Kaki dobro obrodil, asimina odvrgla plodove
Kranj – Zakonca Irena in Franc Dolhar iz Stražišča sta pred desetimi leti v vrtu ob hiši posadila prvo drevo kakija sorte tipo, pet let kasneje pa še eno. »Pridelek je bil letos zelo dober, na starejšem drevesu ga je bilo okrog 40 kilogramov, na mlajšem pa 25. Poletna vročina ga je nekoliko »oklestila«, odpadlo je veliko plodov, a morda je bilo to še bolje, ker bi sicer zelo krhke veje težko zdržale pod težo plodov,« je dejal Franc in dodal, da bosta z ženo pridelek še pred znižanjem temperature pod nič stopinj Celzija pobrala, ga zložila v zabojčke in ga postopoma, glede na porabo, zorela na jabolkih sorte voščenka, ki sta jih za ta namen kupila v ekološkem sadovnjaku. Plin, ki ga oddajajo jabolka, namreč omehča sadeže kakija, da postanejo temno rdeči in povsem mehki.
»Drevo kakija je nezahtevno, nima škodljivcev in ga ni treba škropiti. Poleti je zaradi lepega in bogatega listja idealno za vrtno senco, jeseni pa se njegovi listi obarvajo rumeno rdeče in je videti kot pravi »bahač« na vrtu,« je dejal Franc in razkril, da ima na vrtu že nekaj let tudi asimino, ki je pri nas manj poznana in redka sadna vrsta. Letos je prvič cvetela, a je po suši odvrgla plodove.