Sladki grižljaji brez peke

Hitro, enostavno in okusno; sadne kroglice in čokoladni hrustljavčki brez peke.

Za pripravo sadnih kroglic potrebujemo: 12 dag suhih marelic, 12 dag suhih izkoščičenih sliv, 12 dag suhih fig, 5 dag mletih orehov, 2 žlici ovsenih kosmičev, 2 jedilni žlici medu, 2 žlici ruma, kokosova moka ali sezam za povaljanje.

Vse suho sadje dobro operemo in zmeljemo. V mešalnik dodamo vse sestavine in zmešamo, da dobimo enotno maso. Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice, te pa povaljamo v kokosovi moki ali v sezamu.

Nasvet: Če katerega izmed suhega sadja nimamo na voljo, ga nadomestimo z drugim. Poleg marelic, sliv in fig lahko uporabimo tudi rozine, brusnice, datlje …

Za pripravo čokoladnih hrustljavčkov potrebujemo: 100 g koruznih kosmičev (corn flakes), 100 g masla, 300 g čokolade.

Čokolado nadrobimo na koščke in jo zmešamo z narezanimi koščki ma­sla. Vse skupaj stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. V večjo skledo stresimo koruzne kosmiče in jih prelijemo z raztopljeno čokolado. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Pripravimo pekač, prekrit z peki papirjem, in nanj z žlico nadevamo kosmiče, tako da dobimo manjše kupčke. Pekač postavimo na hladno, dokler se hrustljavčki ne strdijo.

Nasvet: uporabite lahko katerokoli čokolado; meni osebno so najljubši z mlečno čokolado. Hrustljavčke lahko nadevamo tudi v papirnate modelčke za muffine. Pomembno je, da čokolado raztopimo izključno samo z maslom; če ji dodamo smetano ali mleko, se bodo kosmiči zmehčali in ne bodo hrustljavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 08:02

Ženske v naravovarstvu

Zakaj so ženske aktivnejše, ko gre za zaščito narave? Na to in podobna vprašanja so odgovarjali sodelujoči na okrogli mizi v Mengšu.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 17. april 2019 / 21:56

Zadovoljni s pestro ponudbo

Spomladanski kmetijsko-obrtni sejem, ki je potekal minuli konec tedna, je v Komendo znova privabil precejšnje število obiskovalcev iz domala vseh koncev Slovenije. Naključne mimoidoč...

Naklo / sreda, 17. april 2019 / 21:48

Razstava v duhu praznika

Dijaki Biotehniškega centra (BC) Naklo – Srednja šola in Kulturno-turistično društvo Pod krivo jelko sta v četrtek povabila na odprtje že tradicionalne razstave velikonočnih dekoracij v Galeriji Grašč...

Nasveti / sreda, 17. april 2019 / 21:47

Pehtranova potica

Zakaj letos ne bi bila za veliko noč na mizi pehtranova potica s skuto?

Mularija / sreda, 17. april 2019 / 21:46

Na odru že prvošolci

V Zadružnem domu Ribno so pretekli teden v sklopu strokovnega srečanja Društva učiteljev podružničnih šol (DUPŠ) Slovenije gostili enajsto gledališko srečanje podružničnih šol, ki je sočasno potekalo...

GG Plus / sreda, 17. april 2019 / 21:45

Gorenjsko velikonočno izročilo

Ker smo ravno v velikonočnem času, obudimo še spomin na nekdanjo gorenjsko veliko noč. Lepo, a pozabljeno je pričevanje pisateljice Manice Koman, objavljeno že leta 1928. Preberimo nekaj odlomkov …