Naravne barve za pirhe

Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.

Da bodo letošnji pirhi posebni in naravni, vam predstavljam več načinov, kako jih lahko obarvate na povsem naraven način ter okrasite z različnimi sestavinami iz kuhinje

Najprej jajca obarvajte:

Za rožnate/lila pirhe jajce skuhajte v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočite v sok vložene pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhate v zavrelici od kuhanja rdeče pese (0,5 kg pese na liter vode) ali v zavrelici iz zmrznjenih malin ali borovnic (0,250 kg na liter vode).

Rumene pirhe dobite tako, da v vodo dodate kurkumo ali žafraniko ter v njej skuhate jajca. Intenzivnost barve je odvisna od razmerja začimbe in vode.

Za rjave pirhe gotovo že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule. Eden izmed načinov za rjavo barvo je, da vroče trdo kuhano jajce namočite v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).

Vijolična jajca dobite tako, da jih skuhate skupaj z rdečim zeljem ali s suhimi lupinami rdeče oziroma vijoličaste čebule. Ena iz med možnosti je kuhanje jajc v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Ko se jajca obarvajo in osušijo, jih še okrasite. Za okrasitev potrebujete različne začimbe, tekoče lepilo, barve za na steklo ali flomastre.

Lepilo nanesite na zgornjo tretjino jajca in jih povaljajte v poljubni začimbi. Nazad­nje s flomastrom ali z barvami na steklo narišite še oči in usta.

Nasvet: Sama največkrat uporabim začimbe, kot so žafranika, koper, grobo mleti česen … Za okrasitev so primerne tudi druge sestavine, ki imajo drobno teksturo; npr: kokosova moka, mak, pšenični in koruzni zdrob, kuskus …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. december 2015 / 13:06

Tomaž Humar v lovu za rekordom

Devetnajstletni Tomaž Humar, sin legendarnega in že pokojnega alpinista iz Zagorice nad Kamnikom, dokazuje, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Tako kot je za ekstremi in premagovanjem samega sebe st...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

V domu ostarelih

V petek smo učenci tretjega razreda z učiteljicama odšli v dom ostarelih v Škofjo Loko. Pripravili smo program s pesmimi. Pred odhodom smo v šoli imeli zadnjo vajo. Ko je bila ura 10.,...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska ... ali (skoraj) vsa Evropa v enem kosu

Na začetku poti na Primorsko, še na vlaku na trasi bohinjske železnice, se podobe okolice skorajda niso spreminjale. Tudi ko sem na drugi strani tunela uradno zapustil Gorenjsko, sem bil...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

S teranovih gričev v zavetje pokopaliških sveč

Naključja in uživanje vsakega trenutka naredijo še tako običajen izlet za posebno doživetje. Prva "čarovnija" je bila že jesen, ki je na pragu zime ponujala skoraj spomladansko sonce. Nekega jutra sem...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Recepti za jedi Primorske in Krasa ob različnih priložnostih

Janez Štrukelj je eden najbolj priznanih kuharskih praktikov in strokovnjakov v Sloveniji. Za seboj ima enainštirideset let praktičnih izobraževanj na Srednji kuharski šoli v Mariboru...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska vinorodna dežela

Ko gre pogovor o našem vinu - o ljudeh, vinogradnikih in vinarjih, naj bo strokoven ali ljubiteljski, in o razdelitvi Slovenije na pridelovalna območja, nikakor ne moremo brez Primorske in njenih štir...