Pogača in rogljički z okusom pice
Enake sestavine, različne kombinacije in jedi. Tudi to je mogoče. Kot primer vam predstavljam recepta za pogačo in rogljiče z okusom pice. Sestavine so za obe jedi enake.
Za pripravo pogače potrebujete: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico olja, 1 dl mleka, 2 dl vode, 100 g sira, kečap, česen, začimbe za pico (origano, bazilika, peteršilj ...).
Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, primešajte sladkor in eno žlico moke ter prelijte z mlačnim mlekom. Kvasec pustite na toplem približno deset minut, da naraste na dvojno količino.
V posodo presejte moko in ob robu potresite s soljo. Na sredini naredite jamico, ji dodajte olje in pripravljen kvasec. Zamesite testo, ki naj na toplem vzhaja eno uro. Testo ponovne pregnetite in razdelite na dva dela. Vsak del posebej oblikujte v približno dva centimetra debel krog. Po testu zarežite črte z obeh strani, tako da dobite manjše kvadratke (črte naj bodo približno dva centimetra narazen). V odprtine nanesite kečap, sir, česen in potresite z začimbami. Pogači pecite v pečici na 180 °C približno štirideset minut. Zadnjih deset minut pečenja lahko pogači prekrijete z alu folijo, da se ne zapečeta preveč.
Nasvet: veliko ljudi ne mara česna, zato ga lahko brez problema izpustite. Dodate lahko tudi na manjše koščke narezano šunko ali druge mesnine. Kot večino jedi je tudi pogača najboljša, ko je še topla.
Za pripravo rogljičkov potrebujete enake sestavine, v enaki količini. Recept se od pogače razlikuje le v postopku.
Testo najprej razvaljajte v približno centimeter debel pravokotnik. Razrežite ga na več trikotnikov. Na sredino nanesite nadev in zvijte v rogljičke. Pecite jih na 180 °C približno 15 minut.
Nasvet: za nadev zmešajte vse sestavine skupaj (sir, kečap, začimbe za pico, po želji šunko ali drugo mesnino). Pred peko lahko testo premažete s stepenim jajcem in posujete s sezamom (lahko tudi pri pogači).