Štručke iz polnozrnate moke

Ste si tudi vi obljubili, da boste v novem letu bolj zdravo jedli, se gibali in morda izgubili kakšen kilogram? Štručke iz polnozrnate moke so zelo dober nadomestek kupljenemu belemu kruhu s polno aditivi in dodatki. Pri pripravi štručk boste s presejevanjem moke odlično razgibali sklepe na rokah in imeli domači brezplačni fitnes.

Za pripravo štručk po­trebujete: 30 dag pšenične polnozrnate moke, 30 dag črne moke, 0,5 dl mleka, 3 dl vode, košček masla ali 2 žlici oljčnega olja, ščep soli, 2 dag kvasa (polovica kocke), žlica medu.

Postopek: Najprej pripravite kvasni nastavek: v 0,5 dl mlačnega mleka zmešajte med, žlico moke in kvas ter premešajte. Obe vrsti moke večkrat presejte. Skupaj ju zmešajte v skledi in na sredini naredite jamico. Mešanico moke ob robu posolite. Kvasni nastavek zlijte na sredino jamice in prilivajte toplo vodo, ki ste ste ji dodali raztopljeno maslo ali olje. Zamesite redko, toplo testo, ki naj vzhaja eno uro. Testo znova pregnetite in ga razvaljajte ter razrežite na več manjših kvadratov. Vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Štručke polagajte na peki papir. Pu­stite jih na toplem še 45 minut in jih po­stavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: Polnozrnata moka vsebuje velik delež otrobov, vitaminov in mineralov, je temnejše barve in ima grobo sredico. Za bolj mehak kruh je priporočljivo, da jo kombiniramo z belo ali črno moko. Po želji lahko testu dodate tudi semena ali grobo narezane orehe.

Štručke so še posebej odlične v kombinaciji s tuninim namazom. Za pripravo tega na osebo potrebujete: 1 pločevinko tune (80 g), 1 žlico (lahkega) sirnega namaza, 1 žlico majoneze, 2 olivi.

Postopek: tuno odcedite, olivi narežite na majhne koščke ter vse sestavine skupaj dobro zmešajte, da se med seboj povežejo. Po že­lji lahko dodate tudi začimbe ali zelišča (peteršilj, bazilika, česen, drobnjak …)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 26. december 2012 / 07:00

Tradicionalna dvanajsta Predbožična tura

December mogoče ni ravno kolesarski mesec, vendar se moramo spomniti, da imamo v naši deželi tudi Primorsko.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:27

Vztrajajo pri tožbi

Adria Airways Tehnika vztraja pri tožbi zoper ustanoviteljico Adrio Airways za 8,78 milijona evrov in zamudne obresti, kar po besedah direktorja Adrie Airways Tehnika Maksimiljana Peleta znaša že okol...

Slovenija / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:26

Pojavile so se ošpice

Pri šestih od štirinajstih bolnikov v Sloveniji, pri katerih se je pojavil sum na ošpice, je bolezen že laboratorijsko potrjena. Za bolezen ni posebnega zdravila, zdravi se simptomatsko. V letu 2013 j...

Radovljica / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:23

Obletnica posvetitve oltarja

Na Brezjah bodo v ponedeljek sklenili letošnje leto jubilejev.

Humor / ponedeljek, 8. december 2014 / 14:44

Južni tok bo

Čeprav je naš severni svet obšla novica, da se je Putinov Vlado odločil, da tako imenovanega Južnega toka ne bo, se v Sloveniji že razvija civilna iniciativa »Ruski plin ne bo hin«.

GG Plus / ponedeljek, 8. december 2014 / 14:39

Vrtim se okrog srajce

Petja Zorec je Radovljičanka, oblikovalka oblačil, asistentka na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Nazadnje je osvojila nagrado za inovacijo pelerine za osebe na invalidskem vozičku, že pred...