Pri nas kočerjamo!

Če vam je beseda neznana, nič čudnega. Tudi meni je bila. Kje točno je zrasla ta duhovitost, mi ni znano, pomeni pa obed med kosilom in večerjo. Prvi zlog kosila in drugi in tretji zlog večerje. In ker so pri nas trenutno urniki usklajeni s svetovnim plesom in norijo žoge in klenih besedi, ki se uporabljajo med razburjenjem, smo začeli kočerjati pred osemnajsto uro. In če so moške oči uprte le v en ekran, si jaz privoščim dva, televizijskega in računalniškega. Na računalniškem nastaja dramolet Dvojna poroka, ki se je v Radovljici res zgodila 1766, ko sta se poročili sestri Resman iz danes Lectarjeve hiše. Prva je vzela Tržičana, mojstra za kolačke, ki je postal prvi radovljiški lectar, druga pa grajskega vrtnarja. Glasovi iz dnevne sobe me spominjajo na veselost šrange, ki so jo takrat že poznali, in me ne motijo, ampak vzpodbujajo. V domišljiji sestaviti drobce veselega dogodka s podvojeno poročno posadko pomeni prebrskati vse, kar je mogoče, o svatovskih običajih v mestu in na deželi v drugi polovici 18. stoletja, premiera pa je že avgusta. Ko na ekranu zamiglja še osem fotografij z barvami tropskega videza, z bugenvilijami in azurnim morjem in nasmejanima vnukoma nekje v bližini Brele, se me poloti morjetožje. Nič ne bo, mati, treba je pisati, si dopovedujem s slabim verzom. A da si odrem vsaj piko tega morjetožja, bomo kočerjali ribe.

Brancin iz pečice

Za 4 osebe potrebujemo: 4 brancine po 320–340 g, sol, beli poper, 4 rezine neškropljene limone, 2 lovorova lista, 2 žlici limoninega soka, 4–5 žlic oljčnega olja, 4 vejice peteršilja, 2 vejici rožmarina, 4 vejice timijana, 1 čebulo, 2 stroka česna, 800 g zelene in rdeče pa­prike, 2 žlici suhega belega vina.

Očiščene in oluskane ribe splaknemo pod hladno vodo in jih s papirnato brisačo dobro osušimo. Rahlo jih solimo zunaj in znotraj. No­tranjost pokapamo z limoninim sokom in v trebušno votlino damo po eno majhno vejico peteršilja, timijana in polovico vejice rožmarina. V vsako ribo naredimo dva poševna reza in vtaknemo vanju košček lovorovega lista in limonine rezine.

Čebulo zrežemo na zelo tanke lističe, česen stremo, papriko naoblamo v mešalniku. Zmešamo čebulo, česen, papriko, 4 žlice olja, preostali limonin sok in vino, solimo in popramo.

Pečico ogrejemo na 210 stopinj. Na nizek pekač položimo papir za peko in nanj zelenjavno mešanico. Ribe dobro premažemo z deviškim oljčnim oljem in jih naložimo na zelenjavo. Pečemo v pečici na sredni rešetki 20 do 25 minut. Ventilatorska pečica ni priporočljiva.

Ponudimo s krompirjem v koščkih, posutih s peteršiljem.

Melisin ali metin sirup

Potrebujemo: 4 limete, 2 limoni, 2 skodelici vode (skodelica meri 250 ml), 2 skodelici sladkorja, 1 košček (1,5 cm) ingverjeve korenine, 4 vejice melise oziroma mete; lahko pa vzamemo 2 vejici melise in 2 vejici mete.

Iztisnemo sok limet in limon. V lonec damo vodo, sladkor, sok in narezan ingver. Zavremo. Dodamo vejice melise oziroma mete in kuhljamo dvajset minut. Precedimo in napolnimo manjše sterilizirane stekleničke. Hranimo na temnem. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 28. junij 2021 / 14:35

Učni center v objektu srednje postaje žičnice

Tržič – Občina Tržič s partnerji v Sloveniji in iz drugih evropskih držav v skladu s potrebami celovitega razvoja območja Zelenice želi vzpostaviti Raziskovalno-učni center za plazove in Naturo 200...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Umetniški vtis

Pri izdelovanju blejskega laboda je bil pomemben predvsem umetniški vtis. Veslači so se naloge lotili zelo resno. Njihova kreacija je bila zmagovalna. Lesce so dobile novo oazo zabave, Finci pa so v L...

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Naša sreča, vaša sreča

Novinarska redakcija velikega brata se bo v novem letu selila v nove prostore. Mali brat ostaja vaš človek.

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Nominator 229

Lep čas je in zanimivi dnevi so. Tako in drugače. Pravzaprav ne mine dan, večer, ko se v različnih družabnih okoljih poslavlja od iztekajočega se leta. A vselej s približno enakim kontek...

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Glasbena šola za božič

Na Božičnih koncertih v ponedeljek in torek so se Kranjčanom predstavili mladi glasbeniki kranjske glasbene šole.

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.