Postrv s krompirjem in zelenjavo

Ribe bi morali jesti vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Da boste postali navdušeni nad ribami, vam tudi ta teden predstavljam okusno ribjo jed.

Za pripravo postrvi s krompirjem in zelenjavo v pečici potrebujemo: 4 postrvi, 1 kg mladega krompirja, 1 papriko, 1 bučko, mleto papriko, česen, peteršilj, sol, oljčno olje, 1 limono, rožmarin.

Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir operemo in narežemo na krhlje. Bučko in papriko narežemo na rezine. Vso zelenjavo osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, peteršiljem in damo v pekač, premazan z oljčnim oljem. Z oljem še na rahlo pokapljamo po zelenjavi ter damo v pečico za pol ure. Med tem pripravimo ribe: jih očistimo, operemo in osušimo. Ribe od znotraj osolimo, natremo s sesekljanim česnom in peteršiljem, posujemo z rožmarinom in pol celi notranji površini razporedimo na kolesa narezano limono. Pekač s krompirjem in zelenjavo po 30 minutah vzamemo iz pečice in direktno na zelenjavo položimo postrvi in pokapljamo z oljčnim oljem. Vse skupaj pečemo še 30 minut.

Nasvet: Zraven ribe postrežemo še tržaško omako. Z začimbami nikoli ne varčujmo pri kuhanju, saj vsebujejo veliko koristnih snovi za naše zdravje, poleg tega pa nadomestijo velik del soli, ker hrani dajo poln okus. Priprava takega kosila je zelo priročna, saj vse zložimo na pekač in ne umažemo nobene druge posode.

Za pripravo tržaške omake potrebujemo: 1 glavico česna, 1 šopek peteršilja, 0,5 dl oljčnega olja.

Česen in peteršilj na drobno sesekljamo in prelijemo z oljčnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo za eno uro v hladilnik, da se sestavine prepojijo.

Nasvet: Še boljšo omako bomo dobili, če olje segrejemo v kozici in na njem na hitro popečemo sesekljan česen in peteršilj. Pri tem moramo paziti, da česen ne porjavi, ker tako dobi grenak okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:59

Podrla vse rekorde

Čeprav ognjemeta ni bilo, je bila udeležba na letošnji prvi Bohinjski noči rekordna, prireditev pa postaja vedno bolj okolju prijazna in tradicionalno bohinjska.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2016 / 15:02

Ivan Kenda – človek, ki je kupil Blejsko jezero

Ivan Kenda, ki se je rodil 24. junija 1877 v Podklopci pri Bovcu, je kupil blejski grad in jezero! Denarja mu ni 'poklonila' banka, kot je sedaj v navadi. Bil je pošten. Italijanski diplom...

Zanimivosti / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:59

Črte na nebu

Pogled v nebo je vedno lahko zanimiv, če je le kaj na njem. Oni dan popoldne je bil pogled s Podbrezij prav tak. Koprenaste oblake so za trenutek zmotile še tri »črte«. Dve sta rezultat današnjega...

Jesenice / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:08

Dobrodelno prireditev obiskal tudi Luka Kovačič

Jesenice – Prejšnjo nedeljo so društva Končno nekaj dogaja, Kavarna Stara Sava, druš­tvo Up, restavracija Pastel in številni drugi na Stari Savi na Jesenicah pripravili dobrodelno prireditev, kater...

Kronika / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:06

Izkazali so se s pogumom

Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost je v Tacnu prejelo pet občanov in triindvajset policistov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:05

Lovstvo zanima tudi srednješolce

Strahinj – Interesna dejavnost naravoslovje in lovstvo je že tretje leto zapored potekala v Biotehniškem centru (BC) Naklo in njihova ekipa dijakov se je letos v Postojni na Srednji gozdarski in le...