Štručke iz polnozrnate moke

Ste si tudi vi obljubili, da boste v novem letu bolj zdravo jedli, se gibali in morda izgubili kakšen kilogram? Štručke iz polnozrnate moke so zelo dober nadomestek kupljenemu belemu kruhu s polno aditivi in dodatki. Pri pripravi štručk boste s presejevanjem moke odlično razgibali sklepe na rokah in imeli domači brezplačni fitnes.

Za pripravo štručk po­trebujete: 30 dag pšenične polnozrnate moke, 30 dag črne moke, 0,5 dl mleka, 3 dl vode, košček masla ali 2 žlici oljčnega olja, ščep soli, 2 dag kvasa (polovica kocke), žlica medu.

Postopek: Najprej pripravite kvasni nastavek: v 0,5 dl mlačnega mleka zmešajte med, žlico moke in kvas ter premešajte. Obe vrsti moke večkrat presejte. Skupaj ju zmešajte v skledi in na sredini naredite jamico. Mešanico moke ob robu posolite. Kvasni nastavek zlijte na sredino jamice in prilivajte toplo vodo, ki ste ste ji dodali raztopljeno maslo ali olje. Zamesite redko, toplo testo, ki naj vzhaja eno uro. Testo znova pregnetite in ga razvaljajte ter razrežite na več manjših kvadratov. Vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Štručke polagajte na peki papir. Pu­stite jih na toplem še 45 minut in jih po­stavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: Polnozrnata moka vsebuje velik delež otrobov, vitaminov in mineralov, je temnejše barve in ima grobo sredico. Za bolj mehak kruh je priporočljivo, da jo kombiniramo z belo ali črno moko. Po želji lahko testu dodate tudi semena ali grobo narezane orehe.

Štručke so še posebej odlične v kombinaciji s tuninim namazom. Za pripravo tega na osebo potrebujete: 1 pločevinko tune (80 g), 1 žlico (lahkega) sirnega namaza, 1 žlico majoneze, 2 olivi.

Postopek: tuno odcedite, olivi narežite na majhne koščke ter vse sestavine skupaj dobro zmešajte, da se med seboj povežejo. Po že­lji lahko dodate tudi začimbe ali zelišča (peteršilj, bazilika, česen, drobnjak …)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za goveje meso. Reprezent...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 15. marec 2014 / 23:37

Listina namesto prevoznice

Za prevoz lesa iz zasebnih gozdov bo do konca aprila prihodnje leto zadoščala Listina o uporabi in prometu z gozdnimi lesnimi sortimenti.

Škofja Loka / sobota, 15. marec 2014 / 23:31

Smeti so postale zelo drage

Podražitev odvoza odpadkov vsem v občini Škofja Loka ni pogodu, zlasti še, ker je bilo podjetje Saubermacher na razpisu izbrano kot najcenejši ponudnik.

Jesenice / sobota, 15. marec 2014 / 23:28

Pol stoletja smučišča Španov vrh

Jesenice – Edino jeseniško smučišče Španov vrh letos praznuje petdesetletnico. Kot je dejal direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar, je žičnica začela obratovati decembra 1964, zato načrtuje...

Šenčur / sobota, 15. marec 2014 / 23:16

Jezni zaradi kanalizacije

Stanovalci Mačkovega naselja in dveh stanovanjskih blokov na Pipanovi cesti od Občine Šenčur terjajo čim hitrejšo sanacijo neurejenega kanalizacijskega sistema, zaradi katerega jim pogosto poplavlja k...

Kamnik / sobota, 15. marec 2014 / 23:15

Sanirali bodo plaz na Zadnjem vrhu

Kamnik – Občina Kamnik se je lotila sanacije plazu na Zadnjem vrhu pod lokalno cesto Tunjiška Mlaka–Tunjice. Za zavarovanje ceste in bližnjega gospodarskega območja ter sanacijo nižje ležečega labi...