Pri nas kočerjamo!
Če vam je beseda neznana, nič čudnega. Tudi meni je bila. Kje točno je zrasla ta duhovitost, mi ni znano, pomeni pa obed med kosilom in večerjo. Prvi zlog kosila in drugi in tretji zlog večerje. In ker so pri nas trenutno urniki usklajeni s svetovnim plesom in norijo žoge in klenih besedi, ki se uporabljajo med razburjenjem, smo začeli kočerjati pred osemnajsto uro. In če so moške oči uprte le v en ekran, si jaz privoščim dva, televizijskega in računalniškega. Na računalniškem nastaja dramolet Dvojna poroka, ki se je v Radovljici res zgodila 1766, ko sta se poročili sestri Resman iz danes Lectarjeve hiše. Prva je vzela Tržičana, mojstra za kolačke, ki je postal prvi radovljiški lectar, druga pa grajskega vrtnarja. Glasovi iz dnevne sobe me spominjajo na veselost šrange, ki so jo takrat že poznali, in me ne motijo, ampak vzpodbujajo. V domišljiji sestaviti drobce veselega dogodka s podvojeno poročno posadko pomeni prebrskati vse, kar je mogoče, o svatovskih običajih v mestu in na deželi v drugi polovici 18. stoletja, premiera pa je že avgusta. Ko na ekranu zamiglja še osem fotografij z barvami tropskega videza, z bugenvilijami in azurnim morjem in nasmejanima vnukoma nekje v bližini Brele, se me poloti morjetožje. Nič ne bo, mati, treba je pisati, si dopovedujem s slabim verzom. A da si odrem vsaj piko tega morjetožja, bomo kočerjali ribe.
Brancin iz pečice
Za 4 osebe potrebujemo: 4 brancine po 320–340 g, sol, beli poper, 4 rezine neškropljene limone, 2 lovorova lista, 2 žlici limoninega soka, 4–5 žlic oljčnega olja, 4 vejice peteršilja, 2 vejici rožmarina, 4 vejice timijana, 1 čebulo, 2 stroka česna, 800 g zelene in rdeče paprike, 2 žlici suhega belega vina.
Očiščene in oluskane ribe splaknemo pod hladno vodo in jih s papirnato brisačo dobro osušimo. Rahlo jih solimo zunaj in znotraj. Notranjost pokapamo z limoninim sokom in v trebušno votlino damo po eno majhno vejico peteršilja, timijana in polovico vejice rožmarina. V vsako ribo naredimo dva poševna reza in vtaknemo vanju košček lovorovega lista in limonine rezine.
Čebulo zrežemo na zelo tanke lističe, česen stremo, papriko naoblamo v mešalniku. Zmešamo čebulo, česen, papriko, 4 žlice olja, preostali limonin sok in vino, solimo in popramo.
Pečico ogrejemo na 210 stopinj. Na nizek pekač položimo papir za peko in nanj zelenjavno mešanico. Ribe dobro premažemo z deviškim oljčnim oljem in jih naložimo na zelenjavo. Pečemo v pečici na sredni rešetki 20 do 25 minut. Ventilatorska pečica ni priporočljiva.
Ponudimo s krompirjem v koščkih, posutih s peteršiljem.
Melisin ali metin sirup
Potrebujemo: 4 limete, 2 limoni, 2 skodelici vode (skodelica meri 250 ml), 2 skodelici sladkorja, 1 košček (1,5 cm) ingverjeve korenine, 4 vejice melise oziroma mete; lahko pa vzamemo 2 vejici melise in 2 vejici mete.
Iztisnemo sok limet in limon. V lonec damo vodo, sladkor, sok in narezan ingver. Zavremo. Dodamo vejice melise oziroma mete in kuhljamo dvajset minut. Precedimo in napolnimo manjše sterilizirane stekleničke. Hranimo na temnem. Pa dober tek!