Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so zdrava in vsestranska jed. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Z ovsenimi piškoti in ovseno kašo zagotovo ne boste zgrešili.

Za pripravo ovsenih pi­škotov potrebujete: 70 g rjavega sladkorja, 100 g masla ali margarine, 140 g ovsenih kosmičev, 200 g moke, 1 ve­čje jajce, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žlico kakava, 100 g čokolade, 100 g suhega sadja, 2 žlici medu, malo cimeta in mletih klinčkov.

Priprava: Sesekljajte čokolado in suho sadje. Moko pomešajte s pecilnim praškom. Maslo, sladkor, vaniljev sladkor penasto umešajte, dodajte jajce ter cimet, klinčke, kakav in med. Vse dobro premešajte. Masi postopoma dodajte moko. Nazadnje vmešajte še ovsene kosmiče, čokolado in suho sadje. Testo pu­stite počivati trideset minut na hladnem. Oblikujte majhne kupčke ter jih odlagajte na papir za peko ali pomaščen pekač. Piškote pecite v vnaprej segreti pečici pri temperaturi 180 °C približno 15 minut, da se lepo zapečejo.

Nasvet: Uporabite lahko katerokoli suho sadje. Priporočam vam fige, slive in rozine. Ovseni kosmiči dajo piškotom dober, hrustljav okus, hkrati pa so odlična alternativa moki.

Za pripravo ovsene kaše za eno osebo potrebujete: 3 dl mleka, 4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev, ščep soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico medu.

Priprava: Osoljeno mleko zavrite, dodajte sladkor in ovsene kosmiče. Ob stalnem mešanju kuhajte kašo deset minut. Kašo postrezite v skodelico in povrhu pokapljajte z medom.

Nasvet: Za dober in še bolj kremast okus lahko kuhani kaši vmešate zmečkano banano. Dobili boste hranljiv obrok, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 7. december 2010 / 07:00

Dobre pol metra in 8500 strani

Žirovski občasnik (ŽO), ki velja za enega najbolj prepoznavnih domoznanskih zbornikov na Gorenjskem in v Sloveniji, je dopolnil trideset let. Miklavž 2010 pa je Žirovcem prinesel nov, letošnji zvezek,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 24. julij 2018 / 18:29

Četrt stoletja Krawala

Ljubitelji udarne glasbe so se ta konec tedna ponovno zbrali na idilični jasi na Jesenovcu v bližini Železnikov, kjer je potekal jubilejni, že petindvajseti festival Krawal.

Nasveti / torek, 24. julij 2018 / 16:06

Kanarčki

Otoki večne pomladi je najpogosteje uporabljen izraz za Kanarske otoke ali kanarčke, kot pogosto rečejo ljudje. Lega v Atlantiku in stalni vetrovi pasati so razlog za njihovo posebno klimo. Otok je...

Kronika / torek, 24. julij 2018 / 15:58

Potrdili kazen za uboj partnerja

Višje sodišče je potrdilo trinajstletno zaporno kazen Jeseničanki Patriciji Cenček.

Rekreacija / torek, 24. julij 2018 / 15:56

Kolesarsko potepanje po Solnograškem (2. del)

Kolesarjenje smo nadaljevali proti Solnograškim jezerom. Precej časa smo kolesarili po stezi, ki je nastala, ko so ukinili železnico, ki je povezovala mesti Salzburg in Bad Ischel. Prvi dan smo zak...

Rekreacija / torek, 24. julij 2018 / 15:56

Vadba za zdravo hrbtenico

Z bolečinami v hrbtenici se srečuje vse več ljudi. Najpogostejša je bolečina v križu, s katero se po statistiki vsi srečamo vsaj enkrat v življenju. Za akutno bolečino je kriva prevelika mehanska o...