Kakovost dobra, označevanje slabo

Kakovost svežega sadja in zelenjave v šolah in vrtcih je dobra, vendar pa je zato precej pomanjkljivosti pri označevanju blaga.

Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je od 15. aprila do 20. junija v obratih šolske in vrtčevske prehrane na območjih Murske Sobote, Maribora, Kopra in Nove Gorice izvedla usmerjene preglede sadja in zelenjave. Šlo je za prvi tovrstni nadzor, odkar je nadzor nad varnostjo hrane prešel pod pristojnost veterinarske uprave, kjer napovedujejo tudi nadaljnje nadzore na drugih šolah in v vrtcih.

V 37 vrtčevskih in šolskih ustanovah na omenjenih območjih so inšpektorji opravili 205 pregledov 17 vrst svežega sadja in 18 vrst zelenjave, preverjali pa so predvsem označevanje njihovega porekla ter kakovosti. Pri sadju so največ ne­skladij ugotovili pri označenosti melon (66,7 odstotka), hrušk (60 odstotkov), jabolk (28,6 odstotka) in grozdja (25 odstotkov), največ zavajanja glede porekla pa so zaznali pri melonah (66,7 odstotka), pomarančah (25 odstotkov), jabolkih (20 odstotkov) in hruškah (20 odstotkov). Pri zelenjavi je bilo največ neskladij pri označenosti paprike (50 odstotkov), korenja (22,2 odstotka), paradižnika (20 odstotkov) in krompirja (18 odstotkov), največ zavajanja glede porekla pa pri zelju (33,3 odstotka), poru (33,3 odstotka) in čebuli (23,5 odstotka). Pri preverjanju kakovosti je bila v 205 pregledih neskladnost ugotovljena le v dveh primerih; v enem je šlo za manjšo velikost jabolk od označenega standarda, v drugem pa za prezrelost banan.

»Kakovost pregledanega svežega sadja in zelenjave, dostavljenih šolam in vrtcem, izpolnjuje zahteve iz zakonodaje. Velik odstotek nepravilno označenega sadja in zelenjave pa zahteva več nadzora Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na eni strani, na drugi strani pa tudi večjo pozornost odgovornih za šolsko in vrtčevsko prehrano v ustanovah, tudi zato, ker poteka nabava sadja in zelenjave preko javnih razpisov in z jasnimi kriteriji za izbor dobaviteljev,« opozarjajo na Upravi.

Med najočitnejše odkrite pomanjkljivosti pri označevanju sadja in zelenjave sodijo odsotnost kakršnihkoli označb ali oznake zgolj v tujem jeziku, podobno pa pogosto ni bilo oznak porekla ali pa to na embalaži ni bilo enako poreklu, navedenemu na spremni dokumentaciji. V dveh primerih so ugotovili, da je bilo poreklo namerno navedeno nepravilno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 28. december 2014 / 18:05

Odpuščanj verjetno ne bo

Bohinjski občinski svetniki so po dobrih dveh urah burne razprave soglasno sprejeli proračun za leto 2015. Odpuščanj v občinski upravi in režijskem obratu verjetno ne bo.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / / 07:00

Na prvi tekmi Jeseničani poraženi

Maribor - S tekmo med Mariborom in HK mladi Jesenice se je konec tedna začelo novo državno prvenstvo v hokeju na ledu. Poteka zelo okrnjeno, saj Telemach Olimpija igra v EBEL, Tr...

Žiri / / 07:00

Iz težav vedno kot zmagovalci

Žiri 23. oktobra proslavljajo Dan spomina, ko je bil leta 1943 pregnan okupator. V soboto so praznovali s predsednikom Danilom Türkom.

Zanimivosti / / 07:00

Donacije za avtomatski defibrilator

Kranj - V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj načrtujejo nakup novega avtomatskega defibrilatorja, aparata, ki je v pomoč pri oživljanju pri srčnem zastoju. »Z akcijo zb...

Zanimivosti / / 07:00

Najlepša je Ulica Andreja Vavkna

Cerklje - V Cerkljah so pred kratkim v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna podelili občinska priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom v letošnjem letu. Ko...

Zanimivosti / / 07:00

Koželjeva domačija spet živa

Staro kmetijo so najeli in temeljito prenovili člani Turističnega društva Komenda, ki bodo prostore namenili obujanju starih običajev in ohranjanju kulturne dediščine.