Sneguročka
Iz Sočija sem dobila podolgovato razglednico, ki je lepljenka športnih motivov, vmes pa lebdi glava lepe Sneguročke. In kdo je Sneguročka? Pravljično bitje. Iz snega zgnetena punčka, ki jo je iz kepice ustvaril postaran zakonski par, saj ga je peklilo, da ni imel otrok. Na njuno veliko presenečenje se je izpod snega izvila živa deklica. Rasla je in jima bila v veliko veselje. Bila je pametna, ljubka, razigrana, prijazna, in ko je dopolnila trinajst let, se je šla ob koncu zime s prijateljicami igrat na obronek gozda. Ko se je spuščal mrak, so deklice nabrale suhih trav in prižgale ogenj. Nato so vriskajoč skakale čez nizke plamene. Sneguročka se je žalostna skrivala v senci, a ko je zadnja prišla na vrsto, je morala skočiti čez ogenj. Odskočila je, v mraku je bilo slišati 'au' in Sneguročka je deklicam izginila izpred oči. Iskale so jo, a je niso našle. Starka in starček sta jo iskala še v poletje, a zaman. Kdaj pa kdaj se je ženički zazdelo, da je med vetrom slišala mili glas, ki je plaval v zraku 'au' … Sneguročko, ki je znana v več različicah, je v svojo zbirko pravljic uvrstil znameniti zbiratelj ruskega narodnega blaga Aleksander Nikolajevič Afanasjev (1826–1871), ki ga po veličini primerjamo z bratoma Grimm. Sneguročka je navdušila skladatelja Rimskega Korsakova, da je napisal opero. V Sovjetski zvezi je Sneguročka postala vnukinja dedka Mraza, lepotica v prekrasnih oblačilih, ki spominja na ledno princeso … Ko bomo v nedeljo sedeli pred ekrani in delili nesporno zadovoljstvo in navdušenje nad našimi zlatimi, srebrnimi in bronastimi junaki iz Sočija, si lahko pripravimo tudi kulinarično sladko popoldne. Torto spečemo že dan poprej, ker bo boljša, če bo eno noč počivala v hladilniku.
Zmagoviti Slovenci v Sočiju
Za torto potrebujemo: 12 jajc, 18 žlic sladkorja, 12 žlic moke, 1 pecilni prašek, 200 g orehov, 5 dl mleka, 250 g masa, 150 g rozin, 250 g žele bombonov, 250 sladkorne moke.
Dvanajst beljakov stepemo v trd sneg in počasi dodamo 6 žlic sladkorja. V drugi skledi umešamo 6 rumenjakov, 6 žlic moke, zmešane s pecilnim praškom, 100 g mletih orehov. Previdno zmešamo s stepenim snegom, razdelimo testo na tri dele in jih spečemo v namaščenem in oprašenem modelu na 200 °C. 6 rumenjakov zmešano s 6 žlicami sladkorja in 6 žlicami moke in zlijemo v vrelo mleko in mešamo, da se zgosti. Ohladimo. Penasto vmešamo 250 g sladkorja in maslo ter dodamo nadevu. Sesekljamo bombone, rozine in orehe ter previdno vmešamo v kremo. Namažemo prvi in drugi testeni krog, prekrijemo s tretjim in nato s kremo premažemo celo torto. Poljubno okrasimo.
Koktajl Gumijasti medvedek
Za 1 osebo potrebujemo: 1,5 cl vodke, 4 cl red bulla, kocke ledu.
Vodko zlijemo v ohlajen kozarec, dodamo 2 kocki ledu in ponudimo s kratko slamico.
Koktajl Vodka sour
Za 1 osebo potrebujemo: 3 cl vodke, 3 cl limoninega soka, 2 cl sladkornega, sirupa, 5 cl sode, kocke ledu.
Vodko, limonin sok, sladkorni sirup in ledene kocke zmešamo v šejkerju in zlijemo v visok kozarec. Prilijemo sodo in zmešamo.