Pogača in rogljički z okusom pice

Enake sestavine, različne kombinacije in jedi. Tudi to je mogoče. Kot primer vam predstavljam recepta za pogačo in rogljiče z okusom pice. Sestavine so za obe jedi enake.

Za pripravo pogače potrebujete: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico olja, 1 dl mleka, 2 dl vode, 100 g sira, kečap, česen, začimbe za pico (origano, bazilika, peteršilj ...).

Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, primešajte sladkor in eno žlico moke ter prelijte z mlačnim mlekom. Kvasec pustite na toplem približno deset minut, da naraste na dvojno količino.

V posodo presejte moko in ob robu potresite s soljo. Na sredini naredite jamico, ji dodajte olje in pripravljen kvasec. Zamesite testo, ki naj na toplem vzhaja eno uro. Testo ponovne pregnetite in razdelite na dva dela. Vsak del posebej oblikujte v približno dva centimetra debel krog. Po testu zarežite črte z obeh strani, tako da dobite manjše kvadratke (črte naj bodo pri­bližno dva centimetra narazen). V odprtine nanesite kečap, sir, česen in potresite z začimbami. Pogači pecite v pečici na 180 °C približno štirideset minut. Zadnjih deset minut pečenja lahko pogači prekrijete z alu folijo, da se ne zapečeta preveč.

Nasvet: veliko ljudi ne mara česna, zato ga lahko brez problema izpustite. Dodate lahko tudi na manjše koščke narezano šunko ali druge mesnine. Kot večino jedi je tudi pogača najbolj­ša, ko je še topla.

Za pripravo rogljičkov potrebujete enake sestavine, v enaki količini. Recept se od pogače razlikuje le v postopku.

Testo najprej razvaljajte v približno centimeter debel pravokotnik. Razrežite ga na več trikotnikov. Na sredino nanesite nadev in zvijte v rogljičke. Pecite jih na 180 °C približno 15 minut.

Nasvet: za nadev zmešajte vse sestavine skupaj (sir, kečap, začimbe za pico, po želji šunko ali drugo mesnino). Pred peko lahko testo premažete s stepenim jajcem in posujete s sezamom (lahko tudi pri pogači).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 27. avgust 2007 / 07:00

Vpis v glasbeno šolo se povečuje

Na junijski seji občinskega sveta je dejavnost Glasbene šole Jesenice predstavila ravnateljica Martina Valant. Povedala je, da je bilo v lanskem šolskem letu vpisanih 428 učencev iz občin...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Praznik slovenske škofovske konference

Njen prvi predsednik je bil pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar, sedaj pa jo vodi ljubljanski nadškof Anton Stres.

GG Plus / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Ženevski avtosalon

Paša za oči, predstavitev tehnoloških dosežkov v avtomobilizmu in lepe punce.

Nasveti / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

"Dimnikar ožilja"

Ni bolj primernega časa za spodobno čiščenje organizma, kot je začetek pomladi, niti ni boljšega čistila za kri in prebavila od čemaža. Ne le, da si s česnom deli vonj, premore tudi vse njegove učinko...

Šport / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Gorenjski derbi je odplaknil dež

Kranj - Minuli petek so izžrebali pare polfinala nogometnega pokala. Ekipa Triglava se bo pomerila z Mariborom, drugi par pa je Aluminj – Celje. Prvi tekmi bosta na sporedu 10. a...

Šport / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Bled bo gostil EP v kegljanju na ledu

Bled - Blejska ledena ploskev bo od 13. do 17. marca prizorišče letošnjega odprtega evropskega prvenstva v kegljanju na ledu. Nastopilo bo več kot 250 tekmovalk in tekmovalcev iz...