Kaša iz pepela
Ko začne z mecesnovih iglic izginjati zelena barva in se zdi, kot da bi se drevesa oprašila z zlatom, se pogosto odpraviva k prijateljem na vzhodno Tirolsko v Defereggental in čez Staller Sattel proti Boznu/Bolzanu. Obersee pod sedlom na višini 2052 m se blešči v jutranjem soncu, kakšen zlati oktober! Na italijanski strani pa se v dolini iz megličastih kopren tkejo nizki oblaki, ki se prešerno spremenijo v dežek, ta pa v ponorel jez. Vremenska napoved skrajno vodena. Prvo pribežališče kavarna, drugo knjigarna, tretje soba v luštnem gostišču. Četrto: knjiga pripovedk iz Vinschgaua ali Val Venoste po italijansko. Ena za pokušino:
Bilo je jeseni, ko so planšarji že odgnali živino v dolino. Neko noč sta v opustelo planšarsko kočo prišla dva lovca, da bi v njej prenočila. Opolnoči je v kočo stopila planšarica, prižgala ogenj na ognjišču in v kotliču pristavila vodo, v katero je postrgala pepel. Ko je bila sivo črna kaša skuhana, je planšarica prosila lovca, naj se ji pridružita pri večerji. Lovca sta ob pogledu na črnikasto kašo odklonila. Planšarica pa je jadikovala in milo prosila, naj vsaj poskusita. Slednjič sta se lovca omehčala in poskusila. Bila sta več kot presenečena, saj je bila tista pepelasta jed okusna! Ko sta pojedla, je postala planšarica vsa bela. Prisrčno se je zahvalila lovcema, ker sta jo odrešila. Povedala jima je, da je bila v življenju preveč razsipna z mlekom in maslom, pa jo je doletela kazen. Še enkrat je rekla: »Hvala, da ste me odrešila.« Vrata koče so se odprla, bela podoba je bila le še meglica, ki se je razblinila v mesečni noči. … Tudi pri zajtrku slastna bela. Razsipno razkošje namazov in sirov. Ugriznem … zadovoljno čutim, da se ne razblinjam, in ugriznem znova …
Maslo in jabolko
Za 150 g namaza potrebujemo: 100 g mehkega masla, 1 jabolko, zrezano na drobne kocke, 1/2 jabolka, zrezanega na tenke krhlje, 1 žlico limoninega soka, sol, poper, 1 žličko sesekljanega svežega timijana ali peteršilja.
Maslo penasto umešamo. Jabolko olupimo, ga zrežemo na drobne kockice in s timijanom dodamo maslu. Pol jabolka olupimo, zrežemo na tenke krhljiče in pokapamo z limoninim sokom. Zmes namažemo na tenke rezine polnozrnatega kruha in okrasimo s krhljiči.
Rikota in por
Za 200 g potrebujemo: 100 g rikote, 100 g na oljčnem olju popraženega pora, 1 strok česna, sol, poper, 1 zvrhano žlico parmezana, 1 žličko sesekljanega peteršilja, nekaj zrn rdečega popra, kolobarčke sladkih feferonov.
Na oljčnem olju popražimo na tenke kolobarčke narezan por in ohladimo. Česen stremo. Parmezan naribamo. Rikoto dobro umešamo in pridamo naštete sestavine. Solimo in popramo. Namažemo na rezine ajdovega kruha. Okrasimo s kolobarčki feferonov in zrnci rdečega popra.
Skuta z drobnjakom
Za 170 g potrebujemo: 150 g skute, 30 ml smetane, 1 žlico in pol nastriženega drobnjaka, 1 strok česna, sol, 1 ščep kajenskega popra, 1 ščep zmlete kumine, nekaj redkvic in lističev kreše.
Skuto zmešamo s smetano in vmešamo druge sestavine. Namažemo rezine kruha – v Vinschgauu najraje na sadni kruh – in okrasimo z narezanimi redkvicami in lističem kreše.