Med kot zdravilo in darilo
Od Miklavža mi je ostal le še parkelj iz medenega testa, nekaj orehov in domači med, ki sem mu ga naročila in ga kakopak dobila. Ob sprehodu po prazničnih stojnicah se težko uprem medici, stari pijači, ki je bila svoj čas na Kranjskem bolj razširjena od vsake druge.
Nič čudnega, da se mi po glavi motajo medene misli. Med je odlično zdravilo in darilo. Fantastično se razume tudi z drugimi začimbami, ki sodijo v praznični čas. V kombinaciji z ingverjem, cimetom, orehi, lešniki, mandlji … poskrbi za zimsko zdravje in prešerno razpoloženje.
Že od nekdaj in povsod po svetu gre med za med. Kako ne bi šel. Yadjour-Veda, prastar zapis o hindujskem zdravilstvu, trdi, da je mogoče podaljšati človekovo življenje do 500 let starosti, če se človek hrani z medom in nekaterimi eliksirji. V dneh, ko gre med še posebej za med, si ga privoščimo brez ovir in na vse načine.
Med z orehi
V ljudskem zdravilstvu so med in orehi že od nekdaj zmagovita kombinacija, vsaj kar se vitalnosti, moči in poskočnosti tiče. Zadnjič mi je človek čislane starosti, ki pa mu je ne bi pripisali, zaupal recept za dolgo življenje in mlade možgane: vsako jutro je potrebno zaužiti osem orehovih jedrc, prelitih z medom. No, lahko si pripravimo tudi orehov med: v kozarec naložimo pest orehovih jedrc in jih prelijemo z dvema decilitroma cvetličnega medu. Počakamo toliko časa, da se med porazporedi med jedrci in ni zračnih mehurčkov, nato kozarec dobro zapremo. Po približno tednu dni med dobi aromo orehov.
Med z ovsenimi kosmiči, mandlji …
Odličen medeno-ovseni praznični ali vsakdanji zajtrk pripravimo povsem preprosto: pol skodelice ovsenih kosmičev prelijemo s toplim mlekom, najbolje ovsenim, in pustimo nekaj minut, da se napihnejo. Dodamo do pol žličke cimeta. Po želji dodamo hruško, ki jo narežemo na koščke in jo vmešamo kosmičem. Posujemo z veliko žlico mandljev ali mandljevih lističev in orehov ter okrasimo z žličko medu.
Med in ingver
Dve večji korenini ingverja očistimo in na drobno naribamo. Nariban ingver zmešamo s pol kilograma domačega medu. Zaužijemo tri žličke pripravka na dan. Pri tem vedno uporabimo plastično ali leseno žličko. To je domala čudežen pripravek, ki se obnese pri vsakovrstnih tegobah z zdravjem. Med drugim zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, deloval naj bi protivnetno, proti aterosklerozi in raku.
Med s cimetom
Vsakodnevno uživanje medu in cimeta krepi imunski sistem ter varuje telo pred bakterijami in virusi. Kombinacija omenjenih začimb se močno obnese pri prehladu, kašlju, bolečih sinusih … V žlico medu natresite četrtino čajne žličke cimeta in to pojejte enkrat na dan, tri dni zaporedoma. Mešanica čajne žličke medu in čajne žličke cimeta, ki jo dodate kozarcu vode in popijete dvakrat na dan, preprečuje nabiranje maščobe v telesu. Užijte jo zjutraj in zvečer. Zdravilni tandem naj bi imel tudi moč pomlajevanja, spodbujanja prebave, blaženja artritisa in vnetega mehurja.
Medica – medeno žganje ali medeno vino …
V našem ljudskem zdravilstvu je veljala medica za zelo zdravo pijačo, ki krepi, čisti in poredi, vrhu tega pa dobro tekne. Star recept svetuje: v pol litra vrele vode daj žlico medu, pusti to še malo prevreti in medica je gotova … Poleg medice so pili pri nas tudi še strden ali trbos, to je bilo žganje, pomešano s strdjo oziroma medico. Medica, ki jo prodajajo na stojnicah, pravzaprav sploh ni prava medica, pač pa medeni liker, ki vsebuje bistveno več alkohola kot prva medica. Prava medica je v bistvu medeno vino, saj je pridobljena iz medu in vode z dodatkom različnih kvasovk, ki povzročijo alkoholno fermentacijo, pri kateri nastanejo alkohol in številne aromatične spojine.