Pred čebelarskim centrom v Lescah so postavili stojnice z domačimi in čebeljimi izdelki in pripravili ustvarjalne delavnice za otroke.

V znamenju medenih dobrot

Čebelarska zveza Slovenije in čebelarska svetovalna služba sta skupaj s Čebelarskim društvom Radovljica prejšnjo soboto v Lescah pripravili Dan medu v kulinariki in Tretji festival medu.

Lesce – Predvsem sladke dobrote, pripravljene z medom, so zaznamovale tretji festival medu v Lescah. Obiskovalci o z užitkom okušali jedi, ki so jim jih ponudili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: od predjedi do sladic, vsak od ponujenih grižljajev je bil ponujen z vsaj kapljico medu. Dijake je na prireditev pripravila učiteljica Marija Arh Ivanšek, odlična poznavalka uporabe medu v kulinariki. »Pripravili smo sedemnajst različnih jedi in pri vsaki uporabili med: lipov, gozdni ali cvetlični. Vsak od njih da jedi drugačno barvo ali okus.«

Svoje izkušnje s pripravo jedi z medom je z obiskovalci delil tudi kuharski mojster Uroš Štefelin, barman Edin Halačevič pa je razkril nekaj skrivnosti uporabe medu pri mešanju pijač.

Organizatorji so za otroke ves dan pripravljali ustvarjalne delavnice, delavnice izdelave dražgoških kruhkov, za obiskovalce so odprli vrata v čebelnjak. Pred centrom so postavili bogato obložene stojnice s čebeljimi pridelki, predstavili so tudi masažo z medom, pripravili delavnice o pripravi medu z dodatki ter rabo čebeljih pridelkov pri apiterapiji.

Čebelarji so bili s prireditvijo zadovoljni, z letošnjo čebelarsko sezono so seveda bistveno manj. »Letos medu praktično ne bo; sam imam čebele na sedmih različnih lokacijah v Radovljici in okolici, a sem ga komaj kaj pridelal,« je povedal Brane Kozinc, tudi avtor zanimive razstave z naslovom Satje – shramba spomina, ki je na ogled v Čebelarskem centru v Lescah. Soustvaril jo je skupaj z umetnico Anjo Bunderla in čebelami. »V ustvarjanje reliefov, ki so jih nato preoblikovale čebele, je šlo ogromno energije. Vsakokrat sem presenečen nad končnim rezultatom, ki je prav zaradi čebel enkraten. Idejo je mogoče kopirati, končnega izdelka pa pač ne ...«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Sprintali za zlato čipko

Zmagovalec kolesarske dirke na Soriško planino je Andrej Marovt Helešič, ki je bil v sprintu močnejši od Gorana Ikiča in Simona Aliča.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Kratkočasje med počitnicami

Za šolarje in dijake so se včeraj začele zimske počitnice, ki jim jih bodo v številnih društvih in organizacijah popestrili z raznovrstnimi dejavnostmi.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Več opreme, višji prispevek

Občine komunalni prispevek obračunajo glede na opremljenost zemljišča. Če bi plačilo komunalnega prispevka določala država, bi bil ta zagotovo nižji. Najvišji je v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je...

Prosti čas / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Za kakšen dan bi se vrnili na Kmetijo

Minulo soboto, na valentinovo, so se v gostilni Bencak v Medvodah srečali nekateri junaki zadnjega resničnostnega šova Kmetija.

Kultura / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Sprašujemo se, kam

V Hiši kulture Gorenjskega glasa predstavljen likovno literarni projekt Kam.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Prijateljska Hrvaška ter umni Slovenci

Obsežno pismo pod naslovom Prijateljska Hrvaška ter umni slovenski politiki nam je o odnosih Slovenije in Hrvaške napisal Radovan Hrast, avtor knjige Viharnik na razpotjih časa.