Pred kratkim je župnik Janez Rihar blagoslovil kužno znamenje z novimi poslikavami, ki so delo Barbare Pogačnik (na sliki).

Nove poslikave na znamenju

Tabor pri Podbrezjah – Članica Kulturnega društva Dobrava Naklo Barbara Pogačnik je na novo poslikala kužno znamenje, ki stoji pri cerkvi »taborske Marije«, nekdaj pa je znamenje stalo ob stari poti v bližnji Srednji vasi. Domači župnik Janez Rihar je izrazil željo, da bi se ga osvežilo. Barbara Pogačnik se je lotila poslikav in na zahodno stran naslikala Marijo Angelsko, gledano proti severni strani je upodobila svetega Florjana, zavetnika, ki varuje pred požari, poplavami in je tudi zavetnik gasilcev, na vzhodni strani pa upodobila sv. Roka, ki je bil v župnijski cerkvi vedno zavetnik zdravja, iz zgodovine pa je znan kot zavetnik in priprošnjik proti kugi. En motiv pa je znamenje že imelo izvorno. Župnik predvideva, da je prikazovalo sv. Valentina in Kuzmo, ravno tako priprošnjika proti kugi. Motiv je bil obledel, močno načet in ga je morala Pogačnikova osvežiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Priznanja članicam krožka ročnih del

Ob 30-letnici krožka ročnih del DU Javornik-Koroška Bela so podelili priznanja članicam, ki so aktivne že od vsega začetka.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. marec 2009 / 07:00

V mednarodni misiji v Libanonu

Poddesetnik Luka Potočnik, na dolžnosti izvidnik - voznik v 18. bataljonu za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo v Vojašnici Kranj je bil v mednarodni misiji v Libanonu. Z njim smo se pog...

Kultura / torek, 10. marec 2009 / 07:00

Kakšen koral za dušo

Komorni zbor Gallus je konec minulega leta obeležil častitljivi jubilej 25 let obstoja. Od vsega začetka ga vodi zborovodkinja in organistka Angela Tomanič. "Naša draga Angela, ji pravijo člani zbora...

Zanimivosti / torek, 10. marec 2009 / 07:00

Praznik luči na gregorjevo

V številnih gorenjskih krajih z obrtniško tradicijo bodo daljšanje dne tudi letos pozdravili s spuščanjem "luči" v vodo.

Mularija / torek, 10. marec 2009 / 07:00

Učenci z ministrom o zdravju

Devetošolci OŠ Naklo so pripravili konferenco o zdravju, na kateri je sodeloval tudi okoljski minister Karl Erjavec.

Gospodarstvo / torek, 10. marec 2009 / 07:00

V Merkurju so posegli v plače

Vodenje kadrovske funkcije v podjetjih je v teh časih ena najzahtevnejših nalog. Dr. Bor Rozman iz Merkurja je predlagan za priznanje mladi menedžer leta.