Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 29. december 2014 / 00:57

Podjetnost

Pravijo, da je podjetnost tista žilica, ki jo imamo ali pa ne. Zagotovo se je veliko lahko priučimo, če imamo možnost. Možnosti dobimo v okoljih, kjer se nahajamo: v šoli, družini, klubih, društvih...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 17:25

Še ena potrjena okužba na Jesenicah

Po zadnjih podatkih so v soboto, 6. junija, v Sloveniji potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Zadnja Valiconova javnomnenjska raziskava kaže na nekoliko nižjo skrb za posledice v gospodarstv...

GG Plus / nedelja, 7. junij 2020 / 15:14

Primož Žontar s čebelami in malim kruhkom

Pri Sv. Duhu pri Škofji Loki se je 7. junija 1858 rodil kajžarju Jožefu in Mariji, rojeni Vilfan, čebelar in rezbar Primož Žontar. Umrl je 21. junija 1934 v Kranju, kjer so njegovi potomci izredno...

Nasveti / nedelja, 7. junij 2020 / 15:13

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Žiri / nedelja, 7. junij 2020 / 12:10

Začeli usposabljati prostovoljce

Žiri – V Občini Žiri so se že pred časom pridružili humanitarnemu projektu Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata Mreža in s katerim si prizadevajo povečati mobilnost starejših in gibalno oviranih ose...

Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 12:09

Virus spremenil naše navade

Med epidemijo covida-19 se je zmanjšalo nakupovanje živil v večjih nakupovalnih središčih in na tržnicah, povečalo pa nakupovanje po spletu z dostavo na dom in pri lokalnih ponudnikih.