Brez glutena – a s palčkami
Kdor je gledal prenos tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, je gotovo osupnil ob blišču prostorov, ki sta bila scenarij obeh baletnih vložkov. ORF je baletna prizora posnela v Stadtpalais Liechtenstein (Mestni palači Liechtenstein), ki je lastnina knežje družine liechtensteinske. Liechtenstein je šesta najmanjša državica na svetu, stisnjena med Avstrijo in Švico, a velika davčna oaza. Palačo, ki so jo začeli graditi 1691 in velja za enega najlepših baročnih biserov Dunaja, so obnavljali od 2009-2013 in restavratorji so za zunanjimi in notranjimi stenami našli marsikaj skritega. Stavba je zdaj sodobno ojačana in ima tri nadstropja globoko klet za zbirke umetnin, saj veljajo sedanji knez in njegovi predniki v štirih kolenih za izjemne zbiralce. Pred obnovo je bil v palači tudi muzej, ki pa ga zdaj več ni. Razkošna palača z vsemi dosežki uprizoritvene tehnike je na voljo za »vrhunske dogodke« in krepko stane. Običajni smrtniki si lahko ogledajo razstavne prostore z deli od baroka do biedermayerja le dva petka v mesecu v popoldanskih urah. Obvezna je najava, za sprehod med umetninami pa je treba odšteti več kot dva desetaka … Ker moji načrti že sežejo v pomlad, vem, da bom začela s črko A. Z znamenito dunajsko Albertino, v kateri bo od srede marca na ogled zbirka njenega ustanovitelja. Morda bo čas tudi za y – za yamm! Zapeljivo restavracijo za vegetarijance, vegane, za tiste, ki ne smejo ne laktoze ne glutena. Že preizkušeno, samopostrežno, a ne ravno poceni. Pri blagajni gre vse na tehtnico!
Rezanci brez glutena
Za 4 osebe potrebujemo: 1 zavitek riževih rezancev (250 g), 100 g tenko narezanega kitajskega zelja, 1 nariban korenček, 1 piščančje prsi, 3 jajca, 30 g olja, 1 žlico sezamovega olja (če ga imamo), 30 g belega vina, 50 g sojine omake, 1 mlado čebulico.
Rezance pripravimo po navodilu.
Jajca razžvrkljamo, na razgretem olju spečemo omleto in jo prihranimo.
V isto ponev damo še preostalo olje in na njem zlatorumeno prepražimo na majhne koščke narezane piščančje prsi. Dodamo zelje in mešamo še minuto. Pridamo še korenček in mešamo dobro minuto. Prilijemo vino, počakamo, da izpari, in dodamo sojino omako. Nato še dobro odcejene rezance, in nekaj minut pražimo na močnem ognju. Mlado čebulico drobno sesekljamo, omleto razrežemo na rezance in oboje potresemo po jedi. Ponudimo z jedilnimi palčkami – a gre tudi z vilicami.
Kitajsko zelje v solati
Za 4 osebe potrebujemo: polovico glavice kitajskega zelja, 1 pomarančo, 1 jabolko, blag kis, oljčno olje, sol, poper, 1 ščep čilijevih kosmičev, 2 žlici sojine omake, 1 žlico limoninega soka.
Zelje narežemo, ga operemo in osušimo. Pomarančo olupimo, razdelimo na krhlje, ki jih filetiramo. Sok ujamemo v skledico. Jabolko umijemo, ga narežemo na četrtinke in nato na tenke ploščke ter ga takoj pokapamo z limoninim sokom.
Iz kisa, olja, sojine omake, popra, soli, čilija in pomarančnega soka naredimo preliv. Zelje razporedimo na velik globok krožnik ali v plitvo skledo, ga oblijemo s prelivom in okrasimo z režnji pomaranče in jabolka. Ponudimo kot predjed.
Pa dober tek!