Druga letina vina Bohinc
V Bohinju bodo letos pod vodstvom Krsta Tripiča iz hotela Tripič že drugič pripravili vino Bohinc.
Bohinjska Bistrica – “Grozdje smo zbrali šele sedaj, v petek pa ga bomo odpeljali h kletarju v Brežice. Kolikšen bo izplen in kakšna bo kvaliteta, bomo videli na martinovanju 9. novembra, ko ga bomo tudi poskusili,” je povedal Krsto Tripič, znani hotelir in gostinec iz Bohinjske Bistrice. Pod Tripičevim idejnim vodstvom je lani namreč nastala prva letina vina Bohinc 2012, za katerega so grozdje prispevali Bohinjci, ki gojijo vinsko trto.
“Ideja se je porodila ob druženju. Gre za popolnoma amatersko pobudo. Lani smo zbrali okoli štiristo kilogramov grozdja, iz katerega je nastalo približno dvesto litrov vina, ki smo ga ustekleničili v steklenice po pol litra. Hitro je pošlo, saj smo ga med sabo razgrabili,” je dejal Tripič, ki je prepričan, da to vino nikoli ne bo naprodaj. Zgodba o bohinjskem vinu je lani celo prerasla do pobude za priznanje bohinjskega vinorodnega okoliš. K temu jih je spodbudil obisk vinarske inšpekcije, ki je reagirala na podlagi zakona o vinu; zmotila pa naj bi jo promocija vina Bohinc 2012. “Obisk inšpekcije, ki je prišla na podlagi prijave, nas je presenetil. Očitno se nas je nekdo ustrašil, a česa se boji, ne vemo,” je dejal Tripič, ki meni, da gre v primeru vina Bohinc za zanimivo dodano vrednost bohinjskemu turizmu, saj v gorskem svetu Bohinja redkokdo pričakuje domače vino. “V preteklosti je bilo očitno tu vinogradništvo že prisotno, saj je v Bohinju znan grič Vince. Hrib je zaraščen, izvora njegovega imena pa nihče ne zna pojasniti. Kaj pa vemo, kaj bo čez sto let?! Morda bo Bohinj res vinorodni okoliš.”
Da ideja o vinogradništvu na Gorenjskem ni iz trte zvita, potrjujejo tudi zgodovinski zapisi. Iz teh se da ugotoviti, da je bilo na Gorenjskem že v srednjem veku kar nekaj vinogradov, na primer na grajskem hribu na Bledu, v okolici Škofje Loke in celo na Šmarjetni gori nad Kranjem.