Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 24. november 2017 / 09:31

Žičničarji pognali naprave

V Kranjski Gori in na Krvavcu z današnjim dnem začenjajo letošnjo smučarsko sezono.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Mojster čarovnij

Čarovnik Brane navdušuje staro in mlado s čarovniškimi triki.

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Lan in Nadja

Lan Dan Kerštanj in Nadja Arhar sta mlada obetavna plesalca, ki sta pred kratkim sodelovala v posebni predstavi – bila sta gosta Čarovnika Braneta v jeseniškem g...

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Unikatni nakit Timajana

Mladi jeseniški oblikovalki nakita Maja Klinar in Tina Pivar navdušujeta s svojimi unikatnimi izdelki.

Zanimivosti / petek, 2. maj 2008 / 07:00

V Jelendolu obeležje družini Born

Številni domačini in Tržičani so na posebni slovesnosti v gasilskem domu v Jelendolu priljubljeni in preprosti grofici Elizabeti Born čestitali za rojstni dan.

Kranj / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Delavcem ostaja le negotovost

Iskraemeco, svetla prihodnost ali zvezda, ki ugaša, je bila iztočnica okrogle mize, ki jo je minuli teden pripravil kranjski odbor SD.