Postrv s krompirjem in zelenjavo

Ribe bi morali jesti vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Da boste postali navdušeni nad ribami, vam tudi ta teden predstavljam okusno ribjo jed.

Za pripravo postrvi s krompirjem in zelenjavo v pečici potrebujemo: 4 postrvi, 1 kg mladega krompirja, 1 papriko, 1 bučko, mleto papriko, česen, peteršilj, sol, oljčno olje, 1 limono, rožmarin.

Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir operemo in narežemo na krhlje. Bučko in papriko narežemo na rezine. Vso zelenjavo osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, peteršiljem in damo v pekač, premazan z oljčnim oljem. Z oljem še na rahlo pokapljamo po zelenjavi ter damo v pečico za pol ure. Med tem pripravimo ribe: jih očistimo, operemo in osušimo. Ribe od znotraj osolimo, natremo s sesekljanim česnom in peteršiljem, posujemo z rožmarinom in pol celi notranji površini razporedimo na kolesa narezano limono. Pekač s krompirjem in zelenjavo po 30 minutah vzamemo iz pečice in direktno na zelenjavo položimo postrvi in pokapljamo z oljčnim oljem. Vse skupaj pečemo še 30 minut.

Nasvet: Zraven ribe postrežemo še tržaško omako. Z začimbami nikoli ne varčujmo pri kuhanju, saj vsebujejo veliko koristnih snovi za naše zdravje, poleg tega pa nadomestijo velik del soli, ker hrani dajo poln okus. Priprava takega kosila je zelo priročna, saj vse zložimo na pekač in ne umažemo nobene druge posode.

Za pripravo tržaške omake potrebujemo: 1 glavico česna, 1 šopek peteršilja, 0,5 dl oljčnega olja.

Česen in peteršilj na drobno sesekljamo in prelijemo z oljčnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo za eno uro v hladilnik, da se sestavine prepojijo.

Nasvet: Še boljšo omako bomo dobili, če olje segrejemo v kozici in na njem na hitro popečemo sesekljan česen in peteršilj. Pri tem moramo paziti, da česen ne porjavi, ker tako dobi grenak okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 25. julij 2013 / 11:33

Prostovoljci obnovili vrtčevska igrala

Jesenice - Skupina, ki deluje na Facebooku pod imenom Ejga – za lepše Jesenice in ima že skoraj petsto članov, je v sklopu akcij za prijetnejše bivanje v mestu obnovila igrala pri vrtcu na...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Razglasili najboljše plesalce

Plesna zveza Slovenije je minuli teden v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila nagrade in razglasila najboljše plesalce za leto 2010.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Sproščeno in brez balasta

V nedeljo se bo deset glasbenih izvajalcev potegovalo za nastop na letošnji Evroviziji v nemškem Düsseldorfu.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Včasih je luštno b´lo

Najprej smo v petek obiskali dobrodelni koncert na Kokrici, potem smo se ustavili na Stavrosovem nastopu, v soboto pa obiskali še Košnikovo gostilno in prisluhnili Gašperjem s prijatelji v Preddvoru.

Zanimivosti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Dnevom narodnih noš mednarodni status

Kamnik - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so jih lani jeseni v Kamniku organizirali že štiridesetič, so pridobili status mednarodnega folklornega festivala. Tako so...

Nasveti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Je bila res na jedilniku Aleksandra Velikega?

Kakšna jed? Katera jed? Če bi se odpravili s karavano na Svilno cesto, bi to trdili marsikje v Uzbekistanu, v Samarkandu, v Buhari in še kje, kjer radi pripravljajo plov, turško pilav....