Štručke iz polnozrnate moke

Ste si tudi vi obljubili, da boste v novem letu bolj zdravo jedli, se gibali in morda izgubili kakšen kilogram? Štručke iz polnozrnate moke so zelo dober nadomestek kupljenemu belemu kruhu s polno aditivi in dodatki. Pri pripravi štručk boste s presejevanjem moke odlično razgibali sklepe na rokah in imeli domači brezplačni fitnes.

Za pripravo štručk po­trebujete: 30 dag pšenične polnozrnate moke, 30 dag črne moke, 0,5 dl mleka, 3 dl vode, košček masla ali 2 žlici oljčnega olja, ščep soli, 2 dag kvasa (polovica kocke), žlica medu.

Postopek: Najprej pripravite kvasni nastavek: v 0,5 dl mlačnega mleka zmešajte med, žlico moke in kvas ter premešajte. Obe vrsti moke večkrat presejte. Skupaj ju zmešajte v skledi in na sredini naredite jamico. Mešanico moke ob robu posolite. Kvasni nastavek zlijte na sredino jamice in prilivajte toplo vodo, ki ste ste ji dodali raztopljeno maslo ali olje. Zamesite redko, toplo testo, ki naj vzhaja eno uro. Testo znova pregnetite in ga razvaljajte ter razrežite na več manjših kvadratov. Vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Štručke polagajte na peki papir. Pu­stite jih na toplem še 45 minut in jih po­stavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: Polnozrnata moka vsebuje velik delež otrobov, vitaminov in mineralov, je temnejše barve in ima grobo sredico. Za bolj mehak kruh je priporočljivo, da jo kombiniramo z belo ali črno moko. Po želji lahko testu dodate tudi semena ali grobo narezane orehe.

Štručke so še posebej odlične v kombinaciji s tuninim namazom. Za pripravo tega na osebo potrebujete: 1 pločevinko tune (80 g), 1 žlico (lahkega) sirnega namaza, 1 žlico majoneze, 2 olivi.

Postopek: tuno odcedite, olivi narežite na majhne koščke ter vse sestavine skupaj dobro zmešajte, da se med seboj povežejo. Po že­lji lahko dodate tudi začimbe ali zelišča (peteršilj, bazilika, česen, drobnjak …)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 8. junij 2019 / 16:03

Ko nevarno oteče ...

Pred nedavnim je bil dan bolnikov s hereditarnim angioedemom (HAE), redko boleznijo, ki jo ima eden na petdeset do sto tisoč bolnikov. V Sloveniji poznamo približno 25 bolnikov. Diagnozo je težko post...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 7. april 2013 / 07:00

Zmeren potresni sunek z žariščem v bližini Litije

Ljubljana - Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 13.20 zabeležili zmeren potresni sunek. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 17 kilometrov vzhodno od Ljubl...

Zanimivosti / nedelja, 7. april 2013 / 07:00

Vozilo za gašenje v predoru

V PGD Bistrica pri Tržiču so ta teden uradno predali namenu gasilsko vozilo za reševanje v predoru Ljubelj. Prihodnji petek ga bodo preizkusili tudi v reševalni vaji.

GG Plus / nedelja, 7. april 2013 / 07:00

Vse o imenih v Sloveniji

Kaj je pravzaprav ime, ki ga nosimo? »Ime je beseda (ali več besed), ki se uporablja za določevanje posameznega človeka, torej za razlikovanje posameznika od drugih ljudi. Uporabljamo ga za klic,...

GG Plus / nedelja, 7. april 2013 / 07:00

Bo še kdaj pomlad?

Vam stavek »še bo kdaj pomlad« zveni nekam znano? Najbrž ne. To je naslov pozabljenega filmskega scenarija, ki ga je leta 1950 napisal France Bevk; po njem je bil posnet film, imenovan po Trstu,...

Nasveti / nedelja, 7. april 2013 / 07:00

Človeške glave v cekarju

Za praznike sem dobila imenitno darilo. Poldrugi kilogram pljučne pečenke kot spomin na šibeniške prigode pred desetimi leti. Ko smo plačali zapitek v kavarni nasproti katedrale, od 2001 na Unesc...