Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 5. december 2015 / 15:22

Kapitalizem in podnebje

Kapitalizmu že od srede 19. stoletja (od Komunističnega manifesta naprej) prerokujejo, da bo propadel. Pa še ni. V začetku 21. stoletja ga morda bolj kot njegovi razredni nasprotniki ogrožajo podnebne...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 30. december 2017 / 20:01

Zapeljal s ceste in se prevrnil

Praprotno – Zunaj naselja Praprotno pri Škofji Loki je minulo sredo voznik z osebnim avtomobilom zapeljal s cestišča in se prevrnil. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali mesto nesreče, odklopili a...

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:01

Nekaj davčnih novosti v novem letu

Tudi v prihodnjem letu se obetajo nekatere davčne novosti. Med vidnejšimi je večje neto izplačilo božičnice in pravičnejši sistem dodatne davčne olajšave.

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:00

Na brniškem letališču izjemna rast prometa

Iztekajoče se leto si bodo v Fraportu Slovenija zapomnili po presežkih, ki so jih zabeležili.

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:00

Ob pozebi so v sadovnjaku tudi kurili

Na kmetiji Pr' Štrith' v Podbrezjah se ukvarjajo s sadjarstvom, živinorejo in poljedelstvom. Ob letošnji pozebi so v sadovnjaku tudi kurili. »Izkušnja je bila odlična – učinkovita in dokaj poceni,« po...

Šport / sobota, 30. december 2017 / 18:45

Ledene risanke na kranjskem ledu

Kranj – V Drsalnem klubu Kranj so minulo sredo pripravili sedaj že tradicionalno novoletno revijo, ki je tokrat potekala pod naslovom Ledene risanke. Mladi drsalci so skupaj s trenerji in nekaterim...