Kovaška Kropa znova oživela
Kovaški šmaren se je v soboto v Kropi začel s pohodom na Jamnik in košarkarskim turnirjem »stari proti mladim«, končal pa z druženjem z ansamblom Rubin.
Kropa – Ves dan so si obiskovalci lahko ogledovali, kako je bilo videti nekdanje kovaško življenje v Kropi. V vigenjcu Vice so prikazali, kako so nekoč ročno kovali žeblje. V kovanju so se preizkusili tudi obiskovalci in si po opravljenem delu zaslužili oblino malico – koruzne žgance in mleko. Pred Pivkovo hišo je družinsko tradicijo kovanja prikazoval Janez Zupan. »S kovanjem se ukvarjam že 35 let. Navdušil me je oče, ki je bil tudi sam kovač in je imel doma kovačijo. Odločil sem se, da bom nadaljeval družinsko tradicijo in se s kovanjem preživljal, dokler bom lahko,« je povedal Zupan.
Obiskovalci so se lahko udeležili tudi vodenega ogleda po Kovaškem muzeju, Kropi in muzejski hiši Fovšaritnici. Anže Habjan, ki je vodil ogled Fovšaritnice, je povedal: »V preteklosti je v kroparskih hišah vlogo kuhinje prevzela veža. V tej hiši naj bi stanovalo 72 ljudi, kar pomeni, da je v eni veži kuhalo pet do sedem gospodinj, ki so se med kuhanjem lahko opazovale. Po ustnem izročilu naj bi nekatere izmed gospodinj v lonec dale kar les, ostale pa so mislile, da kuhajo suho meso, in so bile »fovšaritne«. Hiša je torej dobila ime po »fovšiji«.« Na stojnicah so se s svojimi izdelki predstavili obrtniki. Obiskovalcem so ponujali različne izdelke, od ročno izdelanih pletenin do keramike. Posebne pozornosti je bila deležna Irena Čufar, ki se ukvarja s klekljanjem in so jo obiskovalci lahko opazovali med delom. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, ki so ustvarjali v likovni delavnici. V kulturnem programu so brani prisluhnili Pihalnemu orkestru Lesce in si ogledali nastop dramske skupine Čofta. Letošnji Kovaški šmaren je obiskalo veliko ljudi, med obiskovalci so bili tudi turisti iz Belgije, ki so bili nad Kropo in prikazom kovaštva navdušeni. Kroparjem so bili hvaležni, ker so jim dovolili kovati žeblje in jim ponudili tradicionalne slovenske žgance.