Naravne barve za pirhe
Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.
Da bodo letošnji pirhi posebni in naravni, vam predstavljam več načinov, kako jih lahko obarvate na povsem naraven način ter okrasite z različnimi sestavinami iz kuhinje
Najprej jajca obarvajte:
Za rožnate/lila pirhe jajce skuhajte v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočite v sok vložene pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhate v zavrelici od kuhanja rdeče pese (0,5 kg pese na liter vode) ali v zavrelici iz zmrznjenih malin ali borovnic (0,250 kg na liter vode).
Rumene pirhe dobite tako, da v vodo dodate kurkumo ali žafraniko ter v njej skuhate jajca. Intenzivnost barve je odvisna od razmerja začimbe in vode.
Za rjave pirhe gotovo že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule. Eden izmed načinov za rjavo barvo je, da vroče trdo kuhano jajce namočite v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).
Vijolična jajca dobite tako, da jih skuhate skupaj z rdečim zeljem ali s suhimi lupinami rdeče oziroma vijoličaste čebule. Ena iz med možnosti je kuhanje jajc v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.
Ko se jajca obarvajo in osušijo, jih še okrasite. Za okrasitev potrebujete različne začimbe, tekoče lepilo, barve za na steklo ali flomastre.
Lepilo nanesite na zgornjo tretjino jajca in jih povaljajte v poljubni začimbi. Nazadnje s flomastrom ali z barvami na steklo narišite še oči in usta.
Nasvet: Sama največkrat uporabim začimbe, kot so žafranika, koper, grobo mleti česen … Za okrasitev so primerne tudi druge sestavine, ki imajo drobno teksturo; npr: kokosova moka, mak, pšenični in koruzni zdrob, kuskus …