Jazz Kamp Kranj ponovno ni razočaral. Mladi glasbeniki, slušatelji letošnjega Jazz Kampa, so se predstavili tudi na zaključnem koncertu. / Foto: Zoran Kozina

Glasbeni zaključek gorenjskega poletja

Poletje se poslavlja, vendar se ravno v tem času na Gorenjskem precej dogaja. Velikokrat sicer nagaja muhasto vreme, a tudi tega smo se že malo navadili.

Avgustovski Jazz Kamp Kranj se je poslovil, tudi tradicionalna Carniola, ki ravno tako vsako leto v avgustu bogati dogajanje v Kranju, se poslavlja.

Jazz Kamp Kranj je od srede avgusta do minulega vikenda v festivalskem programu gostil imena, kot so Mia Žnidarič, Šalšo bend, Stari mački, Towel of Shower, klavirski duo Emil Spany in David Gazarov, Ines Reiger Quartet, in seveda zaključni koncert udeležencev kampa, ki so se urili pod budnimi očmi mentorjev glasbenih delavnic: Davida Gazarova iz Azerbajdžana, Christophea Brasa iz Francije, Georgija Famma iz Velike Britanije, Emila Spanyja iz Madžarske, domačih Matjaža Mikuletiča, Primoža Grašiča, Dominika Krajnčana, Aleša Avblja, Adama Klemma. Sodelovala je tudi ženska predstavnica, Avstrijka Ines Reiger, ki je ena najbolj atraktivnih evropskih džezovskih pevk.

Carniola se je začela z odprtjem razstave ilustracij Andreje Peklar Zlati hrib, nadaljevala z opojnim glasom Brine Vogelnik ob spremljavi vsestranskega glasbenika Janeza Dovča. Znamenito Rolko – retro tekmovanje z rolkami – so zaradi slabega vremena prestavili in jo izpeljali dan kasneje. Letos je Carniola posebno pozornost namenila filmu, saj je gostila prvi dvodnevni festival neodvisnega filma v Kranju – FilmMixer. Tudi ljubitelji stand-up predstav so prišli na svoj račun, poezije in glasbe ni manjkalo, tudi konec tedna bo glasbeno obarvan V torek, 2. septembra, bo Carniola sklenila krog z odprtjem razstave fotografij Petre Cvelbar V ženskih rokah in z nastopom Kaje Draksler ter Matissa Čudarsa.

Zaključuje pa se še en gorenjski festival – Sanje pod Krvavcem, Že šesto leto ga je gostil Zgornji Brnik oziroma okolje Dvora Jezeršek. Pester kulturni program je vseboval jagodni izbor domačih glasbenikov, pisateljev, komedijantov, športnikov in igralcev. Velik poudarek daje festival tudi nastopom lokalnih umetnikov. Vreme jih ni pregnalo, saj so že v naprej predvideli dogajanje v primeru dežja. Festival so odprli v nedeljo s predstavo in aktivnostmi za otroke. V nadaljevanju so gostili Andreja Stareta, ki je na okrogli mizi spregovoril o zakulisju svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji; standupovce Klemena Bučana s prijatelji; Etno banda Poseben gušt je približala poezijo Iztoka Mlakarja; za ogrevanje je poskrbela domača rock’n’roll skupina B.A.K.S, nadaljevala pa skupina Hamo&Tribute 2 love (četrtek). Danes bo poskrbljeno za raznolike okuse: lahko boste na primer prisluhnili družini Grubar, ki je prepotovala svet, če pa vas bolj mika krvavška večerja na zajli, se boste lahko odločili zanjo; lokalna skupina 13. Plača pa bo ogrevala prisotne do nastopa Alenke Godec.

Prijetna in izvirna popestritev bolj ko ne gobarskega in sprehajalnega dogajanja na Pokljuki pa je bila ta teden prvič izpeljana Pihalno-trobilna šola v Hotelu Jelka. Kot pedagogi so na njej sodelovali znani glasbeniki: flavtist Matej Grahek, trobilec Franc Kosem ter pianist Blaž Pucihar. Vsi trije so za uvod v poletno šolo pripravili koncert, kot manjše presenečenje je v torek koncertiral še Trobilni kvintet Contrast, petek pa je namenjen še udeležencem poletne šole, saj ob 18. uri pripravljajo svojo glasbeno predstavitev oziroma zaključni koncert.

Kogar ne bodo v soboto premamili ritmi že trinajstega Žura z razlogom, ki se sicer odvija v naši prestolnici, bo morda v petek zvečer obiskal znamenito Zbiljsko noč ali pa se odpravil na koncert skupine Laibach na Škofeloški grad. Mogoče se bodo nekateri odločili celo za kombiniranje enega obiska z drugim, tretjim, vmes seveda z manjšo dozo spanja. Tako bo v parku Tivoli v soboto za vse mlade in mlade po srcu od 16. ure nastopal eden najboljših didžejev na svetu didžej Umek, ki že dve desetletji postavlja trende v tehno in tech-house produkciji ter polni plesišča na vseh celinah. Dogodek bo imel ponovno tudi dobrodelno noto. Medtem bo Zbiljska noč obarvana bolj slovensko in hrvaško, narodno in zabavno, mimogrede pa bodo proslavili še njen že kar šestdeseti rojstni dan. Najbolj vroče ime bo nekdanji prvi glas skupine Magazin Jelena Rozga, z njo pa prihajajo na Zbilje tudi Mejaši. Za pristno slovensko vzdušje bo poskrbela že tretja generacija glasbenikov iz sloveče Avsenikove glasbene dinastije. Za primerno tranzicijo med alpskimi vršaci in dalmatinskimi valovi pa napovedujejo nastop Saše Lendero, Mambo Kingsov, ki že dvajset let vsakič napolnijo prostor pod koncertnimi odri, ter mojstra zabave DJ Dadyja.

Če pa vas slučajno zanese v Škofjo Loko, bo vikend v zadnjih vzdihljajih njihove Pisane loke, ravno tako dobro sprejetega festivala, ki s svojim programom v avgustu bogati srednjeveški pridih gorenjskega mesteca. Loka Blues Fest III je bolj četrtkova domena, danes prisluhnite Grudnovim Šmiklam, zvečer pa že omenjenemu nastopu znamenite skupine Laibach. Zaključna sobota pa bo v znamenju loškega novega rocka. 5 letnih časov, Moshead, Thwet, Naša Stvar, Blok Band …, potem pa se spet vidimo avgusta prihodnje leto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. april 2017 / 13:42

Očim pravi, da ima čisto vest

Jeseničana Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi, ki naj bi bila po mnenju tožilstva odgovorna za smrt dveletne deklice julija lani, na sodišču krivdo valita drug na drugega.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 1. junij 2016 / 11:46

Moški pripravljeni na svoj prvi tek

Kranj – Ženske so svoj tekaški praznik imele v soboto v Ljubljani. Na 11. izvedbi DM teka za ženske jih je nastopilo več kot osem tisoč. V soboto, 4. junija, pa bo v Kranju na vrsti prvi tek za moš...

Šport / sreda, 1. junij 2016 / 11:45

Anjin poslovilni skok v vodo

V tekmovalni pokoj je odšla plavalka Anja Čarman Cekič. S tem je uradno zaključila svojo uspešno plavalno zgodbo, pred njo pa so že novi izzivi.

Šport / sreda, 1. junij 2016 / 11:45

Oblak z Atleticom ostal brez evropskega naslova

Kranj – Sobotni finale nogometne lige prvakov so dobili nogometaši ekipe Real Madrid. Po enajstmetrovkah so bili srečnejši od mestnih tekmecev, Atletica, kjer je bil v golu Škofjeločan Jan Oblak. O...

Škofja Loka / sreda, 1. junij 2016 / 11:44

Potrdili občinske nagrajence

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je potrdil predloge za letošnje dobitnike občinskih priznanj. Zlati grb občine bo prejel Mestni pihalni orkester Škofja Loka ob 140-letnici delovanja na po...

Radovljica / sreda, 1. junij 2016 / 11:44

Tržni dan keramike

Radovljica – Na Linhartovem trgu so v soboto pripravili Festival keramike, na katerem se je letos predstavilo dvajset razstavljavcev iz vse Slovenije. Pestro dogajanje je v staro mestno je...