Ogled novih zorilnic Mesnin Bohinja, kjer zori prva serija Bohinjske sušene šunke.

Podvojili število zaposlenih, potrojili proizvodnjo

Loške mesnine so v četrtek v Bohinju slavnostno odprle prenovljeni obrat Mesnin Bohinja, kjer po letih velikih težav optimistično zrejo v prihodnost.

Bohinjska Bistrica – »Dve leti je trajalo. Investicijo pojmujemo kot del paketa, saj je šlo za ponovno vzpostavitev delovanja podjetja Mesnine Bohinja z ureditvijo lastništva, poplačilom upnikov, delavcev ... To je bil prvi napornejši del, saj ni bilo na zunaj kaj pokazati. Ko smo začeli prenovo objekta, se je to vsaj videlo,« je dejal Mi­tja Vodnjov, direktor Loških mesnin, ki so v Mesnine Bohinja »vstopile« leta 2012, ko je bilo podjetje pred stečajem. V letu dni jim je s ka­drovsko, finančno in komercialno sanacijo uspelo sanirati podjetje brez stečaja ali prisilne poravnave. »Letos smo zaključili drugi del sanacije, in sicer smo prenovili objekt, zgradili tri nove zorilnice, v celoti zamenjali hlajenje in gretje, prenovili proiz­vodne in skladiščne prostore, nakupili nove stroje in komore za toplotno obdelavo. Sanirali smo zunanjost stavbe, zamenjali streho in uredili okolico. Celoten vložek vključno s sanacijo družbe je znašal več kot pol milijona evrov,« je še povedal Vodnjov.

Kot enega največjih izzivov je direktor Loških mesnin izpostavil problem, kako obdržati tradicionalne načine predelave in jih združiti z novimi tehnologijami, saj ravno v tradicionalnih izdelkih vidijo svojo največjo prednost. Uspeh se kaže tudi v povečanju proizvodnje in prodaje, kar se odraža tudi v novih delovnih mestih. »Ko smo začeli, je bilo šest zaposlenih, sedaj jih je že dvanajst, a ker se povpraševanje po naših izdelkih povečuje, računamo, da bomo prišli na sedemnajst zaposlenih.« Proizvodnja Mesnin Bohinja se je v tem času povečala za trikrat, s štirih na dvanajst ton. »Zaradi prostorskih in finančnih omejitev smo zaprli klavnico, čeprav smo se morda v prvi fazi s tem komu celo zamerili, na drugi strani pa smo tradicionalnim bohinjskim proizvodom dodali celo paleto drugih. Nekoč je ta obrat proizvajal od deset do dvanajst izdelkov, sedaj jih več kot petdeset.« V načrtih imajo še nekaj izdelkov, proizvodnje pa nimajo namena bistveno širiti. Ker že sedaj povpraševanje presega ponudbo, bodo zgradili še nove zorilnice in povečali obstoječe in s tem mesečno proizvodnjo dvignili na dvajset ton. »Ne želimo biti veliki, temveč kvalitetni proizvajalci,« zaključuje Vodnjov. Zelo zadovoljen je tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki je bil ob vstopu Loških mesnin pobudnik dokapitalizacije propadajočega podjetja s strani občine. »Tedaj so temu številni nasprotovali, vendar se je izkazalo, da je ta pot prava. Izkazalo se je tudi, da je »Bohinjsko« blagovna znamka, ki se ji povečuje prepoznavnost. Najpomembneje pa, je da smo ohranili delovna me­sta in servis kmetom.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 27. september 2018 / 19:38

Kranjska klobasa – zašpiljeno dobra

Ob Zbiljskem jezeru so v soboto organizirali Festival kranjske klobase, na katerem so lahko obiskovalci kar na dvanajstih stojnicah pokusili kranjsko klobaso. Organizatorji festivala se kljub deževnem...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 26. september 2020 / 18:37

Čudež v Watowicah

»Delala sem v neki turistični agenciji, veliko sem potovala, uživala sem življenje z veliko žlico. Bližnji so bili nekako prepričani, da sem lezbijka, saj me nikoli niso videli z moškim, a nisem bi...

Zanimivosti / sobota, 26. september 2020 / 18:36

Nenavadno jabolko

Na enem od vrtov v Stražišču pri Kranju je zraslo precej nenavadno »jabolko«. A jabolčnega zavitka iz tega »jabolka« prav gotovo ne bi mogli pripraviti, saj gre pravzaprav za bučo, ki je deblo jabl...

Kranj / sobota, 26. september 2020 / 18:34

Gimnazijska Lu*čka

V Gimnaziji Kranj so predstavili literarni zbornik z naslovom Luč*ka, v katerem je zbrana dijaška ustvarjalnost preteklega leta.

Šenčur / sobota, 26. september 2020 / 17:08

Pogrešali koncertne dogodke

V Šenčurju je po dolgem času moč obiskati koncerte v zaprtem prostoru. V športni dvorani je kot prva nastopila skupina Kvatropirci, teden dni zatem Luka Basi, obetamo pa si še koncerte Siddharte in Vl...

Slovenija / sobota, 26. september 2020 / 17:07

Dan slovenskih lekarn

Kranj – Vsako leto 26. septembra zaznamujemo dan slovenskih lekarn. Letošnja tema je Zdravila in moški. V ta namen bo izšla knjižica, ki nas vodi od fizioloških posebnosti moškega skozi različna ži...