Na Vovkovo službovanje v Tržiču spominjajo mnogi predmeti, med njimi tudi mašni plašč.

Vovkova razstava v Tržiču

Tržič – V Jožefovi dvorani župnišča v Tržiču bo še do nedelje, 10. novembra, odprta razstava o življenju in delu ljubljanskega nadškofa Anton Vovka, ki je umrl 7. julija leta 1963, torej pred petdesetimi leti. Anton Vovk, rojen leta 1900 v Vrbi v hiši, kjer se je sto let pred njim rodil pesnik France Prešeren (nadškof Vovk je bil njegov pranečak), je povezan tudi s Tržičem. Med letoma 1926 in 1928 je bil tržiški kaplan, nato pa do leta 1940 tudi župnik. Tega leta ga je tedanji ljubljanski škof Gregorij Rožman imenoval za stolnega kanonika. Na tržiški razstavi so na ogled številni dokumenti in predmeti, povezani z Vovkovim delovanjem v Tržiču, pa tudi večinoma tragičnimi dogodki iz njegovega kasnejšega življenja do prezgodnje smrti. Na Vovka kot tržiškega kaplana in kasnejšega župnika spominja tudi njegov doprsni kip na pokopališču. (Neznani storilec je v petek ponoči ukradel t.i. Vovkov kelih, o čemer pišemo na kroniki.)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 24. maj 2016 / 11:24

Razposajeno slovo od šole

Okrog 1100 maturantov se je v petek tudi na Koroški cesti v Kranju pridružilo svojim vrstnikom v več kot sedemdesetih mestih v Sloveniji in v tujini pri plesanju tradicionalne četvorke.

Objavljeno na isti dan


Komenda / sreda, 21. januar 2015 / 16:18

Praznik kolin na Gori

Gora pri Komendi – Člani Turističnega društva Komenda so tudi letos na Koželjevi domačiji pripravili praznik kolin. S še posebej velikim zanimanjem so mesarje in gospodinje pri delu opazovali šesto...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 21. januar 2015 / 16:03

Zdrahe taksistov na letališču

Lanska odločba agencije za varstvo konkurence je še podžgala spore med taksisti zaradi prevoza potnikov z brniškega letališča. Problematiko bo pristojno ministrstvo uredilo s spremembo zakonodaje.

Šenčur / sreda, 21. januar 2015 / 16:02

Na Visokem spet gradijo

Zaradi gradnje primarnega kanalizacijskega omrežja v okviru projekta Gorki bo cesta Visoko–Hotemaže za ves promet predvidoma zaprta mesec dni.

Radovljica / sreda, 21. januar 2015 / 16:01

Človek skromnosti in molitve

Na sobotnih Brezjanskih pogovorih so govorili o osebnosti in delu duhovnika, teologa, profesorja in svetniškega kandidata Anton Strleta.

Razvedrilo / sreda, 21. januar 2015 / 16:01

Meje niso ovira

Kulturno društvo Brdo iz Kranja je uspešno izpeljalo prvi mednarodni folklorni festival veteranov, na šoli v Cerkljah pa so s koncertom Ljubezen živi obujali spomine na nedavno gostovanje na Češkem.