Bulgur z zelenjavo in sadni jogurt
Zdrav, okusen in enostaven obrok? Poizkusite z bulgurjem z zelenjavo in doma pripravljenim sadnim jogurtom.
Sestavine so navedene približno za dve osebi.
Za pripravo bulgurja z zelenjavo potrebujete: 200 g bulgurja, 50 g pora, 1 korenje, 1 paradižnik, 1 pločevinko šampinjonov, 1 dl belega vina, 4 dl jušne osnove, sol, mleto papriko, 1 žlico olivnega olja.
Por, korenje in paradižnik narežite na manjše kose. V posodi segrejte olivno olje in najprej popecite por, dodajte korenje in po parih minutah še paradižnik. Zelenjavo osolite in rahlo posujte z mleto papriko. Bulgur sperite pod tekočo vodo ter ga stresite v posodo k zelenjavi. Na hitro popražite, potem pa zalijte z vinom in juho. Na zmerni temperaturi kuhajte še 15 minut, vmes pa občasno premešajte. Po potrebi dodajte še tekočino. V zaprti posodi pustite stati še pet minut, da se bulgur lepo poveže. Jed razporedite na krožnike in takoj ponudite.
Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v bulgur vmešate še malo olivnega olja in na koncu posujete s sirom. Uporabite lahko katerokoli zelenjavo, ki jo imate.
Bulgur je narejen iz durum pšenice s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Odlično zamenja riž in testenine, je dober vir proteinov, vlaknin in vitaminov.
Da bo celoten obrok zdrav in hkrati slasten, za posladek pripravite jogurt z marelicami.
Za pripravo potrebujete: 300 g gostega jogurta, marelice iz kompota, med.
Marelice narežite na drobne koščke. V kozarec ali skodelico izmenično polagajte plast jogurta, plast marelic in žličko medu. Postopek ponavljajte, dokler ne napolnite kozarca oziroma vam ne zmanjka sestavin.
Nasvet: To sladico lahko brez problema uživate tudi med obroki, saj je sestavljena iz samih zdravih sestavin. Prav tako lahko uporabite drugo sadje, ki ga imate na voljo.
Sadni jogurti iz trgovin so polni sladkorja in vsebujejo zelo majhen delež sadja.