Dvosedežnico Šimnovec bo nadomestila rabljena štirisedežnica, katere vzdrževanje naj bi bilo za lastnike bistveno cenejše.

Sedežnica na Veliki planini bo

Tako so kljub obširni razpravi o smiselnosti vlaganj in strategiji Velike planine, ki je Občina še vedno nima, v sredo odločili kamniški svetniki. Občina bo družbo Velika planina dokapitalizirala z 800 tisoč evri, s tem pa bodo kupili rabljeno štirisedežnico, ki naj bi bila obnovljena in vgrajena že do poletne sezone.

Kamnik – Kamniški svetniki so na sredini izredni seji občinskega sveta odločali o tem, ali bo stara dvosedežnica Šimnovec, ki jo je inšpektor za promet, energetiko in prostor v začetku decembra lani zaradi dotrajanosti zaustavil, dobila nadomestilo v obliki nove ali rabljene sedežnice ali pa sploh nobene.

»Za ohranjanje in predvsem povečevanje obsega dejavnosti je zamenjava na­prave nujna. S sedežnico je zagotovljen prevoz do vrha planine in je le nadaljevanje poti obiskovalcev, ki na planino prispejo z nihalko. Med temi je več kot polovica tujcev, ki pa niso vedno oprem­ljeni za daljšo hojo. Sedežnico potrebujemo za nadaljnji razvoj družbe in turizma na planini, hkrati pa je taka oblika transporta tudi najbolj ekološka. Nove sedežnice stanejo okoli tri milijone evrov, ker pa tega denarja Občina nima, že leto dni na trgu spremljam rabljene naprave, ki jih je mogoče kupiti že za okoli 400 tisočakov,« je svetnike nagovoril direktor družbe Velika planina Dušan Bombač, ki zaradi boljših poslovnih uspehov družbe v zadnjih letih sicer uživa veliko zaupanje vodstva Občine in svetnikov.

Kljub vsemu se je – kot smo vsakokrat, ko je na dnevnem redu seje točka o Veliki planini, že vajeni – o temi razvila obširna razprava. Svetniki so občinski upravi očitali, da jih vedno postavlja pred dejstvo in v t. i. »gasilske akcije«, ko morajo o pomembnih in dragih stvareh odločati v zelo kratkem času, kar je posledica dejstva, da Občina o Veliki planini še vedno nima jasne strategije. Med pomisleki je bilo slišati tudi vprašanja, zakaj kupovati rabljeno sedežnico, ki naj bi bila le osem let mlajša od obstoječe, zakaj ne bi sedežnice zamenjali s prevozom s konjskimi vpregami ali mini busi in kdaj bo Občina že nehala vlagati svoj denar v to vrečo brez dna, kakor radi imenujejo Veliko planino.

Kljub vsemu so na koncu z le enim glasom proti sprejeli sklep, da bo občina v več delih dokapitalizirala družbo z 800.000 evri. Polovico bi porabili za nakup do­brih dvajset let stare štirisedežnice (bila naj bi najcenejša za vzdrževanje, obratovala pa bi lahko nadaljnjih 15 let), polovico pa za obnovo naprave, njeno postavitev ter odstranitev dosedanje dvosedežnice. Objavili bodo javni razpis, pridobiti pa bo treba tudi gradbeno dovoljenje in vso ostalo dokumentacijo. A sedežnica naj bi bila nared že do začetka poletne sezone, ko je Velika planina najbolj obiskana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 21. maj 2015 / 14:40

Tatovi v bohinjskih planinah

Bohinj – Blejski policisti so pred dnevi na bohinjski planini Konjska dolina obravnavali več vlomov v vikende. V najmanj enega je neznani storilec z naviranjem vrat vlomil v zadnjem tednu. Storilec...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Anketa: Kavcija za plastenke

Tudi v Sloveniji zadnje čase razmišljamo o tem, da bi v trgovinah za vrnjene plastenke in pločevinke obračunali kavcijo. Hrvatje imajo to urejeno že vrsto let. Bi pri nas to sploh uspelo?

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Tračani so imeli beli dan

Stari vrh - V Krajevni skupnosti Trata je druženje na snegu postalo že tradicionalno, tudi letos pa se je prek devetdeset pogumnih fantov in deklet odločilo, da se spusti med vel...

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Živeti s plesom

Gospoda Franja Ambroža iz Stražišča pozna marsikateri Gorenjec, med slovenskimi plesnimi učitelji pa je prava starosta slovenskega plesa, saj pleše že več kot petdeset let.

Nasveti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Zgladimo gubice

Gubice in gube so večna nadloga, ki ženskam krade spanec, dobro voljo, energijo, optimizem, nenazadnje pa tudi velike količine denarja. Čeravno jih moški navadno še opazijo ne ali pa se jim zdijo simp...

Gospodarstvo / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Kmetija brez rož ni prava

Ivanka Smrkolj na kmetiji živi in dela že vse življenje, kar trideset let pa je vodila tudi Društvo podeželskih žena Lukovica. Lani je bila nominirana za kmetico leta.