Krebuljica – peteršilj za prefinjene
Če se peteršilj znajde na slehernem slovenskem vrtu in v vsaki kuhinji, pa je njegova sestra, ki se ponaša s primerljivimi vrlinami, navadno izbranka prefinjenih ljudi in okusov. Vsaj tako je veljalo do nedavnega … No, kakopak to ne drži v Franciji, kjer je krebuljica od nekdaj splošno priljubljena aromatična začimba, brez katere ni niti slovite začimbne mešanice »fines herbes«. V njej se krebuljica prav božansko prepleta s peteršiljem, drobnjakom in pehtranom.
Kumina, peteršilj, komarček ali koprc, luštrek in še mnoge druge začimbnice, dišavnice, zdravilne pa tudi strupene rastline delajo družbo današnji izbranki krebuljici (Anthriscus cerefolium) v obsežni botanični družini kobulnic.
Kako bi na hitro opisali zelišče, ki pri nas v naravi ni najbolj pogosto, ga pa navdahnjeni s francosko kulinariko vse pogosteje gojimo na naših vrtovih ali pa kar na balkonu oz. okenski polici … To klasično zelišče francoske kuhinje je na videz močno podobno peteršilju, le da ima nekoliko manjše in svetlejše listke. Tudi njegova aroma je bolj nežna. Lahko bi jo opisali kot prefinjen peteršilj s pridihom sladkega janeža, pehtrana ali mire.
Pomočnica pri zdravju
Spomladi nabiramo mlade liste in stebla, ki so prav tako aromatična kot listi, in jih uporabimo za spomladansko čiščenje telesa. Kako pa to storimo? Preprosto tako, da z njo začinimo različne jedi. Katere, bomo razkrili v nadaljevanju, zdaj pa razkrijmo še težave, ki jim je kos to slovito francosko zelišče. Krebuljica je odličen spomladanski tonik, saj s svojimi flavonoidi deluje diuretično in podpira delovanje ledvic in jeter, razstrupljevalno in spodbujevalno na presnovo in prebavo. Njene čreslovine in grenčine spodbujajo izločanje seča in pomagajo lažje prebaviti mastne jedi. Okrog velike noči le imejmo pri roki kakšno njeno vejico. Krebuljica je bogato založena tudi z vitaminom C, najbolj pa slovi po svoji moči zniževanja visokega krvnega tlaka. Njeno zelišče je tudi izvrsten tonik za mastno kožo in se svetuje mladenkam in mladeničem, ki jih mučijo mozolji in imajo težave z nečisto kožo. Sveži sok iz listov, ki ga zmešamo z mlačnim mlekom, pomirja kašelj, zmešan z malo vode pa odlično odžeja. Krebuljica vsebuje aktivne snovi terpenoida, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju proti bakterijam. Peteršiljeva sestra nam bo v pomoč še pri opeklinah, okužbah, vnetjih, želodčno-črevesnih težavah, slabovidnosti, glavobolu in morah. S krebuljico pa ni treba pretiravati. Že uživanje v majhnih količinah spodbudi nastanek obrambnih moči in preprečuje različne motnje, kot so prehlad, razdražljiv mehur, kašelj ali vnetje obnosne votline.
Čaj za spomladansko čiščenje
Iz sveže krebuljice lahko pripravimo tudi zdravilni čaj. Poparek uporabimo za spomladansko čiščenje telesa in za uravnavanje krvnega tlaka, prevretek pa je izvrsten tonik za mastno kožo ter pomagalo pri vnetju očesne veznice. Čaj iz njenih cvetov lahko uporabimo za čiščenje in pomlajevanje kože. Da bo učinek še večji, uživajmo čajno mešanico iz krebuljice, regrata in rmana.
Kraljica v kuhinji
Krebuljica ima v francoski kuhinji dolgo tradicijo in je hkrati sestavni del številnih začimbnih mešanic. Krebuljica se dobro ujame z drobnjakom, kaprami, koprom, krešo, pehtranom in peteršiljem. Mediteranska zelišča bi namreč prekrila njen nežen vonj. Za začinjanje jedi uporabljamo predvsem mlade liste s peclji vred, plodove pa uporabljamo v dišavnih mešanicah. Sveža krebuljica se odlično prileže jajčnim jedem, zlasti omletam, k svežemu siru, belušem, kuhanemu krompirju, skuti, svežemu siru, ribam, kozicam, škampom in vsem mesnim jedem. Z njo lahko odišavimo enolončnice, zeliščne juhe, prelive za solato in omake. Kadar krebuljico dodajamo kuhanim jedem, to storimo tik pred serviranjem, da se vonj in okus ohranita v največji meri. Krebuljica dobro prenaša zamrzovanje, med sušenjem pa se zgubita domala vsa njena aroma in okus. Najbolje jo je trgati tik pred uporabo, čeravno se dan ali dva dobro ohrani v hladilniku. Krebuljica se ne priporoča v nosečnosti. Potrebno je tudi opozorilo pred nabiranjem divje rastoče krebuljice, saj je zelo podobna nekaterim strupenim rastlinam, denimo trobeliki. Nabirajo naj jo le dobri poznavalci, ostali pa jo imejmo na domačem vrtičku.