Bulgur z zelenjavo in sadni jogurt

Zdrav, okusen in eno­staven obrok? Poizkusite z bulgurjem z zelenjavo in doma pripravljenim sadnim jogurtom.

Sestavine so navedene približno za dve osebi.

Za pripravo bulgurja z zelenjavo potrebujete: 200 g bulgurja, 50 g pora, 1 korenje, 1 paradižnik, 1 pločevinko šampinjonov, 1 dl belega vina, 4 dl jušne osnove, sol, mleto papriko, 1 žlico olivnega olja.

Por, korenje in paradižnik narežite na manjše kose. V posodi segrejte olivno olje in najprej popecite por, dodajte korenje in po parih minutah še paradižnik. Zelenjavo osolite in rahlo posujte z mleto papriko. Bulgur sperite pod tekočo vodo ter ga stresite v posodo k zelenjavi. Na hitro popražite, potem pa zalijte z vinom in juho. Na zmerni temperaturi kuhajte še 15 minut, vmes pa občasno premešajte. Po potrebi dodajte še tekočino. V zaprti posodi pustite stati še pet minut, da se bulgur lepo poveže. Jed razporedite na krožnike in takoj ponudite.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v bulgur vmešate še malo olivnega olja in na koncu posujete s sirom. Uporabite lahko katerokoli zelenjavo, ki jo imate.

Bulgur je narejen iz durum pšenice s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Odlično zamenja riž in testenine, je dober vir proteinov, vlaknin in vitaminov.

Da bo celoten obrok zdrav in hkrati slasten, za posladek pripravite jogurt z marelicami.

Za pripravo potrebujete: 300 g gostega jogurta, marelice iz kompota, med.

Marelice narežite na drobne koščke. V kozarec ali skodelico izmenično polagajte plast jogurta, plast marelic in žličko medu. Postopek ponavljajte, dokler ne napolnite kozarca oziroma vam ne zmanjka sestavin.

Nasvet: To sladico lahko brez problema uživate tudi med obroki, saj je se­stavljena iz samih zdravih sestavin. Prav tako lahko uporabite drugo sadje, ki ga imate na voljo.

Sadni jogurti iz trgovin so polni sladkorja in vsebujejo zelo majhen delež sadja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 10. november 2017 / 23:20

Pogojna kazen za nekdanjo predsednico

Radovljica – Nekdanja predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Radovljica Valerija Keršič, ki je bila konec avgusta na kranjskem okrajnem sodišču za kaznivo dejanje izneverjenja pravnom...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...