Mesne kroglice v paradižnikovi omaki – čufti in domači čokoladni puding

Mleto meso je vsestransko uporabno. Mesne kroglice ali po domače čufti so odlična in enostavna jed iz mletega mesa, ki se je razveselijo tudi otroci. Da pa bo obrok popoln in vam ne bo vzel preveč časa, vam za sladico priporočam domač čokoladni puding.

Za pripravo čuftov v paradižnikovi omaki za dve lačni osebi potrebujete: 250 g mletega mesa, 50 g riža, 1 jajce, 1 čebulo, peteršilj, sol. Za omako: 2 žlici moke, 2 žlici olja, sol, žlico paradižnikovega koncentrata, 500 g paradižnika (ali paradižnikove mezge, paradižnikovih pelatov), 250 ml jušne osnove, lovorjev list.

Čebulo narežite in jo na hitro prepražite. V skledi zmešajte mleto meso, riž, prepraženo čebulo, peteršilj, sol in jajce. Maso oblikujte v kroglice, velikosti jajca. V širši kozici ali globlji ponvi segrejte olje in na hitro popecite mesne kroglice z vseh strani. Kroglice poberite iz posode. V isto posodo dodajte moko in med stalnim mešanjem dodajte paradižnik, paradižnikov koncentrat in zalijte z jušno osnovo. Omako začinite z peteršiljem in lovorjem listom. Ko omaka zavre, vanjo položite mesne kroglice in kuhajte še 30 minut. Po potrebi dodajte jušno osnovo. Nasvet: riž se bo boljše skuhal, če ga par ur prej namočite v vodi in ga pred uporabo odcedite. Čufte postrezite s pire krompirjem ali testeninami, lahko pa jih uživate tudi same s kosom kruha. Lahko skuhate večjo količino čuft, jih v hladilniku hranite še dan ali dva in jih pred jedjo samo pogrejete.

Za pripravo domačega čokoladnega pudinga po­trebujete: 0,5 l mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico zdroba, 3 žlice kakava, vanilin sladkor, 2 žlici ostre moke.

Vse sestavine razen mleka zmešajte v loncu, v katerem boste kuhali puding. Postavite ga na štedilnik in ob neprestanem mešanju dodajte mleko. Ko masa za­vre, kuhajte še približno tri minute, da se puding zgosti, in ga nalijte v skodelice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 2. avgust 2016 / 20:10

Okarina še do konca tedna

Bled – V polnem zamahu je festival Okarina, ki vsako leto z glasbeniki s celotnega sveta na Bled privablja množice obiskovalcev. V torek, 2. avgusta, bo uvodoma nastopila švedska skupina Way Up Nor...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Kako se znebiti šefa?

Režiser komedije Božič na kvadrat Seth Gordon sledi trem zagrenjenim prijateljem, ki jim grozni šefi vsak dan uničujejo življenje. Ker ne morejo dati odpovedi, se domislijo drugačne rešitve, kako...

Mularija / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Otroška peresa

Šola Šola, šola, spet ta šola. V njej posedaš, a naučiš veliko se. Včasih celo zabavno je. Znanja vsepovsod mrg...

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Skrivnostne podobe raja

Knjižno delo Skrivnostne podobe raja, ki je bilo prvič predstavljeno ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu, na svojstven način oživlja spomin na preteklost tega kraja.

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Glasov jež: Petka, ki je nihče noče

Poklical nas je bralec iz Škofje Loke, ki že več tednov na travniku ob cesti z Jeprce proti Škofji Loki opazuje premikanje Renaultove petke, v času našega slikanja pa je bila prevrnjena celo na s...

Nasveti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Zanimivosti in Žabnice in okolice

Odlomek iz članka Antonije Šifrer, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.