Kuhančki
Pripravljam stojnico in miniaturno obrežje zlate obale. Vedrica, v kateri je bilo 30 zamorčkov ali nekaj kil pomaranč, se spremeni v razkošno zlato posodo, ko jo ovijem s tenko zlato folijo, ki se imenitno drapira. Dobila sem jo pri cvetličarju. Nekaj prozornega lepilnega traku, da se kje ne pokaže plastika. Močne veje okrasne jelke, sestričnin dar, kar vabijo praznične obešančke. Beli, zlato poškrobljeni metuljčki, sem in tja kakšna zlata bunkcica in krhki okraski kot zlate silhuete. Star, počen visok lesen pladenj dobi zlato obrobo. Bo mivke s savskega obrežja dovolj? Zaprši in dve jakobovi školjki se pozlatita. Napol ju zakopljem v pesek. Stara skrinjica za nakit bo polna duhovitih misli na zlatem papirju in čokoladnih dukatov. Z dobrim rumčkom bo treba napolniti srčaste stekleničke, oblepljene z zlatimi zvezdicami, ki bodo prav tako molele iz peska – za nasmejan spomin. Ob robu peščene obale v bronasten odtenku čajne lučke, dišeče po jabolkih in cimetu. V temi se iskri srež na bližnjih smrekah. Kuhančki so v termovkah. A kje da stoji tale stojnica? … Na mojem balkonu!
Pomarančni punč (brez alkohola)
Za 4 osebe potrebujemo: 800 ml soka rdečih pomaranč (najboljši je sok iz sveže stisnjenih sadežev), 2 limeti, 2 stroka vanilje, 4 klinčke, 6 žlic tekočega medu.
V lonec damo sok pomaranč in limet, nastrgano sredico vanilje, klinčke in med. Segrejemo, vendar ne sme zavreti. Skozi cedilo natočimo v ognjevarne kozarce in ponudimo z medenjaki. Za tiste, za katere ni punča brez ruma, dodamo na mizo rum v majhni steklenički.
Beli opoj
Za 4 osebe potrebujemo: 1 steklenico belega vina (700 ml), 300 ml belega grozdnega soka, 4 cimetove palčke, 4 kosce lupine neškropljene pomaranče, 4 klinčke, 4 žlice akacijevega medu.
V lonec damo vino, sok in začimbe ter pomarančno lupino v vrečki iz tetra blaga. Ko zavre, zelo zmanjšamo temperaturo in pustimo, da tekočina kuhlja 8 minut. Vzamemo vrečko iz lonca in kuhanček natočimo v nepregorne kozarce ali skodelice s posladkorjenim robom. Ponudimo s sadnim kruhom.
Hruške v rdečem kuhančku
Za 4 osebe potrebujemo: 4 zrele hruške, 2 žlici limoninega soka, 1 l rdečega suhega vina, 250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 2 cimetovi palčki, 5 klinčkov, 2 janeževi zvezdi, 1 strok vanilje, 2 kosca lupinice neškropljene pomaranče, 200 g trsnega sladkorja, 4 rezine pomaranče.
Hruške previdno olupimo, da ne poškodujemo peclja. Z nožičem na dnu sadeža odstranimo peške. Hruške damo v visoko posodico, zalijemo z vodo, da so povsem pokrite, nato pridamo še 2 žlici limoninega soka.
Začimbe damo v začimbno vrečico iz bombaža in položimo na dno lonca. Prilijemo vino in dodamo sladkor. V tekočino vložimo hruške in zavremo. Kuhljamo, dokler hruške niso kuhane. 5 minut, preden so hruške kuhane, dodamo 4 rezine pomaranče. Neškropljene pomaranče. Previdno dvignemo iz zavretka začimbno vrečico in pustimo, da se hruške in pomarančne rezine v tekočini ohladijo, najbolje čez noč. Hruške ponudimo z vaniljino kremo ali vaniljinim sladoledom. Preostali kuhanček prihranimo in ga samo precedimo in segrejemo, preden postrežemo z njim.