Sladki grižljaji brez peke
Hitro, enostavno in okusno; sadne kroglice in čokoladni hrustljavčki brez peke.
Za pripravo sadnih kroglic potrebujemo: 12 dag suhih marelic, 12 dag suhih izkoščičenih sliv, 12 dag suhih fig, 5 dag mletih orehov, 2 žlici ovsenih kosmičev, 2 jedilni žlici medu, 2 žlici ruma, kokosova moka ali sezam za povaljanje.
Vse suho sadje dobro operemo in zmeljemo. V mešalnik dodamo vse sestavine in zmešamo, da dobimo enotno maso. Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice, te pa povaljamo v kokosovi moki ali v sezamu.
Nasvet: Če katerega izmed suhega sadja nimamo na voljo, ga nadomestimo z drugim. Poleg marelic, sliv in fig lahko uporabimo tudi rozine, brusnice, datlje …
Za pripravo čokoladnih hrustljavčkov potrebujemo: 100 g koruznih kosmičev (corn flakes), 100 g masla, 300 g čokolade.
Čokolado nadrobimo na koščke in jo zmešamo z narezanimi koščki masla. Vse skupaj stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. V večjo skledo stresimo koruzne kosmiče in jih prelijemo z raztopljeno čokolado. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Pripravimo pekač, prekrit z peki papirjem, in nanj z žlico nadevamo kosmiče, tako da dobimo manjše kupčke. Pekač postavimo na hladno, dokler se hrustljavčki ne strdijo.
Nasvet: uporabite lahko katerokoli čokolado; meni osebno so najljubši z mlečno čokolado. Hrustljavčke lahko nadevamo tudi v papirnate modelčke za muffine. Pomembno je, da čokolado raztopimo izključno samo z maslom; če ji dodamo smetano ali mleko, se bodo kosmiči zmehčali in ne bodo hrustljavi.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

