Kaša iz pepela

Ko začne z mecesnovih iglic izginjati zelena barva in se zdi, kot da bi se drevesa oprašila z zlatom, se pogosto odpraviva k prijateljem na vzhodno Tirolsko v Defereggental in čez Staller Sattel proti Boznu/Bolzanu. Obersee pod sedlom na višini 2052 m se blešči v ju­tranjem soncu, kakšen zlati oktober! Na italijanski strani pa se v dolini iz megličastih kopren tkejo nizki oblaki, ki se prešerno spremenijo v dežek, ta pa v ponorel jez. Vremenska napoved skrajno vodena. Prvo pribežališče kavarna, drugo knjigarna, tretje soba v luštnem gostišču. Četrto: knjiga pripovedk iz Vinschgaua ali Val Venoste po italijansko. Ena za pokušino:

Bilo je jeseni, ko so planšarji že odgnali živino v dolino. Neko noč sta v opustelo planšarsko kočo prišla dva lovca, da bi v njej prenočila. Opolnoči je v kočo stopila planšarica, prižgala ogenj na ognjišču in v kotliču pristavila vodo, v katero je postrgala pepel. Ko je bila sivo črna kaša skuhana, je planšarica prosila lovca, naj se ji pridružita pri večerji. Lovca sta ob pogledu na črnikasto kašo odklonila. Planšarica pa je jadikovala in milo prosila, naj vsaj poskusita. Slednjič sta se lovca omehčala in poskusila. Bila sta več kot presenečena, saj je bila tista pepelasta jed okusna! Ko sta pojedla, je postala planšarica vsa bela. Prisrčno se je zahvalila lovcema, ker sta jo odrešila. Povedala jima je, da je bila v življenju preveč razsipna z mlekom in maslom, pa jo je doletela kazen. Še enkrat je rekla: »Hvala, da ste me odrešila.« Vrata koče so se odprla, bela podoba je bila le še meglica, ki se je razblinila v mesečni noči. … Tudi pri zajtrku slastna bela. Razsipno razkošje namazov in sirov. Ugriznem … zadovoljno čutim, da se ne razblinjam, in ugriznem znova …

Maslo in jabolko

Za 150 g namaza potrebujemo: 100 g mehkega masla, 1 jabolko, zrezano na drobne kocke, 1/2 jabolka, zrezanega na tenke krhlje, 1 žlico limoninega soka, sol, poper, 1 žličko sesekljanega svežega timijana ali peteršilja.

Maslo penasto umešamo. Jabolko olupimo, ga zrežemo na drobne kockice in s timijanom dodamo maslu. Pol jabolka olupimo, zrežemo na tenke krhljiče in pokapamo z limoninim sokom. Zmes namažemo na tenke rezine polnozrnatega kruha in okrasimo s krhljiči.

Rikota in por

Za 200 g potrebujemo: 100 g rikote, 100 g na oljčnem olju popraženega pora, 1 strok česna, sol, poper, 1 zvrhano žlico parmezana, 1 žličko sesekljanega peteršilja, nekaj zrn rdečega popra, kolobarčke sladkih feferonov.

Na oljčnem olju popražimo na tenke kolobarčke narezan por in ohladimo. Česen stremo. Parmezan naribamo. Rikoto dobro umešamo in pridamo naštete sestavine. Solimo in popramo. Namažemo na rezine ajdovega kruha. Okrasimo s kolobarčki feferonov in zrnci rdečega popra.

Skuta z drobnjakom

Za 170 g potrebujemo: 150 g skute, 30 ml smetane, 1 žlico in pol nastriženega drobnjaka, 1 strok česna, sol, 1 ščep kajenskega popra, 1 ščep zmlete kumine, nekaj redkvic in lističev kreše.

Skuto zmešamo s smetano in vmešamo druge sestavine. Namažemo rezine kruha – v Vinschgauu najraje na sadni kruh – in okrasimo z narezanimi redkvicami in lističem kreše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 1. september 2009 / 07:00

Prometna varnost otrok je v rokah odraslih

Pristojni izvajajo ukrepe za večjo prometno varnost otrok ob začetku šolskega leta, starši lahko pomagamo z dobrimi zgledi.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Spet bomo slavili Prešerna

Kranj - Čeprav je 22. julij 1846 manj znan datum v življenju našega največjega pesnika Franceta Prešerna, pa je bil zanj eden najpomembnejših. Takrat mu je namreč cenzurni urad n...

Prosti čas / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Pičlih dvajset za štrukelj

Poletje v Koloseju De Luxe je pestro, Kranjska Gora pa je prejšnji vikend privabila v goste tako ljubitelje harmonike kot dobre kapljice in odlične hrane.

Prosti čas / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Glasbeno poletje na Linhartovem trgu

Četrtkovi večeri v starem mestnem jedru Radovljice so že tretje leto zapored glasbeno obarvani.

Prosti čas / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem o svojih treh dobrih prijateljih, ki so v sanjah imeli nenavadno velike oči. Eden je imel izjemno lepe svetlo modre oči, drugi svetlikajoče se zelene oči, tretji pa velike črne o...

Kultura / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Deva Puri gosti Dalija

V Sloveniji si lahko prvič ogledate več kot dvesto originalnih grafičnih listov iz dveh najobsežnejših Dalijevih opusov - Biblia Sacra in Božanska komedija.