Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 9. december 2009 / 07:00

V gostinstvu je prihodnost

Svetovalnim delavkam iz gorenjskih in nekaterih ljubljanskih osnovnih šol so na Bledu predstavili prednosti poklicev v gostinstvu in turizmu.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 12. avgust 2018 / 18:48

S svojim poslanstvom je spreminjala svet

Marija Helena, kasneje sestra Rafaela Vurnik, je bila mlajša sestra znanega arhitekta Ivana Vurnika. Kot mlada uršulinka je pred drugo svetovno vojno odšla v Bangkok, kjer je ustanovila in vodila veli...

GG Plus / nedelja, 12. avgust 2018 / 18:46

Postregla vas bosta Gorenjca

Gostišče Mangrt v Logu pod Mangartom je bilo že dve leti zaprto, ko je njegov šarm začutila mlada ekipa in ponovno odprla vrata. Vodji gostišča sta Gorenjca Blaž Krštinc in Teja Komuškič, ki cenita to...

Zanimivosti / nedelja, 12. avgust 2018 / 18:42

Zaračunavanje na urgenci

Že več zdravstvenih ustanov po Sloveniji, ki imajo urgentne službe, je začelo zaračunavati nenujne storitve na urgenci. Nazadnje je ta odločitev prišla iz celjske bolnišnice. Ali tak ukrep...

GG Plus / nedelja, 12. avgust 2018 / 18:41

Karel Mauser, najplodovitejši pisatelj v emigraciji

Minilo je sto let od takrat, ko se je 11. avgusta 1918 na Bledu rodil pesnik in pisatelj Karel Mauser. Kot član protikomunistične milice se je kot bolničar udeležil bojev na Turjaku. Preživel je ob...

Zanimivosti / nedelja, 12. avgust 2018 / 18:39

Samo da se vrti

Samo da se vrti, si je najbrž mislil Patrik Jamnik iz Poljan, ko je na Dnevu oglarjev na Starem vrhu preizkušal 68 let star brusilnik nožev. Na Stari vrh ga je pripeljal Silvester Čemažar iz Novako...