Naravne barve za pirhe

Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.

Da bodo letošnji pirhi posebni in naravni, vam predstavljam več načinov, kako jih lahko obarvate na povsem naraven način ter okrasite z različnimi sestavinami iz kuhinje

Najprej jajca obarvajte:

Za rožnate/lila pirhe jajce skuhajte v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočite v sok vložene pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhate v zavrelici od kuhanja rdeče pese (0,5 kg pese na liter vode) ali v zavrelici iz zmrznjenih malin ali borovnic (0,250 kg na liter vode).

Rumene pirhe dobite tako, da v vodo dodate kurkumo ali žafraniko ter v njej skuhate jajca. Intenzivnost barve je odvisna od razmerja začimbe in vode.

Za rjave pirhe gotovo že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule. Eden izmed načinov za rjavo barvo je, da vroče trdo kuhano jajce namočite v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).

Vijolična jajca dobite tako, da jih skuhate skupaj z rdečim zeljem ali s suhimi lupinami rdeče oziroma vijoličaste čebule. Ena iz med možnosti je kuhanje jajc v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Ko se jajca obarvajo in osušijo, jih še okrasite. Za okrasitev potrebujete različne začimbe, tekoče lepilo, barve za na steklo ali flomastre.

Lepilo nanesite na zgornjo tretjino jajca in jih povaljajte v poljubni začimbi. Nazad­nje s flomastrom ali z barvami na steklo narišite še oči in usta.

Nasvet: Sama največkrat uporabim začimbe, kot so žafranika, koper, grobo mleti česen … Za okrasitev so primerne tudi druge sestavine, ki imajo drobno teksturo; npr: kokosova moka, mak, pšenični in koruzni zdrob, kuskus …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Kako lepo, kako obdelano!

Nizozemska ministrica za kmetijstvo Geritje Verburg je obiskala dve gorenjski kmetiji. "Kako je pri vas lepo in kako dobro je vse obdelano," je ugotavljala in bila presenečena nad visokimi cenami kmet...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Kopanje, zabava in še kaj

Letno kopališče Tržič bodo odprli ta teden. Cene bodo enake, nov pa je prostor za igro otrok in mladine.

Jesenice / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Ljudska univerza se seli v Rondo

Jesenice - Ljudska univerza Jesenice se bo do septembra preselila v nove prostore v objekt Rondo. Kupili bodo 550 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, za kar bodo odšteli 712 t...

Prosti čas / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Čudoviti svet klobukov

Znani piknik s klobuki je bil v znamenju dvajsetletnice, piknik - pršutijada je navdušila, na festivalu prekmurske gibanice in šunke pa smo okušali tudi bograč.

Prosti čas / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Danes sem imela spet zanimive sanje. Bila sem zopet v leseni stavbi, samo da je bil tokrat velik skedenj. Bili so veliki, svetli prostori, katere sem pometala. Približala se mi je ženska, s...

GG Plus / ponedeljek, 21. junij 2010 / 07:00

Vaš razgled