Bogdan Aupič je mojster priprave sladoleda, zlasti čokoladnega. / Foto: Gorazd Kavčič

»Zdravi« celo težave s fanti

Čokolada, vanilija, jagoda, jogurt, piškotek, nutela, melona, smrkec, hello kitty – ti in številni drugi okusi sladoledov v teh poletnih dneh mamijo iz sladolednih vitrin slaščičarn. No, enega najboljših sladoledov v državi izdelujejo v jeseniški slaščičarni Metuljček.

Jesenice – Sladoled bi v teh poletnih dneh moral biti ena glavnih osvežitev, a zaradi kislega vremena je tudi prodaja sladoleda slabša kot sicer, pravi Bogdan Aupič, izkušeni slaščičar iz Slaščičarne Metuljček z Jesenic, kjer izdelujejo enega najboljših sladoledov v državi. Na državnem tekmovanju v izdelavi sladoleda namreč že vrsto let pobirajo najvišje nagrade, letos so za tistega z okusom mlečna čokolada osvojili drugo mesto. Za njegovo izdelavo je v Metuljčku pristojen sam šef, to je Bogdan Aupič, ki se v poletnih dneh skoraj vsak dan loti izdelave te ledene slaščice in vitrino napolni s kar 24 različnimi okusi. »Za dober sladoled je pomembno, da imaš čim boljše surovine. Osnova vsakega sladoleda so mleko, smetana in sladkor, potem pa so tu dodatki, recimo čokolada s čim višjim deležem kakava, čim bolj kakovostni lešniki, pistacije, čim boljše sadje ... Receptov za izdelavo je milijon, a vsak slaščičar jih prireja po svoje,« pravi Bogdan. V njegovih sladoledih ni – drugače kot pri kupljenih kornetih, lučkah in sladoledih v banjicah – nobenih E-jev, to je konzervansov in aditivov, zato imajo tudi krajši rok trajanja. »Seveda je sladoled najboljši svež, za kakovost je najbolje, da se proda še isti dan. Zato ga delamo sproti, to je vsak dan ali največ vsak drugi dan,« pripoveduje sogovornik. Izdelava ene serije traja kake štiri ure, pri pripravi uporabljajo posebne naprave za mešanje in ohlajanje. In kateri okusi so najbolj priljubljeni? »Čokolada, vanilija, jagoda, jogurt, pri otrocih piškotek in nutela,« pravi Bogdan, ki sicer vsako leto eksperimentira z različnimi novimi okusi. Letos je bil to okus kostanja, ki pa se pri strankah ni najbolje »prijel«. Sicer gredo tudi pri sladoledih trendi v smeri čim bolj naravnih, celo ekoloških izdelkov, pri čemer pa Bogdan ugotavlja, da je pri nas zelo težko dobiti ekološke sestavine za sladoled, denimo bio mleko in smetano. V Evropi so največji ljubitelji sladoleda Skandinavci, v svetu pa Novozelandci in Američani, ki ga letno pojedo kar okrog dvajset litrov na osebo. No, pri nas statistika govori o štirih litrih na osebo ... Pozimi se namreč nismo vajeni sladkati s sladoledom, ugotavlja tudi Bogdan, in to čeprav je sladoled dober antidepresiv ... Antidepresiv?! »Seveda, saj se v vsakem ameriškem filmu ženske, ki imajo težave s fanti in so razočarane, lotijo sladoleda ... z žlico kar iz banjice!« se zasmeji Bogdan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 15. avgust 2009 / 07:00

Vaterpolska reprezentanca v Carigradu

Kranj - Slovenska članska vaterpolska reprezentanca je po desetih dnevih priprav v Kopru v sredo odpotovala na prvo letošnjo mednarodno preizkušnjo. V Carigradu namreč ta konec t...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 2. junij 2020 / 15:20

Raznolikost

Ko pomislimo na raznolikost, se nam utrne marsikaj. Raznolika je lahko dežela, družba, vas, pokrajina, obleka. Tokrat imam v mislih raznoliko hrano. Običajno smo s pečenjem na žaru v naših krajih z...

Jesenice / torek, 2. junij 2020 / 15:20

Nova dekanja jeseniške fakultete

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je dobila novo dekanjo, to je postala doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik.

Slovenija / torek, 2. junij 2020 / 15:19

Spremenjene uradne ure za stranke

Kranj – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima novo razporeditev uradnih ur, drugačno od tiste, ki je veljala pred epidemijo covida-19. Z novo razporeditvijo na ZZZS zaradi izjemnih okolišč...

Razvedrilo / torek, 2. junij 2020 / 15:18

Teden restavracij

Pomladi še ni konec, pravijo organizatorji priljubljenega Tedna restavracij, ki je dobil novi datum. Potekal bo med 12. in 21. junijem 2020. Slovenski kuharski mojstri tako ponovno vabijo na prvi najo...

Kultura / torek, 2. junij 2020 / 15:15

Razstava ilustracij Polone Lovšin

Trzin, Kamnik – V Medobčinskem muzeju Kamnik v letošnjem letu predstavljajo ilustratorko Polono Lovšin. Med karanteno, ko so bile kulturne ustanove zaprte, so o njej in njenem delu pripravil že spl...