Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 20. november 2013 / 12:21

Tanja odgovarja

Rada in redno prebiram vaše odgovore in ne pišem prvič, ampak imam vseeno vprašanj še mnogo. Najraje bi jokala od jeze, sama pri sebi preklinjam, da me morejo skoraj vsak dan moji najdražj...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:48

Norvežani

Gostimo dijake partnerske šole iz Vossa na Norveškem. Naši stiki so dolgoletni in obojestranski. Sama sem bila že večkrat na njihovi šoli, kadar imamo goste, jih vedno vzamem k pouku in z njimi pre...

Zanimivosti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:47

Dr. Fig

»Le kaj je tistega dne mi bilo, da v čolnič sem spustil se z neba tako. Na štriku visela sva z Julijo oba, kot dva akrobata iz Sloven'je doma,« je spesnil tu prisotni pesnik. Na plavalnem mitingu B...

GG Plus / nedelja, 5. februar 2023 / 16:44

Strogi tunjiški župnik Jakob Razboršek

Župnik Jaka je z vso vnemo preganjal tiste ženske, ki so se našemile v maškare. Za neodpustljiv greh je štel posebno tistim ženskam, ki so si upale preobleči v moške. Vse te »grešnice« so...

Zanimivosti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:42

Na Bledu gostijo razstavo maket

Bled – V prostorih blejske knjižnice v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled je do konca februarja na ogled razstava maket, ki so jih ustvarili člani društva Svet v malem iz Kranja. Njihova osrednj...

GG Plus / nedelja, 5. februar 2023 / 09:58

Več duševnih motenj pri mladih

Število oziroma pogostost duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih v slovenski in nasploh v zahodni družbi narašča. Kar težko je na prvi pogled verjeti, da se to povezuje z blaginjo. Pretresa nas t...