Anastasia Rubtsova, David Movssesian in Katarina Balashova. David je najmlajši udeleženec Slovenske poletne glasbene akademije. / Foto: Gorazd Kavčič

Na Joštu kraljevala pašta

Radovljiško Baročno dvorano so preplavili zvoki violine in operno petje z ruskim pridihom; kolesarje, pohodnike in ostale obiskovalce Svetega Jošta nad Kranjem pa so minuli vikend v skušnjavo spravljale italijanske vonjave, ki so se širile iz kuhinje Doma na Joštu.

Že tretje leto zapored je v Radovljiški graščini potekal koncert udeležencev Slovenske poletne glasbene akademije pod vodstvom Benjamina Izmajlova. Koncert je odprla Manca Izmajlova s Prokofievo skladbo Arioso of the girl. V nadaljevanju so se predstavili študentje ruskih mentoric za operno petje in violino Ljube Kazarnovske in Alviye Vandisheve: Elizabeta Rogozina, Yulia Sitnikova, Katarina Balashova, Marta Lukoshyute, David Mov­ssesian in Anastasia Rubtsova. Program je v angleškem jeziku povezovala že omenjena Kazarnovska in povedala: »Violina in vokal sta dva božja inštrumenta. Violina predstavlja obliko človeškega telesa, vokal pa dušo. Skupaj se zlijeta v harmonično celoto.«

Mladi glasbeniki pa so nad Radovljico navdušeni. Nekateri izmed njih so jo obiskali prvič, kar nekaj pa jih je že prepevalo in igralo v tem mestu. Poslušalci jim bodo v Radovljici lahko prisluhnili še 20., 21. in 23. julija.

Benjamin Izmajlov je še dodal: »Menim, da je to lep dogodek, ko se bo Radovljica napolnila s klasično glasbo.«

Konec tedna pa smo obiskali Dom na Joštu nad Kranjem in doživeli kulinarično presenečenje. V domači kuhinji nas je pričakala na­smejana ekipa gorenjskega kuharska mojstra Matjaža Sedeja v družbi Italijana Sergia Benussija. Dom je namreč pripravil dneve italijanske kuhinje in v goste povabili Benussija, ki je bil učitelj na gostinski šoli v Rimu in Bergamu, kuhal pa je tudi v številnih znanih restavracijah. Na Joštu mu je družbo delala žena Domi, ki pravi, da mož tudi doma veliko kuha. Je mojster divjačinskih jedi in dobrih pašt, sam pa najraje je ribe. Sedaj upokojeni italijanski chef je 'joštarjem' pripravil zanimiv italijanski meni, kjer so se na krožnikih srečali okusi morja in hribov.

Kasneje smo v zraku nedeljskega dopoldneva ujeli stavek, da bi se lahko zgodilo, da bo svojo kulinariko ljubiteljem Jošta jeseni predstavil znani televizijski chef Gordan Ramsay. Če res, smo si mislili, se bomo pa še enkrat pustili presenetiti. Dejstvo pa je, da bo v prihodnje Dom na Joštu pripravil še kakšne tovrstne dneve priljubljenih kuhinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 27. junij 2023 / 21:11

Naš Janez Čimžar se je upokojil

Janez Čimžar je sodelavce iz časopisne hiše Gorenjski glas ob upokojitvi nedavno povabil na pozno kosilo v Gostilno Lakner na Kokrici. Pri Gorenjskem glasu je bil zaposlen dobrih 25 let. Bil je trž...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Novo vodstvo planincev

Ljubljana - V soboto je bila v Ljubljani volilna skupščina Planinske zveze Slovenije, ki so se je udeležili delegati iz 262 društev in klubov. Za predsednika so kandidirali trije...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Nesreče

Kolesar trčil v avto Kranj - V petek nekaj pred sedmo zvečer se je 17-letni Kranjčan peljal po Smledniški cesti v Kranju. Ko je pripeljal do Savske ce...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Kriminal

Vlomilec bo kadil Škofja Loka - Neznanec je konec tedna pohajkoval po Frankovem naselju in vmes vlomil v kiosk. Od tam je odnesel za okoli dva tisoč e...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Srečanje s pločevinasto štorkljo

V hangarju letalske policijske enote so se srečali številni nedonošenčki, ki jih je v bolnišnico pripeljal helikopter z inkubatorjem.

Gospodarstvo / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Lon delničarjem po osem evrov dividende

Hranilnica Lon nadaljuje dobičkonosno poslovanje, saj se je tudi lani bilančna vsota povišala za 14 odstotkov, in sicer na 141 milijonov evrov.