Kruh na triindvajset načinov
V Lončarjevem muzeju v Podborštu so v četrtek pripravili zanimivo razstavo in pokušino kar triindvajsetih vrst kruha, ki so ga spekle članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda.
Podboršt – V Lončarjevem muzeju je minuli četrtek dišalo kot že dolgo ne. »Vsaj danes se ne smemo pritoževati nad stanjem v državi, saj ne bomo lačni belega kruha,« se je pošalil Janez Lončar, ki je v svojih prostorih gostil prizadevne članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda.
Društvo od leta 2005 združuje že več kot devetdeset članic s kmetij s celotnega območja občin Komenda in Kamnik z izjemo Tuhinjske doline in kot se rade pohvalijo, jih je iz leta v leto več. Skupaj se družijo, izobražujejo, pa tudi kuhajo, pečejo, tekmujejo in razstavljajo. »Trudimo se, da ohranjamo tudi kulturno dediščino in jedi, ki so jih kuhali in pekli naši predniki. Takšno razstavo smo tokrat pripravile prvič, rade bi pokazale, da kruh ne prihaja le iz trgovskih centrov. Okolje Lončarjevega muzeja je kot nalašč za to,« nam je povedala predsednica društva Cvetka Ristovnik, ki je skupaj z Ireno Pibernik, Joži Svetlin in petindvajsetimi drugimi članicami spekla in razstavila kar triindvajset vrst kruha – belega, črnega, konopljinega, ajdovega z orehi, čebulnega, česnovega, koruznega, sadnega, polbelega, rženega, mlečnega, krompirjevega, kruh s skuto in zelišči … V krušni peči v Lončarjevi domačiji so ga začele peči že dan prej in to ob pomoči navdušenih uporabnikov VDC Sožitje, med prvimi pa ga je takoj po odprtju razstave skupaj s svojimi sodelavci iz občinske uprave poskusil župan Tomaž Drolec.