla bo kri

Prejšnji teden se je končno pokazala zagnanost znanih kmetov.

Radovljica / torek, 20. oktober 2009 / 07:00

Viadukt Ljubno bodo rušili, Peračico in Lešnico obnovili

Avtocestni odsek med Peračico in Podtaborom, dolg 2,4 kilometra, naj bi bil odprt do poletja 2011.

Kultura / torek, 20. oktober 2009 / 07:00

Črna komedija, ki razsvetljuje

Danes zvečer ob 19.30 bodo na Loškem odru premierno uprizorili Črno komedijo. V glavni vlogi se bo predstavil Bojan Trampuš, ki letos praznuje 20 igralskih let.

Zanimivosti / torek, 20. oktober 2009 / 07:00

Na smučanje pripravljeni

Kranjska Gora vabi že jeseni. Številni koncerti, prireditve, aktivno preživljanje prostega časa, sprostitev, smučarske kondicijske priprave, jesenska gorska pokrajina na vašem pragu.